EDUCATIE 4 octombrie 2019

Carte de bucate cu rețete pe bază de iubire din suflet de copil

de Iulia Drăghici - Taraș | 4265 vizualizări

Grădinița „Benedek Elek” din Sfântu Gheorghe a lansat cartea „Gătitul ca o joacă de copii” 

„Iubire din suflet de copil” e ingredientul secret pe care îl conțin toate cele 10 rețete cuprinse în cea mai nouă carte de bucate tipărită în județul Covasna. Volumul „Gătitul ca o joacă de copii” a fost lansat joi, 3 octombrie, chiar în casa autorilor: Grădinița „Benedek Elek” din Sfântu Gheorghe. 

Cantina unde zilnic mănâncă 200 de copii ai Grădiniței „Benedek Elek” a fost joi după-amiaza plină de oaspeți: părinți, educatoare, inspectoare, autorități și personalități ale orașului Sfântu Gheorghe. Nu întâmplător a fost aleasă această locație, ci pentru că organizatorii evenimentului au avut de transmis un mesaj clar: „Stați la masa unde mănâncă zilnic și copiii dumneavoastră”.

Și în timp ce în spatele sălii tronau frumos aranjate bucate care mai de care mai apetisante și gogoși grase prăfuite cu zahăr, „ambalate” cu mirosuri de-ți luau mințile, în fața acesteia erau afișate cărțile din care ele au ieșit, volume a căror poveste fascinantă ni s-a prezentat în cadrul lansării. 

Care e mesajul cărții 

Ideea cărții „Gătitul ca o joacă de copii” s-a născut, ne-au spus coordonatorii volumului, din dorința de a-i face pe părinți să realizeze, în primul rând că e important să petreacă timp de calitate cu cei mici ai lor, iar activitățile de gătit pot fi exemplul perfect. 

În lumea noastră accelerată căutăm cu disperare ce să oferim copiilor. Așa de ușor e să mergem la magazinul de jucării să cumpărăm câte ceva, dar uităm că avem chiar în casele noastre la îndemână cele mai frumoase atenții: să deseneze cu mânuța în făină, să facă inimi pentru mama în praful de cacao. Se deschide nu numai inima lor, ci și limba. Cei mici vorbesc încontinuu și vor să ne fie alături. Uităm uneori lucrurile mărunte ale vieții. Acest lucru am vrut să îl arătăm părinților: că ce avem în casă ajunge câteodată. Nu mai trebuie să adunăm lucruri”, a declarat joi, pentru Observatorul de Covasna, directoarea grădiniței, Kádár Enikő, inițiatoarea proiectului. 

Echipa de proiect 

Încă din debutul evenimentului, aceasta a ținut să puncteze că rețetarul este un vis devenit realitate cu sprijinul echipei care îi stă „nu în spate, ci alături”. 

Astfel, din echipa de realizare a cărții mai fac parte educatoarea Domokos Mária – Magdolna, în calitate de coordonator, dar și educatoarele: Bálint Enikő, Bartók Emese, Lázár Zsuzsánna, Dobrán Zselyke, Mihaela Roșca, Simona Brezoianu, Élthes Éva, Lepedus Edit, Bálint Szidónia, Lidia Zămosteanu, Lidia Mihoc, Kis Brigitta, Váncsa Magdolna, Hajdú Laura, Szabó Tünde, Diana Damian, Simona – Kinga Manole, Kopacz Emőke.  

În lista de autori se regăsește și administratoarea Kádár Mária – Magdolna, asistentele medicale Fábián Ildikó și Mariana Feldiorean și bucătăresele Badi Katalin și Tankó Csilla. 

Rețete

Prăjitură cu mere, Supă cremă de prune cu scorțișoară, Turtă dulce de post, Prăjitură „Ochi de panda”, Bomboane Raffaelo, Mini tarte cu cremă de vanilie, Gogoși, Budincă de prune sau Cremă de avocado, Supă de ardei umpluți, Iahnie de năut. Toate aceste preparate au rețetele în cartea de bucate „Gătitul ca o joacă de copii”, tipărită bilingv, în română și maghiară. 

La prezentarea volumului s-a explicat și că în carte sunt atât rețete tradiționale, dar și inovații „ceva mai jucăușe”, menite să îi facă pe cei mici să fie curioși și să încerce tot felul de preparate sănătoase. Căci da, acesta este un alt mesaj de bază: e important ca mâncarea să fie sănătoasă. 

Interesant este și faptul că cei care au ales rețetele au fost chiar copiii din Grădiniță, care, împreună cu educatoarele lor, le-au și încercat. Selecția s-a făcut în funcție de preferințele celor mici, dar și în funcție de alte criterii nu la fel de importante. Totodată, în carte, lângă fiecare rețetă sunt fotografii cu micuții bucătari care frământă și pregătesc de zor bucatele alese. 

Sfaturi prețioase de nutriție 

Cartea cu coperți verzi cuprinde și gânduri de la directoare, de la administratorul instituției, care are grijă inclusiv de grădina cu zarzavaturi a unității, de la asistentele medicale care au sfaturi prețioase de nutriție, dar și meniul săptămânal al copiilor. 

Corpul unui copil de vârstă preșcolară se dezvoltă repede, astfel are nevoie de multe proteine (carne de pasăre, pește, ouă, lactate) de calitate. Pe lângă acestea, organismul are nevoie și de alte produse nutritive, cum ar fi carbohidrații. Să fim atenți să primească și multe fructe, legume și mai puține dulciuri”, este sfatul oferit cititorilor de asistentele medicale cu pregătire în nutriție, Fábián Ildikó și Mariana Feldiorean, cuprins în volumul cu rețete. 

Un fapt interesant menționat în cadrul lansării este că cei care au grijă de copii când se servește masa la cantină, au tot timpul în vedere să îi învețe și regulile de comportament într-un restaurant. 

Urmează Săptămâna Gastronomiei 

La „Grădinița Benedek Elek” învață 214 copii. Toți aceștia, dar și educatoarele și părinții vor fi implicați, de luni încolo în acțiuni dedicate „Săptămânii Gastronomiei”. Fiecare grupă va găti, alături de părinți, câte o rețetă din cartea lansată joi, dar vor fi și activități care îi învață pe copii tot ciclul pe care îl urmează bucatele, de la producerea ingredientelor și până ajung în farfurie. Un exemplu oferit de cadrele didactice este „drumul pâinii”, unde copilașii vor vedea de la cum se produce făina la moară și până la cum se lucrează într-o brutărie.

Grădinița „Benedek Elek” este renumită pentru evenimentele și activitățile ieșite din tipare organizate aici. Un exemplu perfect este chiar campania de donare de sânge, organizată în ultimii ani de Ziua Porților Deschise. Totodată, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Covasna, prezenți la eveniment, au punctat că această grădiniță are în derulare o mulțime de proiecte, cu finanțări obținute de peste tot, „de la Consiliul Local, Județean și până la Secretariatul General al Guvernului”, punctând că e evident că în spatele tuturor inițiativelor se găsește un volum extraordinar de muncă. 

Iar tiparele, că tot veni vorba, au fost „sparte” din nou odată cu publicarea acestei cărți.

Volumul nu va fi totuși scos la vânzare și comercializat, ci va fi dăruit părinților și oaspeților care trec pragul unității de învățământ, de aceea s-a și tipărit într-un număr limitat. 

Lecția principală în urma acestui proiect, „Gătitul ca o joacă de copii” este probabil aceea că nu trebuie să căutăm cu orice preț perfecțiunea artificială, pentru că da, în cărticică au mai scăpat și mici greșeli de tehnoredactare, pardonabile, ci că iubirea, care e cea mai importantă în viața oricărui om, copil sau adult, este lângă noi dacă știm să o vedem și să o creștem. 

Un ultim mesaj transmis de autorii cărții în finalul evenimentului de joi a fost: „Să te ferești de omul căruia nu îi place să mănânce, zâmbetul și gălăgia copiilor”. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.