EDUCATIE 15 martie 2019

Ce le-a spus Dacian Cioloș studenților de la UBB Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1383 vizualizări

Întâlnirea a făcut parte dintr-un program educativ

Aproximativ 50 de persoane, atât studenți, cât și profesori ai Extensiei universitare „Babeș-Bolyai” din Sfântu Gheorghe au fost prezenți la întâlnirea cu fostul comisar european, fostul premier al României Dacian Cioloș. Însemnătatea Uniunii Europene și valorile acesteia, soluțiile posibile ale problemelor actuale, dar și formarea profesională a politicianului au fost subiectele pe care s-a pus accent la întâlnirea de joi, 14 martie.

„Am mai spus că mă simt cumva ca un produs al deschiderii României către Uniunea Europeană în anii '90 imediat după Revoluție când frontierele s-au deschis și când încet, încet, am putut să descoperim Uniunea Europeană. Asta fost șansa generației mele și eu am fructificat-o pe deplin pentru că întotdeauna am trăit cu convingerea că viața e făcută ca să învățăm din ea, mai ales din experiențele provocatoare atunci când avem curajul să ne supunem necunoscutului și să învățăm modul în care trăiesc ceilalți și modul în care viața noastră poate să fie îmbunătățită împărtășind experiența cu ceilalți” le-a spus studenților în cadrul prelegerii sale, Dacian Cioloș.

Deși există numeroase discursuri anti-europene, eurosceptice, Dacian Cioloș a pus accent pe  însemnătatea perioadei de când România este în Uniunea Europeană și a enumerat câțiva factori importanți care au contribuit semnificativ la un progres economic și social al României, printre care piața comună, libera circulație a persoanelor, libera circulație a mărfurilor și a capitalului și crearea de locuri de muncă.  

Românii plecați pot fi o infuzie de mentalitate nouă, spune Dacian Cioloș

În prelegerea sa, politicianul a amintit de cele aproape patru milioane de români care sunt plecați în străinătate, iar Uniunea Europeană este din acest punct de vedere o „supapă” în viziunea lui.  

„Sigur că o putem vedea ca pe o perspectivă negativă și să spunem că poate că dacă n-ar fi existat această perspectivă, oamenii ăștia ar fi rămas în țară și România ar fi evoluat și s-ar fi dezvoltat altfel, pentru că din păcate au aplicat mâna de lucru validă, educată, oameni în forță care ar fi putut contribui la dezvoltarea României. Probabil că asta e o altă lecție care o să o învățăm în timp că lucrurile care sunt negative pe termen scurt pot să fie oportunități atunci când privim perspectiva pe termen lung. (...) Tocmai faptul că a existat această supapă pentru aceste milioane de români care au trebuit să plece în ultimii ani în țările din Uniunea Europeană, probabil că tocmai asta o să fie o resursă importantă și esențială de care România o să aibă nevoie în dezvoltarea ei economică și socială în anii următori pentru că oamenii aceștia care au avut contactul cu valorile democrației și libertății din țările din Uniunea Europeană, evident, fiecare țară cu particularitățile ei, dar oamenii aceștia care au avut contactul cu aceste valori, odată repuși în contact cu societatea românească, pot să constituie o infuzie de mentalitate nouă de care noi avem nevoie și care ne poate ajuta să progresăm foarte rapid pentru că în momentul de față România pentru a progresa, din punctul meu de vedere, și pentru a-și valorifica oportunitățile și potențialul la nivelul european, are nevoie nu atât de resurse, care există și de bani care la fel sunt disponibili, ci are nevoie de viziune, de oameni care să aibă o viziune și să aibă o perspectivă dincolo de traiul de pe o zi pe alta”, a adăugat politicianul.

În acest sens, Dacian Cioloș a amintit de experiența trăită în anii 1991 care l-a marcat profund. Fiind student la Cluj, la Facultatea de Horticultură, a avut oportunitatea să plece într-un stagiu la o fermă familială din Franța care practica agricultura ecologică. Experiența asta a fost cu totul altceva decât ceea ce învăța el în România la Universitatea de Agricultură, spune el. Aproximativ 20 de ani mai târziu, a avut oportunitatea să-și asume responsabilitatea de Comisar European pentru Agricultură și să promoveze o reformă a politicii agricole comune care mergea în direcția ecologizării agriculturii la scară largă.

„Această infuzie de valori europene înseamnă, din punctul meu de vedere mult mai mult decât fondurile europene sau decât accesul la piața comună sau alte lucruri materiale”, a mai punctat Dacian Cioloș.

Criza de refondare a Uniunii Europene după procesul de extindere de la 15 la 28 de state membre poate constitui  o oportunitate pentru România. Paradoxal, spune Dacian Cioloș, această situație dificilă pentru Uniunea Europeană, vine la momentul favorabil pentru că depășirea „mijlocului furtunii” cum a numit-o el, vine la momentul în care în România este în proces de creștere economică. Așadar, pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o reformă a principalelor servicii publice, educație, sănătate, a capacității de dezvoltare a proiectelor mari de infrastructură și mai ales a orientării dezvoltării economice care din punctul lui de vedere ar trebui să aibă la bază antreprenoriatul și noile tehnologii.

Prelegerea a fost urmată de sesiune scurtă de întrebări și răspunsuri, respectiv o interacțiune între politician și studenți. În ceea ce privește cariera profesională, Dacian Cioloș a menționat că au fost foarte puține lucruri pe care le-a planificat. În schimb, a fost deschis seriei de oportunități care s-au ivit.

„Oportunitățile pe care le-am avut, au însemnat curajul de a le asuma la momentul respectiv fără să mă fi pregătit pentru asta și fără să le fi planificat. A fost acea deschidere spre lume și spre Europa când am avut oportunitatea acelor stagii în perioada studenției la Cluj și a unei burse de studii în Franța pe care am valorificat-o”, a mai spus politicianul, menționând și alte etape importante ale carierei sale.

Întâlnirea de joi a făcut parte din programul Raport Administrativ din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) Sfântu Gheorghe, program care are ca scop aducerea în fața studenților a unor personalități din domeniul administrativ.

(Foto:  Péter Roland)

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.