EDUCATIE 6 decembrie 2019

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ – participant la prima întâlnire de proiect Erasmus+ „Multiculturalitate, integrare, diversitate – şanse egale pentru fiecare”

de Covasna Media | 3747 vizualizări

În perioada 18- 22 noiembrie 2019, a avut loc la liceul Istituto d'Istruzione superiore Umberto Masotto  din oraşul Noventa Vicentina,  Italia  prima întâlnire a celor şase şcoli partenere - Turcia, Estonia, Italia, Germania,  România şi Macedonai de Nord – în cadrul proiectului Erasmus+ „Multiculturalitate, integrare, diversitate – şanse egale pentru fiecare“. Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ a fost reprezentat de o parte din echipa de proiect  şi anume, elevii Nivnea Alexandru, Mara Negoiţă, Denisa Cucu, din clasa a XI A şi Diana Preda din clasa  XIA, precum şi de profesorii însoţitori Maria Băilă şi Constanţa Balog. 

Tematica primei întâlniri a fost „Să ne cunoaştem mai bine“, elevii şi profesorii participând la o serie de activităţi de socializare, schimb de bune practici privind procesul de integrare în şcoală sau în comuniatea locală a elevilor proveniţi din context economice, sociale sau etnice diferite sau cunoaşterea aspectelor multiculutralităţii din regiunea Veneto 

Debutul activităţilor s-a făcut prin prezentarea membrilor echipelor de proiect din cele şase şcoli partenere. Apoi fiecare echipă a prezentat, într-o formă cât mai originală oraşul, regiunea şi ţara de provenienţă. Tot pentru o mai bună cunoaştere reciprocă elevii au realizat o prezentare a fiecărei şcolii având în vedere structura şcolară, profilurile, activităţile derulate, proiectele, număr de elevi etc. 

Înainte de întâlnire fiecare şcoală parteneră a avut de realizat un concurs pentru desemnarea unui logo al proiectului. Elevii din echipa colegiului au realizat logo-uri foarte intersante, creative şi sugestive pentru tematica proiectului, dar din cele 8 logo-uri a fost ales unul singur, al elevului Darius Manea din clasa a X A. Cu acest logo, am participat şi la competiţia internaţională de la întâlnirea de proiect şi, spre marea noastră bucurie, logo-ul creat de elevul colegiului a fost desemnat cu majoritate de voturi de către toţi participanţii la logo al proiectului. Acesta va fi aplicat pe toate materialele pe care le vom realiza. 

În ceea ce priveşte  vizitele de documentare legate de tematica proiectului putem menţiona vizitele la Padova, unde am avut oportunitatea să vizităm una dintre cele mai vechi universităţi din Europa, întemeiată în anul 1222, apoi oraşul Veneţia cu specificul său multicultural şi istoria secular în care se îmbină stiluri arhitecturale byzantine, romanice, gotice. Deosebit de impresionantă a fost vizita în oraşul Vicenza unde se află unul dintre cele mai vechi teatre din Europa Teatrul Olimpico, proiectat în anul 1585 de către arhitectul  Andreas Paladio. Nu în ultimul rând, una dintre vizitele interesante a fost aceea de la Verona şi anume la casa Julietei, personajul celebru din piesa de teatru „Romeo şi Julieta”.

În ultima seară, a avut loc o activitate multiculturală în care elevii au prezentat aspecte privind tradiţiile, obiceiurile, specialităţi gastronomice specifice fiecărei ţări şi de asemenea au avut ocazia să deguste o parte din acestea. 

Echipa de proiect 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.