EDUCATIE 20 mai 2022

Ce se mai întâmplă cu reabilitarea internatului de la CNMV

de Iulia Drăghici - Taraș | 1621 vizualizări

Autoritățile din Sfântu Gheorghe se declară nemulțumite de ritmul în care se derulează lucrările de reabilitare și modernizare a internatului și sălii de festivități de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Problema este că, dacă nu va fi predat amplasamentul înapoi școlii la începutul acestei veri, pentru a pune la punct ultimele detalii, cei 70 de elevi care au nevoie de internat nu se vor putea caza acolo nici la începutul anului școlar viitor. În acest timp, constructorul spune că acolo lucrarea este finalizată, dar nu oferă alte amănunte. 

Pe marginea subiectului reabilitării internatului și a sălii de festivități de la CNMV a reacționat joi primarul Antal Árpád, ca urmare a unei întrebări adresate de Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro într-o conferință de presă. 

Se lucrează în ritmul în care se lucrează. Nesatisfăcător, din punctul meu de vedere. Eu pun presiune cât pot, dar altceva nu am ce să fac, pentru că sunt câteva cazuri în care am luat decizia de a rezilia contracte, dar în acest caz, am face mai mult rău decât bine dacă am rezilia. Pentru că trebuie făcută expertiză, pe tot ce s-a făcut până acum, trebuie refăcute devizele, pe baza devizelor trebuie refăcută licitația. Practic cel puțin un an s-ar opri totul în această situație și este mult mai riscant. Și nu avem nici o garanție că peste un an vom găsi o firmă mai bună decât asta. Asta este o altă problemă”, a spus primarul Antal Árpád. 

În prezent, cei 70 de elevi ai Colegiului, beneficiari ai serviciului de internat, sunt cazați în spații puse la dispoziție de Palatul Copiilor și Liceul „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe. În anul școlar trecut, elevii au fost cazați în fostul hotel Consic, dar condițiile au fost nesatisfăcătoare. 

Acum, conducerea CNMV spune că nu poate decât să le mulțumească celor doi parteneri care anul acesta le-au dat o mână de ajutor în preluarea elevilor care au nevoie de internat. 

Însă nu doar acești elevi sunt afectați de prelungirea lucrărilor, ci, odată cu predarea amplasamentului, au fost sacrificate și șapte săli de clasă, care erau la parterul internatului, precum și alte spații, care acum sunt folosite ca depozite pentru materialele cumpărate din bugetul școlii pentru finalizarea lucrărilor interioare (parchet, mobilier, saltele, perdele și altele). Din acest motiv, școala nu mai are laboratoare specializate, pentru că au fost transformate în săli de clasă, dar nici sala mică de sport și terenul alăturat nu mai pot fi utilizate. 

Directoarea CNMV, Luminița Costea, spune că ideal ar fi ca elevii să se întoarcă în internat în septembrie, la începutul anului școlar viitor. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, actualul constructor ar trebui să le predea înapoi amplasamentul cel târziu la începutul lunii iulie, pentru că mai sunt necesare și alte intervenții: parchetare, curățenie, mobilare și altele – activități care nu pot fi încheiate de pe azi pe mâine. 

Vara trecută, lucrările de reabilitare începute în toamna anului precedent la Colegiul Național „Mihai Viteazul” s-au sistat din cauză că s-au găsit fisuri în pereți. 

În noiembrie 2021, autoritățile locale informau că, din cauza acestor lucrări neprevăzute, au fost nevoite să genereze trei noi dispoziții de șantier (care vizau sistemul de ventilație, lucrări noi pentru măsuri suplimentare impuse de ISU și repararea fisurilor). Pentru acestea a fost nevoie de o nouă licitație, câștigată de aceeași firmă care derula lucrările și care a realizat și proiectul tehnic, SC MODERN POWER SYSTEMS SRL. 

Contactat să ofere un punct de vedere și detalii despre lucrarea pe care o derulează, reprezentantul firmei, Ionuț Lar, a spus, pe scurt, că proiectul de la CNMV este finalizat, fără să ofere însă alte informații, dar a precizat că va reveni cu amănunte și răspunsuri la întrebările noastre. Până la închiderea ediției, acest lucru nu s-a întâmplat. 

Termenul inițial al proiectului a fost octombrie 2021, dar după descoperirea fisurilor a beneficiat de o prelungire. 

Internatul Colegiului Național „Mihai Viteazul” a fost construit în 1976 și de atunci nu a mai fost modernizat. S-au făcut lucrări mai mici și mai mari pe ici colo, dar în ultimul timp condițiile lăsau foarte mult de dorit. În sfârșit, la finalul anului 2019, un constructor a semnat cu Primăria Sfântu Gheorghe contractul, de 5 milioane de lei, pentru reabilitarea acestui obiectiv de investiții, la pachet cu modernizarea sălii de festivități. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.