Cel mai plăcut mod de a ajunge la școală, de luni și la Întorsura Buzăului
Sigur ai auzit vorba aceea „mersul pe jos face piciorul frumos”. De asemenea, sigur știi cât de multe beneficii are pentru sănătate mișcarea. Și atunci de ce să nu începi fiecare zi astfel? De luni, micuții întorsureni sunt chemați la o activitate specială. Se numește „EU merg pe jos la școală”.
Programul se adresează elevilor din clasele 0 – IV care locuiesc în zona blocurilor din Întorsura Buzăului și frecventează Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”. În primă fază, este vizat un grup țintă de 20 de copii. Luni, 18 septembrie, voluntarii (profesori, părinți, reprezentanți ai autorităților locale etc.) îi vor aștepta pe copii în fața blocului, pentru a-i conduce la școală.
„Copiii vor coborî în fața blocului la ora stabilită prin program și vor fi preluați de voluntarii care îi vor duce în siguranță până în clasă. În felul acesta, copiii vor fi mai responsabili, vor deveni autonomi, vor socializa cu vecinii și cu adulții, traficul în zona școlii se va fluidiza, iar dumneavoastră, părinții, veți câștiga puțin timp personal”, transmit organizatorii.
De reținut este că este nevoie de înscriere, pentru o mai bună organizare. Acest pas se poate face online, completând un formular disponibil pe pagina de Facebook a Centrului de Tineret Întorsura Buzăului, până sâmbătă seara.
Duminică, fiecare părinte înscris va fi informat personal despre programul stabilit de organizatori.
Deloc întâmplător, acțiunea debutează în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității.
„Cel mai bun mod de a-ți începe ziua este să mergi pe jos la școală, povestind cu cel mai bun prieten, coleg sau vecin!
Participând la acest program, copiii vor învăța să se organizeze mai bine și să fie punctuali, își vor dezvolta abilitățile de comunicare, vor dobândi încredere în sine, vor fi mai responsabili și vor deveni autonomi.
Traficul în zona școlii se va fluidiza, iar dumneavoastră, părinții veți câștiga puțin timp personal.
Vino la școală pe jos, împreună cu prietenul tău cel mai bun, colegul sau vecinul tău, însoțiți de un profesor, un jandarm sau un pompier, primarul sau viceprimarul, părinți etc.
Cine te va duce astăzi la școală? Un profesor, primarul, viceprimarul, un jandarm sau un pompier, un polițist sau un alt părinte!
În Săptămâna Europeană a Mobilității vom testa acest program, iar dacă va avea succes, ne propunem să îl extindem cu ajutorul voluntarilor: elevi mai mari, părinți, seniori etc.”, ne-a spus inițiatoarea demersului, profesoara și coordonatoarea Centrului de Tineret Întorsura Buzăului, Doina Pătrunjel.
Cei care vor să susțină acest program în calitate de beneficiari sau de voluntari sunt invitați să ia legătura cu aceasta.
De altfel, la Întorsura Buzăului vor fi mai multe acțiuni care vor avea loc în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, organizată în perioada 16-22 septembrie, cu scopul de a promova mișcarea și sportul și de a încuraja oamenii să lase mașina, un mare poluator, acasă.
Potrivit site-ului oficial, în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității vor fi organizate peste 1.180 de acțiuni în 50 de țări. Din România erau înscrise până miercuri seara doar 27. Singura din județul Covasna este „EU merg la școală pe jos” din Întorsura Buzăului.
Inspirat de Pedibus din Sfântu Gheorghe
Demersul se inspiră din proiectul similar derulat de doi ani deja la Sfântu Gheorghe, Pedibus. Acesta a fost lansat în mai 2021 la inițiativa Primăriei. În reședința județului Covasna, programul a fost reluat de marți, 12 septembrie, imediat după începerea școlii.
Aici, traseele și voluntarii îi duc pe cei mici, în siguranță, spre șapte școli din oraș.
La bilanțul întocmit cu ocazia împlinirii a doi ani de activitate s-a menționat că peste 130 de copii participau, anul trecut școlar, la cursele zilnice. Tot în același interval au fost implicați peste 900 de voluntari – părinți, profesori, dar și oameni din instituțiile publice și diverse organizații, care au luat foarte în serios rolurile de „șoferi” de Pedibus.
Ideea programului a fost de atunci preluată în mai multe orașe din țară.