EDUCATIE 20 octombrie 2022

Aproape 100 de copii de la Școala din Ozun, într-un proiect de educație rutieră

de Daniela Luca | 1396 vizualizări

Zilele de marți și miercuri, 18 și 19 octombrie, au fost presărate cu multe informații noi despre siguranța rutieră, pentru aproape 100 de elevi de la Școala Gimnazială „Tatrangi Sándor” din Ozun. Pentru ca cei mici să stăpânească bine regulile de circulație pentru pietoni, în prima zi s-au alăturat demersului și reprezentanți ai Poliției Rutiere. În cea de-a doua zi s-a organizat un concurs de desene cu mesaje inspirate din cele învățate. Cele mai bune postere au șansa să fie afișate pe panouri publicitare de pe principalele drumuri din țară. Inițiativa aparține unei companii care are un punct de lucru și în Ozun. 

Alături de Asociația Pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului (E.D.I.T.), compania TotalEnergies Marketing România, care are un depozit de stocare bitum și în localitatea Ozun, a dat startul programului VIA – Ora de Educație Rutieră, în luna septembrie, în 30 de școli din mai multe localități din țară. Săptămâna aceasta, reprezentanții acestui demers au ajuns în localitatea Ozun, la Școala Gimnazială „Tatrangi Sándor”. 

Cele două etape ale proiectului au scopul de a oferi copiilor, unul dintre cele mai vulnerabile grupuri de participanți la trafic, un sprijin util în recunoașterea pericolelor și a comportamentului corect pe stradă. 

Astfel, marți, cei mici au învățat despre siguranța rutieră chiar de la polițiștii din cadrul Poliției Rutiere, iar miercuri au fost încurajați să deseneze în grup câteva postere care să reflecte cele învățate. Reprezentanții acestui demers spun că cele mai bune desene vor fi premiate în cadrul unei gale, iar apoi vor fi afișate pe o serie de panouri publicitare de pe principalele drumuri din țară.

Informațiile au fost predate în limba română și traduse pentru elevii din clasele cu predare în limba maghiară. 

„Mi-a plăcut experiența de aici și mi-a plăcut și mixul acesta cultural. Chiar dacă nu am reușit să comunicăm cu ei direct, am simțit conexiunea. Am avut două fete de la Liceul Teoretic „Ady Endre” din București care ne-au ajutat să traducem și să facilităm discuția cu cei mici. Chiar dacă nu am reușit să vorbim în mod direct cu unii dintre ei, am reușit să ne conectăm prin intermediul desenului și informațiilor pe care le-am transmis și a fost o experiență foarte plăcută. Au fost implicați copiii, foarte curioși. Au fost foarte bucuroși de cadourile pe care le-au primit ieri – niște brelocuri reflectorizante pe care să le agațe la hăinuță – și s-au descurcat foarte bine la partea de desen”, ne-a spus miercuri formatorul din cadrul Asociației E.D.I.T, Ana Maria Rotaru.

Conform acesteia, la nivel de școală se va alege un singur poster care va merge în etapa următoare a concursului. Un juriu va alege trei desene care vor fi premiate, iar acestea vor fi afișate pe panourile publicitare de pe DN1, cu scopul de a atrage atenția șoferilor asupra nevoii tuturor participanților la trafic de a se simți în siguranță. 

„Din perspectiva mea, este un proiect foarte interesant și are un rol foarte important în educarea copiilor, pentru ca ei să cunoască ce înseamnă siguranța în circulația rutieră. Astfel de proiecte sunt întotdeauna binevenite. Consider că este un lucru bun din partea acestei firme și a școlii. Am înțeles că e posibil să se facă anual o astfel de acțiune, dacă este deschidere din partea noastră, și cred că ar fi foarte bine”, ne-a spus primarul comunei Ozun, Bordás Enikő, care a fost prezentă la activitatea de miercuri. 

Învățătorii au primit și o carte pentru a putea continua orele de educație rutieră, spun reprezentanții Asociației E.D.I.T. 

„Eu consider că a fost o activitate binevenită, o activitate care le-a plăcut elevilor. Era ceva necesar. Ei astfel au conștientizat pericolele străzii, au exersat cum trebuie să procedeze atunci când vor să traverseze strada sau pe unde să meargă când nu este trotuar. Cel mai mult i-a impresionat domnul polițist și mulți băieți vor să devină polițiști. Brelocul i-a încântat mult. De două zile se tot joacă cu el”, ne-a spus profesorul de învățământ primar Daniela Penciu. 

Programul VIA face parte din angajamentul TotalEnergies de a-și consolida implicarea în problemele de siguranță rutieră din întreaga lume. La nivel global, obiectivul campaniei este să ajungă în 31 de țări, cu implicarea a 100.000 de participanți în 4.584 ore de formare, se arată în comunicatul de presă trimis de companie. 

La depozitul de stocare bitum de la intrarea în localitatea Ozun lucrează 15 angajați. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.