EDUCATIE 31 ianuarie 2018

A fost finalizat planul de școlarizare pentru anul viitor

de Covasna Media | 952 vizualizări

„Întocmirea planului de școlarizare este un proces complex și necesită asumarea mai multor decizii importante, cu urmări de durată lungă” - a declarat marți, 30 ianuarie inspectorul general al județului Covasna, Kiss Imre în cadrul conferinței de presă de la sediul Inspectoratului.

„Am respectat metodologia și termenele limită, dar întodeauna facem eforturi pentru a păstra în în sate cel puțin o unitate școlară, așa cum ne-au cerut și primarii. Legea cere de altfel ca în fiecare comună să existe cel puțin o unitate școlară cu personalitate juridică. Această condiție este îndeplinită, o excepție în sens pozitiv fiind comuna Bățani, unde sunt două școli cu personalitate juridică. În foarte multe sate însă sunt școli cu o singură clasă comasată. Unde erau două clase cu un număr de copii apropiat de minimul prescris de lege, sau cu puțin peste, le-am păstrat pe ambele, pentru că altfel am fi periclitat calitatea procesului educațional”, a mai explicat Kiss Imre.

Schimbări majore nu s-au efectuat față de anul trecut, în anul școlar 2018/2019 vor funcționa 77 unități administrative școlare de stat și unul privat. Ca urmare a depopulării satului, școala elementară din Măgherăuș se desființează, iar la o grădiniță din Cernat se vor desfășura ample lucrări de reabilitare, astfel copii de acolo vor fi transferați la o altă unitate, dar tot în sat.

Planul de școlarizare este calculat în așa fel, ca toți copiii să aibă șansa de a învăța, de a lua parte la procesul educațional. El probabil va fi ajustat, după ce toți elevii se înscriu în școlile primare, la licee, sau chiar în grădinițe, fiindcă se mai pierd pe drum cam 20 %. din totalul acestora. Astfel, se ia în calcul un număr de 34064 de elevi în 1700 de grupe, care constituie 339 de grupe în grădinițe, 539 de clase primare, 410 clase gimnaziale. În foarte multe locuri elevii vor învăța în clase comasate. Inspectoratul a cerut aprobarea ministerului și pentru o clasă primară, în cadrul programului a doua șansă, la școala Gödri Ferenc din Sfântu Gheorghe.

În privința învațamântului liceal se vor alcătui 69 de clase, 32 dintre ele având ca profil educația teoretică, vocațională și pedagogică (46,38 %), respectiv 37 în învățământul tehnic-profesional (53,62 %). La Tg. Secuiesc, se preconizează alcătuirea unei clase, a IX-a, cursuri la seral, iar la liceul tehnologic Puskás din reședința de județ două clase speciale cu profilul de tâmplar, respectiv confecționer produse textile.

Bodor Tünde

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.