Cu Erasmus+ pe cărările cunoașterii
Echipa de la Sadoveanu participă la a cincea mobilitate fizică din cadrul proiectului E+KA229 „Get Plugged to Rural Life” în Burgos - Briviesca, Spania
Nerăbdători să-și revadă prietenii și să afle lucruri noi despre acest colț de lume, echipa de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului a participat la a cincea mobilitate fizică din cadrul proiectului de parteneriat strategic E+ „Get Plugged to Rural Life” în Burgos - Briviesca din Spania, în perioada 7-11 martie 2023.
Așadar, 5 elevi isteți și curioși, alături de prof. înv. primar Liliana Hermenean, prof. înv. primar Marcela Radu și prof. coordonator Daniela Hosu, au pornit la drum cu „Erasmus Express” și au participat cu interes la activitățile organizate de CEIP DOÑA MENCÍA DE VELASCO din Briviesca, alături de partenerii lor din Polonia, Lituania și Grecia.
Școala gazdă a organizat o varietate de activități specifice tematicii proiectului și vizite culturale interesante, printre care amintim: atelier de modelaj în lut, dansuri tradiționale spaniole, realizarea colțului Erasmus cu obiecte handmade și de artizanat, cărți poștale, etc.; job shadowing; atelier tematic – „Jocurile Copilăriei”/ „Lupta Cunoștințelor de Spaniolă (Spanish Brain Battle)”; vizite culturale la Catedrala Sfânta Maria și Cetatea din Burgos, Monumentul lui El Cid și Muzeul Evoluției Umane din aceeași localitate, Safari la Paleolitico Vivo (lângă situl arheologic de la Atapuerca), etc.
Totodată, cadrele didactice, alături de asociația părinților și reprezentanții comunității locale, ne-au oferit o veritabilă experiență culinară și ne-au încântat simțurile cu mâncăruri tradiționale spaniole, cum ar fi: paella, morcilla, pulga de jamon, etc. Bucatele alese au fost însoțite de povești captivante despre Santa Casilda, Diego Rodrigues Porcelos - întemeietorul orașului Burgos, El Cid - războinicul și faimosul drum de pelerinaj - El Camino de Santiago.
Impresionați de oameni și povești, ca de fiecare dată, copiii noștri au reprezentat cu mândrie și patriotism școala românească și și-au încântat prietenii de peste hotare cu nenumărate informații și fotografii, contribuind activ la acest schimb intercultural autentic și stârnind interesul pentru o colaborare viitoare în cadrul programului Erasmus+, întrucât proiectul nostru se află la final de drum.
Concluzia este aceeași ca de fiecare dată, devenind un motto al experiențelor și sentimentelor trăite în cadrul acestui „proiect de suflet”: Suntem mândri că facem parte din familia Erasmus+! Aventura spaniolă ne-a învățat să acceptăm și să îmbrățișăm unitatea în diversitate și ne-a deschis orizontul cunoașterii spre o cultură europeană, avangardistă dar totuși bine ancorată în rădăcinile istoriei.
Prof. coordonator,
Daniela Hosu