Cerc pedagogic la Valea Mare
Prilej de întâlniri fructuoase, de schimburi de experiență utile și constructive, Cercul Pedagogic al învățătorilor de la secția română, zona Sfântu-Gheorghe, s-a desfășurat recent la Școala cu clasele I-VIII "Mihai Eminescu" din Valea Mare.
Tema cercului, inspirat aleasă de către colectivul de cadre didactice din învățământul primar din școală, format din învățătoarele Magda Avram, Florica Vierașu, Angela Lupșa și înv. Zamfir Pastor, a avut ca titulatură "Tradiții și obiceiuri strămoșești din Valea Mare”.
Programul zilei a cuprins o vizită a școlii în care s-a amenajat o sală cu obiecte tradiționale folosite de localnici la diferite activități, apoi în sala Căminuui cultural elevii au oferit oaspeților un spectacol-șezătoare în care s-au perindat ca într-un caleidoscop obiceiuri și tradiții străvechi, costume populare autentice deosebit de frumoase, zicători și strigături în limbajul specific locului, toate însoțite de muzică populară aflată într-o simbioză perfectă cu momentele prezentate.
Elevii au oferit un adevărat spectacol care a început cu o șezătoare – pretext pentru ilustrarea celor mai reprezentative momente din viața comunității rurale. Au fost astfel punctate sărbătorile atât cele laice cât și cele religioase, obiceiuri și cutume referitoare la momentele semnificative ale vieții individului și ale obștei, totul culminând cu ritualul de nuntă.
Programul zilei a continuat în școală cu șezători ad-hoc ale învățătorilor, prin intermediul cărora aceștia și-au prezentat alte obiceiuri și tradiții populare românești din diferite zone ale țării.
A fost vizitată Primăria comunei unde participanții au admirat expoziția de icoane a primarului Gheorghe Avram, care prin talentul său a pus în valoare frumusețea iconografiei românești realizată pe diverse materiale din natură, după care a fost vizitată biserica - monument istoric. Aceste activități au completat ca un corolar tema zilei și au îmbogățit sufletul participantilor cu esenta spiritualitatii neamului - folclorul.
O mențiune specială trebuie acordată momentului oferit de ansamblul "Junii Întorsurii" de la Liceul Mircea Eliade condus de profesor Ciprian Mazăre și directorului Nicolae Boianu, care au completat în mod fericit atmosfera și activitățile zilei.
Toate acțiunile de anvergură s-au desfășurat cu sprijinul factorilor de decizie locali, primarul Gheorghe Avram și viceprimarul Nicolae Lupșa, a preotului Nicolae Floroian, a șefului de post Remo Călianu, a medicului Claudiu Savu. Toți acești factori au sprijinit activitățile școlii, evidențiind că școala aparține comunității și este un factor activ de formare intelectuală a tinerilor din comună.
În final trebuie să apreciem că activitatea de la Valea Mare, coordonată atent de inspector școlar prof. Elena Boricean, a oferit tuturor participanților momente de reflexie, de bucurie și de puternică implicare sufletească, iar organizatorilor satisfacția lucrului bine gândit și bine făcut.
Prof. pt. înv. primar Iulia-Viorica Csutak
Înv. Maria Bularca