EDUCATIE 22 octombrie 2021

CJ vrea să cumpere o clădire pentru Școala Populară de Arte și Meserii

de Iulia Drăghici - Taraș | 1262 vizualizări

Consiliul Județean (CJ) Covasna a hotărât în ședința ordinară de joi, 20 octombrie, să înceapă demersurile pentru cumpărarea unui imobil în municipiul Sfântu Gheorghe, situat în str. Kőrösi Csoma Sándor nr. 3, vizavi de Teatrul Andrei Mureșanu, care să fie apoi predat Școlii Populare de Arte și Meserii. 

În prezent, aici își desfășoară activitatea Societatea AFACOV – CONSULTING GROUP S.R.L.. 

Deschidem o nouă posibilitate pentru achiziționarea unui imobil pentru Școala Populară de Arte și Meserii. La această instituție în ultimii ani de zile s-a accentuat prezența celor interesați. Momentan sunt 350 – 400 de cursanți, la diferite cursuri din activitatea școlii. Intenționăm să cumpărăm un imobil. (...) Procedura este în felul următor: în primul rând, am făcut un studiu de oportunitate, văzând interesul și cererile repetate ale școlii noastre. Doi: vom evalua cu un evaluator autorizat la ANEVAR. Pasul trei este să formăm o comisie de negocieri în vederea stabilirii prețului exact al achiziției. Și pasul patru, după aceste capitole, o să aducem în fața Consiliului Județean, pentru a supune aprobării”, a explicat în ședința de joi, Tamás Sándor.  

Potrivit documentelor oficiale, Școala Populară de Arte și Meserii are nevoie de o clădire mai spațioasă în care să se mute cursurile existente, respectiv unde să poată organiza și alte cursuri noi. 

„Școala Populară de Arte și Meserii, Sfântu Gheorghe în prezent oferă peste 30 de cursuri publicului, anual având un număr de 500-600 de cursanți la nivelul Compartimentului de educație culturală permanentă inclusiv la nivelul Departamentului Formării Profesionale pentru Adulți. 

La sediul principal din Sfântu Gheorghe, situat în Piața Libertății nr. 9, în fiecare an participă la 23 de feluri de curs de educație culturală continuă peste 300 de cursanți. În anul 2021 - 2022 vor frecventa cursurile de educație culturală 330 de copii și adulți. Aceste ore se desfășoară momentan în 7 încăperi între 13 – 80 mp, în total 404 mp. Cursanții își petrec săptămânal cel puțin o oră la această instituție culturală. Pe lângă educație culturală, conform Regulamentului de Organizare și Funcționare a Școlii Populare de Arte și Meserii, instituția organizează și desfășoară programe și proiecte de formare profesională a adulților conform O.G. nr. 129/2000, republicată, la care anual participă peste 150 de cursanți. Majoritatea cursurilor de teorie se desfășoară la sediul principal.

Școala Populară de Arte și Meserii intenționează să extindă gama cursurilor existente însă din ce în ce mai des se confruntă cu problema lipsei de spații disponibile care ar permite inițializarea și organizarea noilor cursuri. 

În momentul de față 5 cursuri de educație culturală și formare profesională sunt organizate în afara sediului, fiind închiriate săli în diferite părți ale municipiului Sfântu Gheorghe pentru a putea realiza obiectivele anuale previzionate.  

Nici pentru personalul administrativ nu se pot asigura locuri suficiente. Birourile destinate personalului administrativ funcționează tot în aceeași clădire. Într-un birou de 12 m2 lucrează 3-4 persoane, însă  normativele existente prevăd o suprafață de cel puțin 5 m2  dedicată unei persoane. În cazul birourilor care servesc ca front-office, situația devine și mai gravă în perioada înscrierilor, a plăților taxelor de școlarizare, etc. 

Există lipsă de săli, iar angajații sunt nevoiți să-și împartă sălile, astfel pe o sală  există un număr de 3-4 experți/ instructori, fapt care limitează în admiterea noilor cursanți”, se arată în Referatul de aprobare.

Tot aici se mai specifică și că în trecut, CJ a încercat să cumpere, dar fără succes, o clădire în strada Vasile Goldiș din Sfântu Gheorghe. 

În același timp, este de reamintit și că Școala Populară de Arte și Meserii va construi centrul de formare a specialiștilor în domeniul balnear la Malnaș Băi. 

Sursa foto: Facebook/ Afacov Calificari. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.