EDUCATIE 8 septembrie 2010

Calitate și echitate în noul an școlar

de Ana Sidon | 687 vizualizări
Așa arată deviza IȘJ în ceea ce privește învățământul preuniversitar de la noi din județ, pentru viitorul an școlar Prima zi de școală va avea loc luni în condiții normale în județul Covasna, cu respectarea festivităților și tradițiilor practicate de fiecare unitate în parte, dar vine și cu o serie de priorități și solicitări din partea conducerii Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) în ceea ce privește calitatea actului educațional sau a unor practici. Inspectorul general Keresztely Irma a atras astfel atenția ca festivitățile de

Așa arată deviza IȘJ în ceea ce privește învățământul preuniversitar de la noi din județ, pentru viitorul an școlar

Prima zi de școală va avea loc luni în condiții normale în județul Covasna, cu respectarea festivităților și tradițiilor practicate de fiecare unitate în parte, dar vine și cu o serie de priorități și solicitări din partea conducerii Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) în ceea ce privește calitatea actului educațional sau a unor practici.

Inspectorul general Keresztely Irma a atras astfel atenția ca festivitățile de deschidere a anului școlar să fie în interesul elevului, lipsite de discursuri politice și fără a se face abuz de timp prin lungirea cuvântărilor.

„Vrem să se iniste pe activitatea din clasă, copiii să se cunoască între ei, să afle orarul, iar de marți se pot începe orele. Nu mai vreau să văd copii în centrul orașului, în timpul orelor de școală”, a afirmat șefa IȘJ.

Mai puțină chiuleală

Inspectoarea generală a subliniat și necesitatea susținerii unor ore de calitate, aceasta amintind de acele cazuri în care profesorii stau la catedră, după predarea în 20 de minute a lecției, și îi lasă pe elevi să se ocupe cu ce vor, numai să nu facă gălăgie. Keresztely Irma a arătat că astfel de cadre primesc același salariu ca și profesorii care își țin elevii inclusiv în pauze pentru a-i învăța, astfel că le-a solicitat directorilor să urmărească aceste aspecte și orele să fie de calitate. „Deviza anului școlar va fi calitate și echitate”, a subliniat șefa IȘJ.

Un alt aspect important se dorește a fi relația și comunicarea cu părinții. Conducerea IȘJ a atras atenția că nu dorește ca părinții să mai ajungă la ea cu plângeri de genul că nu au fost ascultați de directori, ajungând astfel să apeleze la Inspectorat.

Activitate la clasă, nu oameni de știință

O altă schimbare care va avea loc din toamnă este legată de olimpici, în sensul în care nu se va mai pune un accent atât de mare pe acest aspect, iar profesorii nu vor mai primi gradații după numărul de olimpici județeni, naționali sau internaționali, ci după activitatea la clasă.

Șefa IȘJ a subliniat că este nevoie de olimpici și de performanță și talent, dar de acum înainte se va puncta mai mult gradul de reducere a abandonului școlar, activitatea profesorului la clasă și modul cum se implică el în activitatea cu copiii și mai puțin olimpicii.

„Un alt obiectiv va fi un accent mai mare pe învățământul rural, pentru care vom identifica soluții”, a mai precizat lidera IȘJ.

Primii la autorizarea sanitară a școlilor

În ceea ce privește gradul de autorizare sanitară a școlilor din județ, Covasna se situează pe primul loc din țară la acest capitol, cu doar nouă unități școlare unde nu există astfel de autorizații definitive.

„Vor avea loc întâlniri cu fiecare autoritate publică locală în parte, despre cum văd viitorul rețelei școlare, și trebuie să găsim soluții astfel încât viitoarea rețea școlară să fie realizată pentru a servi intereselor elevului. Dorim ca toți elevii să meargă la școală în școli autorizate”, a conchis șefa IȘJ.

Ea a mai subliniat însă că nu dorește „ziduri autorizate”, ci spații luminoase, bine dotate, să fie viață în școli.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.