EDUCATIE 10 iulie 2023

Aproape 800 de posturi în învățământ, scoase la concurs în județul Covasna

de Diana Pantelimon | 811 vizualizări

Anul acesta, sunt scoase la concurs 790 de posturi în învățământ, dintre care 107 sunt titularizabile, iar 683, netitularizabile. Proba scrisă din cadrul concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate din învățământul preuniversitar se va organiza miercuri, 12 iulie a.c., la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe (str. Kriza Janos, nr. 1-3) pentru toate disciplinele, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

Din cele 107 posturi cu titularizare, 67 sunt în mediul urban, iar 40 în rural.

În ceea ce privește cele 683 de posturi netitularizabile, 277 sunt cu normă întreagă și 406 sunt fracțiuni de posturi. Din cele întregi, 206 sunt în mediul urban și 71 în rural.

Cele mai multe posturi titularizabile sunt de educatoare/institutor pentru învățământul preșcolar și profesor pentru învățământul preșcolar (în limba română) – 15, de educator/puericultor – 25, învățător/institutor pentru învățământul primar și profesor pentru învățământul primar (în limba română) – 24 și profesor în centre și cabinete de asistență psihopedagogică – 9.

 

Candidații vor fi prezenți în sala de concurs, cel mai devreme la ora 7:00 şi cel mai târziu la ora 8:00. Lucrarea scrisă se desfăşoară începând cu ora 9:00 și va dura patru ore, potrivit sursei mai sus citate. 

Privind regulamentul de desfășurare a concursului, „candidații care nu sunt prezenți în sală înainte de a fi deschis plicul cu subiecte pierd dreptul de a mai susține proba scrisă. După primirea subiectelor de concurs de către candidați, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore. Pentru redactarea lucrărilor se foloseşte cerneală sau pix de culoare albastră; desenele/graficele se pot executa și cu creionul negru. Este interzisă utilizarea instrumentelor de scris (stilou, pix) a căror cerneală se poate șterge. Identitatea candidaților se certifică prin buletin/carte/adeverință de identitate sau paşaport. (...) Înscrierea numelui candidaților, numelui unor unități de învăţământ sau a altor nume proprii care nu au legătură cu cerințele subiectului în afara spațiului care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive pe foile tipizate, destinate lucrărilor scrise, determină anularea lucrărilor scrise. Candidații care doresc să corecteze o greşeală, taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, iar schemele/desenele cu o linie oblică. (...) Candidații înscriși la concurs la disciplina «economic, administrativ, poştă» pot avea planuri de conturi. Candidaţii şi profesorii asistenți nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genți, poşete, ziare, reviste, cărți, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte dispozitive/mijloace care intermediază/ facilitează comunicarea la distanță, precum și alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea concursului în condiții de legalitate, echitate şi obiectivitate. Candidații pot avea dicționare pentru disciplinele latină sau greacă veche (elină) și planurile de conturi pentru disciplina «economic, administrativ, poştă». Materialele şi/sau obiectele nepermise vor fi depuse în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de concurs”, se precizează în comunicat.

În toate sălile vor fi instalate camere audio-video de supraveghere. În eventualitatea în care candidații vor fi surprinși copiind, vor fi eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă și nu vor fi repartizați pe posturi didactice sau catedre în anul şcolar 2023-2024.

„Candidații, care în timpul desfăşurării probei scrise sunt surprinşi copiind, transmițând soluții cu privire la subiecte sau având asupra lor materiale nepermise, din categoria celor menționate la alineatul anterior sau compatibile cu acelea, chiar dacă nu le utilizează în momentul în care sunt depistați, sunt eliminați din examen pentru tentativă de fraudă, prin decizie motivată a preşedintelui comisiei din centrul de concurs, situație în care profesorii asistenți care asigură supravegherea sau membrii comisiei din centrul de concurs încheie un proces-verbal. Aceeaşi măsură se aplică și pentru orice altă tentativă de fraudă”, se mai arată în comunicat.

În total s-au înscris 416 candidați, dintre care 96 sunt proaspeți absolvenți. 

Absolvenții promoției 2023 pot participa la proba scrisă numai după prezentarea adeverinței de absolvire a studiilor sau a programului de pregătire psihopedagogică. Aceștia pot depune adeverința pentru a valida înscrierea cel târziu în ziua de examen, până la ora 7:30.

Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 la proba scrisă.

Anul trecut, în județul Covasna, au fost scoase la concurs 779 de posturi, dintre care 73 au fost titularizabile.

Sursa foto: edupedu.ro / Igor Mojzes

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.