EDUCATIE 28 noiembrie 2023

„Berde Áron”: Săptămâna Educației Globale – Pace pentru planetă. O planetă a păcii

de Covasna Media | 1479 vizualizări

De curând, s-a încheiat Săptămâna Educației Globale, o manifestare ce reprezintă un moment important pentru a evidenția și a promova diversitatea culturală, drepturile omului, sustenabilitatea și multe alte aspecte esențiale pentru un viitor mai bun și mai pașnic. În această perioadă, accentul este pus pe modul în care educația poate juca un rol semnificativ în construirea unei lumi mai bune pentru toți locuitorii ei. În 2023, acțiunile s-au concentrat pe două domenii tematice principale: pacea și planeta, iar tema principală a Săptămânii Educației Globale 2023 a fost: „Pace pentru planetă. O planetă a păcii”.

Ținând cont de aceste aspecte, la Liceul Economic „Berde  Áron” din  Sfântu Gheorghe, s-au desfășurat mai multe activități care au urmărit, pe de o parte, promovarea păcii și a solidarității sociale. Elevii au participat la sesiuni de informări și dezbateri pe tema „Personalități care au obținut Premiul Nobel pentru Pace”. Apoi, în cadrul activității „Porumbelul păcii”, elevii au redactat texte scurte în limbile maghiară, română, engleză, germană, prin care au susținut unitatea, echitatea și egalitatea socială. De asemenea, elevii au demonstrat faptul că înțeleg și acționează în vederea susținerii armoniei și justiției sociale în cadrul atelierelor de scriere creativă a unor eseuri în limba română și engleză,  „Cum pot tinerii deveni lideri pentru pace?/ Striving for peace: is it possible to achieve it on Earth?” și a concursului de desene „Pacea în culori”.  Materialele realizate de elevi au fost expuse în holul școlii, pentru ca informațiile conținute de acestea să fie accesibile tuturor elevilor școlii.

 Urmărind aceleași obiective, flashmobul desfășurat în curtea școlii a demonstrat faptul că fiecare elev poate contribui la realizarea cuvântul „PACE”, adică este conștient și acționează pentru a face lumea un loc mai bun, iar recompensa a fost una pe măsură, degustarea unor covrigi având forma simbolului păcii, realizați de colegi în atelierul de gastronomie al școlii.

Demersurile au fost îndreptate și în direcția prevenirii și combaterii conflictelor și a bullying-ului în mediul școlar. În cadrul orelor de consiliere și orientare au fost vizionate filme educative, s-au organizat dezbateri și s-au realizat postere, toate aceste activități au dus la înțelegerea necesității dezvoltării unui comportament corespunzător în relațiile cu colegii, cu cadrele didactice, respectiv sensibilizarea elevilor privind consecinţele care rezultă din manifestarea unor fapte agresive și antisociale. 

            Pe de altă parte, activitățile organizate au vizat și dezvoltarea unor atitudini de protejare a mediului înconjurător, de utilizare cât mai eficientă a resurselor naturale, dar și de conștientizare  a urmărilor propriilor fapte și decizii și de asumare a responsabilității pentru acestea. Mai întâi, s-au organizat dezbateri și s-au realizat afișe cu tema „Să păstrăm lumea vie”, apoi s-au realizat prezentări PowerPoint sub motto-ul ,,Promovarea unor surse alternative de energie”. În continuare, activitatea „Utilizarea pașnică a energiei nucleare” a urmărit tratarea unor subiecte precum: Fenomene fizice care stau la baza armelor și reactoarelor nucleare; Scurt istoric al cercetărilor nucleare; Hiroshima și Nagasaki; Testarea armelor nucleare în timpul războiului rece. Efectul acestor testări asupra biosferei.

De asemenea, pentru a adopta un mod de viață sănătos și a demonstra că au o viziune de lungă durată asupra propriei dezvoltări, elevii școlii noastre au participat la manifestările dedicate Zilei Naționale fără Tutun, respectiv la Marșul anti fumat, un eveniment organizat de Direcția de Sănătate Publică a Județului Covasna, Compartimentul Promovarea Sănătății în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna și Inspectoratul de Poliție Județean Covasna.  

            Nu în ultimul rând, activitățile „Fructe și legume donate copiilor de la Școala Gimnazială Specială” și ,,Toleranță pentru o lume mai bună”, din cadrul proiectelor educaționale „Incluziunea, diversitatea culturală și toleranța în educație” și „Dăruind, suntem mai bogați” realizate în parteneriat cu Școala Gimnazială Specială, Sfântu Gheorghe, structura Târgu Secuiesc, Colegiul Național ,,Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși”, „Școala Gimnazială „Ady Endre”, au urmărit educarea sentimentelor de prietenie, toleranță, armonie în relațiile cu copii din alte grupuri, a cooperării și dialogului cu elevi aparținând unor alte etnii, religii sau din categorii defavorizate.

prof. Cătălina Voicu,

coordonator pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare

Liceul Economic „Berde Áron”

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.