EDUCATIE 15 decembrie 2022

Bucurii dulci, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 1073 vizualizări

Laboratorul gastronomic al Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe s-a umplut miercuri, 14 decembrie a.c., de diverse miresme și arome de deserturi, „bucurii dulci ale iernii”. Este și numele proiectului, prin care elevii liceului covăsnean au avut parte de un schimb de experiență cu elevii Colegiului Tehnic „Maria Baiulescu” din Brașov. Împreună, au reușit să pregătească adevărate „bijuterii” culinare dulci, atât ca aspect, cât mai ales ca gusturi. 

Este pentru a 5-a oară, și prima dată după pandemie, când profesorii de la cele două școli își aduc laolaltă elevii pentru a învăța unii de la alții secrete, trucuri, rețete noi de prăjituri, dar și plating, adică, mai pe românește, cum să aranjezi un desert în farfurie.

„Parteneriatul cu Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” face parte, de fapt, dintr-un proiect mai amplu, la nivel național, în care sunt, din câte știu eu, 20 de licee. Se numește „Întâlniri franco-române pe turism”. Aici intră și Ministerul Educației și Ambasada Franței. Și noi am luat legătura cu colegii noștri după ce am intrat în acest proiect pilot, pe turism, ca să facem parteneriat. Avem, în total, cinci parteneriate cu școlile din „Întâlniri franco-române pe turism”. (...). Colegii de la Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” și-au exprimat dorința de a face ceva activități în cadrul parteneriatului. Sunt foarte aproape, foarte dornici să învețe de la noi, și noi, când am fost la ei, am învățat. Acum ei sunt în reabilitare de un an și ceva, nu au laborator unde să lucreze și simt nevoia să mai învețe elevii lor și altceva. Ne bucurăm de fiecare dată când ne întâlnim. Au mai fost la noi și de zilele școlii acum 4 ani când au venit și școlile din București, Sinaia, inclusiv o școală parteneră din Chișinău, Republica Moldova. Ne-au ținut minte și îi primim cu căldură de fiecare dată, fiindcă facem schimb de experiență și între profesori. Ne spun ce probleme au ei, dacă noi avem soluții, împărtășim cu ei, și invers. Încercăm, prin rețeaua aceasta de școli pilot în cadrul proiectului „Întâlniri franco-române pe turism”, să găsim soluții la problemele cu care ne confruntăm, fiindcă sunt foarte multe. Mai ales după pandemie, sectorul HoReCa a avut mult de suferit, și chiar astăzi discutam cu colegii mei, că ei au și învățământ dual și au probleme foarte mari, în sensul că elevii nu-și primesc la timp acele burse date de agenții economici. Le-am zis că au avut mare curaj că au încercat învățământ dual, ținând cont că HoReCa a suferit enorm în perioada pandemiei și de abia reușesc să supraviețuiască”, ne-a povestit profesoara de alimentație publică Carmen Tordai.

Elevii covăsneni și brașoveni din clase de a X-a și a XI-a au fost îndrumați, în cadrul activității, de Bogdan Rareș Bularka, invitat special și fost elev al Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”. Acesta este momentan bucătar la Complexul „Ambient” din Cristian și participă cu bucurie la evenimentele de gastronomie organizate de școală.

Echipa din Brașov a fost însoțită de profesorii Doina Bălușescu Secuiu, Ioan Bunea și Laura Onițoiu. Aceștia au spus că activitatea este o reușită, iar schimbul de experiență este de bun augur elevilor.

„Mulțumim partenerilor și colaboratorilor noștri, este o idee bună pentru elevi pentru că pot schimba experiențe, moduri de lucru, moduri de predare, organizare. Ne-am bucurat foarte mult de socializarea elevilor de la „Baiulescu” și cu cei de la acest colegiu. Au interacționat foarte bine, au fost organizați pe grupe și am fost surprinși să vedem cât de bine au colaborat și relaționat. Chiar s-au susținut și sprijinit de la o grupă la alta. Cei care terminau primii, pentru că aveau procedura mai ușoară, îi susțineau și pe ceilalți. Din punctul meu de vedere, în actualele condiții, relaționarea cu ei este foarte bună. Acest schimb de experiență îi ajută și să facă diferențele din diferite spații de lucru și de producție. Elevii de la noi fac practică și în variantă de sistem dual, adică direct la agenții de parteneri, și atunci pot face diferența între activitatea practică într-un anumit ritm și timp, la un agent economic, și ceea ce se întâmplă la un laborator clasic, de școală. De la Brașov, ar fi trebuit să vină patru elevi, dar au rămas doar doi, din motive medicale. S-au integrat bine și sunt bucuroși că pot participa la acest proiect”, a declarat pentru redacția noastră profesoara Laura Onițoiu, din Brașov.

Ca răsplată pentru munca depusă, elevii au primit la final diplome de participare, iar „bucuriile dulci ale iernii” au făcut fericite papilele gustative ale celor din școală.

În timp ce echipele de elevi au lucrat asiduu, au fost întrerupți de o mare surpriză. Au fost colindați de alți elevi din școală, însoțiți de profesoara de limba și literatura română Cătălina Voicu. Spiritul Crăciunului a ajuns astfel și în laboratorul deliciilor dulci.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.