EDUCATIE 9 octombrie 2019

Atelier de gătit sănătos la școală

de Iulia Drăghici - Taraș | 3033 vizualizări

Programul ZÎN de la „Mircea Eliade” vizează Obiceiurile Sănătoase pentru Minte și Corp 

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului organizează vineri, 11 octombrie, un atelier interactiv de gătit. Evenimentul, la care vor lua parte elevii claselor IX – XI, face parte din acțiunile dedicate Zilei Învățării Nonformale (ZÎN) și pune accent pe descoperirea obiceiurilor sănătoase, dar nu numai.  

Piure de cartofi din conopidă și rozmarin, hrișcă cu ciuperci piciorul căprioarei, hrișcă cu ciuperci și maioneză de muștar, salată de icre din semințe de chia, humus din dovlecel și pastă de susan, piure cu broccoli și usturoi verde. Acestea sunt câteva dintre rețetele pe care elevii de la „Eliade” le vor pregăti vineri, la școală, în cadrului atelierului interactiv „OBICEIURI SĂNĂTOASE PENTRU MINTE ȘI CORP”. 

De ce „Obiceiuri Sănătoase pentru Minte și Corp”? Pentru că vrem să promovăm creativitatea, munca în echipă, spiritul organizatoric, obiceiuri alimentare simple și folosirea unor ingrediente cât mai aproape de starea lor naturală. Ne dorim o atmosferă relaxantă de lucru, să ne cunoaștem mai bine elevii și să creăm amintiri plăcute. Toate acestea contribuie la sănătatea noastră fizică, psihică și mentală.

Cum? Elevii vor găti împreună un aperitiv, un fel principal, un smoothie ( fiecare clasă are un fruct ca ingredient principal) și un desert raw. Vor primi rețetele cu câteva zile înainte pentru a se forma echipe și a se organiza în vederea stabilirii listei de cumpărături, a cantităților de ingrediente și a ustensilelor necesare. Deși fiecare clasă primește câte o rețetă, aceasta e orientativă, ei o vor putea modifica în funcție de preferințe sau în caz de necesitate. Singura regulă este folosirea doar a unor ingrediente naturale, simple, fără aditivi și conservanți. 

Se încurajează de asemenea și testarea unor ingrediente și combinații alimentare mai puțin cunoscute sau folosite și formarea de gusturi noi”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, unul dintre profesorii coordonatori ai evenimentului, Mihaela Mitrea. 

În urma atelierului de gătit, fiecare clasă va avea de realizat un platou de prezentare a felurilor de mâncare și a băuturii pregătite. Acestea trebuie însoțite de o scurtă reclamă și de lista ingredientelor folosite. În final, bunătățile vor putea fi degustate de ceilalți elevi, dar și de profesorii și părinți care ajung la ședința organizată, nu întâmplător, în aceeași zi. 

Ideea organizării atelierului a venit în urma consultărilor dintre profesorii coordonatori, Mihaela Mitrea, Doina Pătrunjel și Cătălin Lungu, dar și ca urmare a reacției pozitive manifestate de elevi. 

Elevii noștri sunt receptivi la idei și experiențe noi și își doresc activități care să-i scoată din rutina școlară zilnică, care să-i aproprie și să ne apropie. Cu ceva ani în urmă, în timpul programului național Școala Altfel s-au organizat competiții de gătit, elevii au fost încântați de ele, dar întotdeauna existau și elevi neimplicați. Astfel am gândit activitatea diferit și fiecare elev își are locul, rolul și importanța sa într-o echipă”, a mai adăugat profesoara Mihaela Mitrea. 

La eveniment vor fi implicați aproximativ 250 de elevi. 

„Eliade”, obișnuit cu acțiuni pentru o viață sănătoasă 

Activitățile privind deprinderea obiceiurilor sănătoase de viață sunt deja obișnuite pentru echipa LTME. Un exemplu în acest sens este campania GAS – Gașca Amuzantă și Sănătoasă, inițiativa pentru deprinderea unor obiceiuri de viață cu beneficii pe termen lung, care a debutat în martie a.c., cu mici provocări lansate claselor. De fapt, secretul succesului a fost îmbinarea pasiunii liceenilor pentru tehnologie și rețele de socializare, cu provocările de echipă și nevoia adoptării unui stil de viață sănătos. Astfel, participanții au avut de îndeplinit câte o misiune zilnică sau săptămânală, printre care Ziua Fructelor, Ziua Apei, Ziua Fructelor și Apei sau Ziua Sandvișului făcut acasă. Dovada îndeplinirii provocării era fotografia de echipă postată pe grupul de Facebook al școlii. 

Ideea a prins în școală și încet s-a mutat și în unitățile de învățământ din zonă, unde elevii de la „Eliade” au avut o nouă misiune, aceea de a împărtăși regulile și secretele din jocul GAS. Proiectul a fost încununat recent cu o altă activitate de succes, respectiv cu ORA de MOVE, adică de Mișcare, Oxigenare, Vitalitate și Energie, la care s-au angrenat aproximativ 300 de elevi din toată zona. 

Totodată, aceasta nu este prima ocazie cu care „Eliade” marchează Ziua Învățării Nonformale. Anul trecut, de exemplu, elevii au participat la o căutare de comori legată de proiectele Erasmus+ în care a fost implicat liceul, au vizionat filme și au purtat discuții pe tema relația profesor-elev, elev-elev, aspecte pozitive, negative, soluții și așa mai departe.  

ZÎN, de opt ediții la nivel național 

La nivel național, ZÎN se organizează de opt ediții și a numărat până în prezent peste 900 de evenimente. Inițial, evenimentul a purtat titulatura de „ZEN” - Ziua Educației Nonformale, dar ulterior s-a transformat în ZÎN, Ziua Învățării Nonformale. Activitățile cuprinse astfel în program caută promovarea învățării indiferent de contextul în care aceasta se petrece.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.