Aproape 300.000 de lei merg către școlile din Întorsura Buzăului pentru investiții în anul 2021
Bugetul local al orașului Întorsura Buzăului prevede o serie de modernizări și reabilitări pentru rețeaua școlară de pe raza unității administrativ-teritoriale. Toate aceste costuri se ridică la suma de 286.400 de lei. Administrația din Întorsura Buzăului își propune, printre altele, și obținerea autorizațiilor ISU pentru mai multe clădiri ale școlilor.
Pentru Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” se plănuiește reabilitarea întregii clădiri, cu mobilier și tot ceea ce este necesar. Momentan, se realizează studiul de fezabilitate care costă 100.000 de lei. În același timp, proiectul de modernizare este înscris pe Compania Națională de Investiții (CNI), de unde reprezentanții Primăriei speră să primească finanțare. În curtea aceleași școli se dorește realizarea unui teren modern de sport, a spus în dezbaterea de miercuri, 14 aprilie a.c., edilul orașului, Raul Urdă.
„Am dat acordul pentru a se face un studiu de fezabilitate pentru Școala Generală (sic!) „Mihail Sadoveanu”, să intre într-un proiect de restructurare generală. Toată clădirea, plus mobilier, plus tot (…). Vom mai face în curtea școlii un teren de sport multifuncțional”, a punctat acesta.
Ateliere pentru elevii de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”
Bani vor merge și către atelierele singurului liceu tehnologic din oraș, au explicat autoritățile, după ce fostul edil al orașului, actual consilier local, Leca Băncilă, a punctat că trebuie luat în considerare și acest aspect.
„Li s-au luat celor de la Bălcescu, acolo se va construi sala de sport pentru gimnazială, dar problema atelierelor mecanice rămâne în rezolvarea noastră”, a punctat Leca Băncilă.
Cu această ocazie, Raul Urdă a spus că sunt prevăzute reparații și pentru clădirile Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, unde în anumite ateliere destinate elevilor pentru practică se scurge apă în interior, prin intermediul tavanului, atunci când plouă.
Autorizații ISU pentru mai multe școli din oraș
Tot la capitolul educație s-au pregătit bani, 60.000 de lei mai exact, și pentru a demara proceduri astfel încât o serie de clădiri din administrația autorităților locale, care țin de domeniul educațional, să primească autorizări de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Aceste clădiri sunt: „Grădinița cu 6 săli”, „Școala Brădet”, „Cămin Cultural Brădet”, „Sala de sport Mihail Sadoveanu”, „Școala Primară strada Aviatorului”, „Sala de sport cu 50 locuri Liceul Mircea Eliade, Întorsura Buzăului”, conform proiectului de buget.
Și pentru Liceul Teoretic „Mircea Eliade” vor fi asigurate plățile mai multor dotări pe care liceul le-a câștigat printr-un proiect european, în sumă de 235.930 de lei. Totuși, aceasta nu poate fi considerată ca fiind o investiție a Primăriei, deoarece, ulterior, banii care acum vor merge către „Eliade” vor fi recuperați de către autoritatea locală datorită proiectului câștigat de echipa de la liceul întorsurean.
„Plătim acel proiect, este în curs de achiziție pentru ce vor ei să schimbe acolo. Mobilier nou în toată școala și multe altele. Plătim acele obiecte, după care banii se întorc înapoi (sic!). Sperăm în bugetul acestui an. Dacă nu, cu siguranță la anul”, a explicat Raul Urdă miercuri.
Primarul din Întorsura Buzăului a spus că cea mai mare parte din bugetul local merge și anul acesta, ca și în alți ani, către învățământ și școli, pentru funcționare – 2 milioane de lei.
Bugetul local al orașului Întorsura Buzăului pentru acest an este de 24,8 milioane de lei. Dintre aceștia, 13,5 milioane de lei merg pentru funcționare și 11,3 milioane de lei pentru investiții/dezvoltare, după cum am scris în știrea zilei de luni, 19 aprilie a.c., în articolul Întorsura Buzăului: trotuare și parcări, printre investițiile vedetă din bugetul pe 2021.