EDUCATIE 7 octombrie 2022

Consiliul Județean și Primăria Sfântu Gheorghe sprijină 25 de persoane să învețe IT

de David Leonard Bularca | 1023 vizualizări

Bugetul programului, pe o perioadă de trei ani, este de 140.000 de lei

Începând cu această toamnă, 25 de persoane sunt sprijinite de Consiliul Județean (CJ) Covasna și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe să își dezvolte competențele în domeniul IT. Proiectul este desfășurat în colaborare cu Asociația IT Plus, iar cursurile vor fi împărțite în trei semestre, pe o perioadă de un an și jumătate, la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul UBB Cluj, extensia Sfântu Gheorghe. 

Programul se adresează oricărui absolvent de studii superioare care își dorește să își continue parcursul universitar. 

„Programul de studii postuniversitare Informatică și Dezvoltare Software reprezintă o oportunitate pentru persoanele care au obținut o diplomă de licență în orice domeniu și își doresc o recalificare în domeniul informaticii – premisa unei posibile viitoare cariere de succes în industria IT. Studenții vor lua parte la un act de învățământ de nivel înalt, oferit de către Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul UBB Cluj, cu un contact direct cu mediul de business performant. Anul acesta, vor fi 25 de locuri gratuite pentru cei din județul Covasna”, a spus vicepreședintele CJ Covasna, Jakab István Barna, într-o conferință de presă. 

Bugetul total al programului este de 140.000 de lei, compus din câte 70.000 de lei atât din partea CJ Covasna, cât și din partea Municipiului Sfântu Gheorghe. 

Pentru că programul este unul multianual, vicepreședintele CJ Covasna a spus că, dacă va fi cerere, în anii următori se poate mări numărul de locuri disponibile. 

„Un om care a terminat orice fel de facultate atunci poate să vină la acest program și, practic, într-un an și jumătate, în trei semestre, o să primească o diplomă, ca și cum ar fi terminat o facultate de informatică. Indiferent de pregătirea anterioară. Este un program multianual, am planificat câte un grup de câte 25 de persoane pentru fiecare an. Dacă o să fie nevoie și este o solicitare, clar că mărim și bugetul (...). Deja știu cazuri concrete în care, de exemplu, cineva a terminat limba germană la facultate și acum vrea să se înscrie în cadrul programului și să devină informatician. Nu contează neapărat vârsta. Ideea noastră este să avem cât mai multe resurse în domeniul IT”, a detaliat Jakab István Barna. 

Care sunt costurile pentru cursanți

Pentru fiecare semestru cursanții vor trebui să plătească 2.500 de lei, iar restul costurilor vor fi acoperite de către autorități, a declarat vicepreședintele CJ. 

„Un semestru ar costa 7.500 de lei pentru un cursant, ca să facă programul ăsta. Cu ajutorul nostru și al Municipiului Sfântu Gheorghe, costă doar 2.500 de lei. Deci, restul am bugetat noi. Bugetul este de 140.000 de lei pe trei ani”, a mai punctat, în final, Jakab István Barna.

De precizat este și că cei care urmează cursurile se pot retrage oricând din program, dacă simt că nu li se potrivește sau nu fac față, fără să fie nevoiți să plătească alte sume de bani drept penalități. Primele cursuri au fost programate să înceapă în luna octombrie a acestui an. 

Atât Consiliul Local Sfântu Gheorghe, cât și CJ Covasna au aprobat asocierea cu IT Plus și instituirea programului în cele mai recente ședințe pe care le-au avut, de la finalul lunii septembrie. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.