EDUCATIE 19 octombrie 2017

BNR aduce educația financiară în școlile covăsnene

de Iulia Drăghici - Taraș | 863 vizualizări

Programul de educație financiară este pentru a doua oară în județul Covasna

Aproape 100 de elevii din anii terminali ai liceelor din Sfântu Gheorghe au participat miercuri, 18 octombrie a.c., la evenimentul „Să vorbim despre bani și bănci”, găzduit de Colegiul „Székely Mikó”. Programul de educație financiară a avut ca invitați experți din cadrul BNR, printre care directorul adjunct al instituției, Mircea Mureșan sau membrul în Consiliul de Administrație al Băncii, Ágnes Nagy.

Conferința „Să vorbim despre bani și bănci” a durat aproape două ore, timp în care elevii și profesorii prezenți au putut asista la prezentări despre macroeconomie, inflație, șomaj, istoria leului, istoria Băcii Naționale, ca de exemplu rolul Cavalerilor Teutoni în crearea banilor, dar și rolul BNR sau limitele acesteia.   

Finanțele ne interesează pe toți

„Obiectivul programului este acela de a aduce mai aproape de elevi educația financiară, deci să îi facă să cunoască un pic relațiile între finanțe, economie și viața noastră cotidiană, pentru că nu există niciun cetățean care să nu aibă vreo implicație, într-un fel sau altul, cu o bancă, fie cea națională, fie una comercială. Ar trebui să avem toți o educație financiară pentru a gestiona această activitate. (...) Aceste prezentări sunt făcute de specialiști de renume. Ei sunt în măsură să prezinte noțiunile astfel încât să fie cât de cât atractiv pentru copii”, a declarat inspectorul școlar general, Kiss Imre.

Sfântu Gheorghe, ultima oprire

Programul de educație financiară al BNR nu este prima dată în județul Covasna, ne-au spus organizatorii evenimentului, dar este, de această dată ultima locație, cea care încheie încă o ediție a programului național.

„Venim a doua oară la Sfântu Gheorghe și venim cu drag. Ieri am fost la Odorheiu Secuiesc și la Miercurea Ciuc și azi am ajuns aici, la ultima întâlnire din cadrul programului. Suntem mulțumiți pentru că vedem elevi deschiși și dornici să afle câte ceva despre ce le putem împărtăși noi. (...) Este foarte important ca tinerii să aibă niște noțiuni de bază din domeniul financiar -bancar. Noi am început aceste demersuri încă din 2011. Până astăzi cred că am parcurs toate județele țării și ne-am întâlnit cu peste 50.000 de elevi din aproape toate orașele mari ale țării. Demersurile noastre, sigur, trebuie să continue pentru că tinerii trebuie să cunoască noțiuni de bază, cum ar fi inflația, creditul, un depozit bancar, moneda euro și altele”, a spus directorul adjunct al BNR, Mircea Mureșan.

Ce îi interesează pe tineri

Conferințele „Să vorbim despre bani și bănci” se încheie cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, iar curiozitățile participanților par să fie diverse și legitime.

„Tinerii sunt foarte pragmatici și ne întreabă ce se întâmplă mâine, când ei intră în piața muncii, ce se întâmplă când vor să își ia un credit, ce este moneda virtuală, care sunt avantajele monedei euro versus leul românesc și multe altele”, a explicat Mircea Mureșan.  

Când poate să înceapă educația financiară

În ceea ce privește vârsta de la care este recomandat să înceapă educația financiară, directorul adjunct al BNR spune că niciodată nu e prea devreme: „Este foarte bine ca elevii chiar din clasa I să facă educație financiară. Prin joc și imagini pot să afle despre bani și să afle despre ce înseamnă să cheltuiești bani”, a explicat aceste, precizând că instituția pe care o conduce are programe opționale, dedicate copiilor de școală generală.

Prin programele de educație financiară destinate copiilor și tinerilor derulate în anul 2016, în mai 2017, Banca Națională a României împreună cu Ministerul Educației Naționale și Autoritatea de Supraveghere Financiară au câștigat marele premiu Global Inclusion Awards 2017, la Berlin.

 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.