EDUCATIE 25 iunie 2021

Încă o tabără pentru copii și tineret în județul Covasna?

de Iulia Drăghici - Taraș | 2350 vizualizări

Consiliul Județean Covasna a aprobat în cea mai recentă ședință darea în administrarea Școlii Populare de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe a unui imobil de pe raza comunei Turia. Fost canton al drumarilor, dar și fostă tabără pentru copii și tineret, spațiul zace în paragină din 2015, arată documentele oficiale. Autoritățile au anunțat că ar dori să construiască aici încă o tabără pentru copii și tineret. 

Este vorba, mai exact, despre o construcție administrativ socială din lemn situată pe raza comunei Turia, în suprafață totală de 2.124 mp, care face parte din domeniul privat al judeţului Covasna și este situată pe DJ 113 la km 15. 

Hotărârea adoptată joia trecută arată că spațiul, necesar desfășurării unor tabere, a unor cursuri culturale și cursuri de formare profesională, va fi dat în administrare începând cu data de 1 iulie 2021, pe perioadă nedeterminată. 

Am dat în administrare un imobil de 2.124 de metri pătrați, un imobil care are și o clădire parțial demolată și stare destul de gravă. Este vorba despre un imobil între Turia și Băile Balvanyos, fost canton al drumarilor, la km 15. Este în proprietatea noastră. L-am dat în administrare Școlii Populare de Arte și Meserii, care, de altfel, are în administrare toate taberele din județ puse în funcțiune. Aici, după demolare, vom reconstrui acest imobil și vom da curs solicitării, urmând ca acesta să fie transformat și echipat pentru tabere de copii, de tineret pentru diverse cursuri culturale și diverse cursuri de formare profesională”, a spus, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, președintele CJ Covasna, Tamás Sándor. 

Tot documentele puse la dispoziție de Consiliul Județean arată că în perioada 2008 – 2015 acest imobil a fost dat în folosința gratuită a Grupului Şcolar „Apor Péter” din Târgu Secuiesc, timp în care a funcţionat ca tabără pentru elevii Grupului Şcolar „Apor Péter”. Din anul 2015 până în prezent imobilul nu este folosit.

Nu toată lumea a fost de acord cu predarea Taberei de la Pădureni 

Consiliul Județean a solicitat în februarie a.c. trecerea unor imobile situate în comuna Moacșa, județul Covasna, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna în domeniul public al Județului Covasna. Este vorba despre Tabăra de la Pădureni. Se pare însă că demersul nu merge cum sperau autoritățile județene.

Noi suntem pregătiți. A fost acolo tras acarul de cineva, dar caravana merge înainte. (...) Nu îmi mai aduc aminte cine, cum, când, dar important este că mergem înainte. Va fi o descentralizare, de altfel conform programului de Guvernare, PNL-USR-UDMR, acolo scrie „descentralizarea Direcțiilor de Sport și Tineret”. Asta va urma. Nu e niciun secret, nu e nicio noutate, de 10, 12 ani vrem descentralizarea Direcției de Sport și Tineret, care va trece în subordinea Consiliilor Județene, nu numai în Covasna, este vorba despre toată țara. Iar cluburile sportive vor trece în subordinea localităților respective. Taberele, iar în speța noastră Tabăra de la Pădureni va trece în administrarea Consiliului Județean Covasna”, a declarat, tot săptămâna trecută, Tamás Sándor. 

Președintele CJ Covasna a precizat și că nu vrea să dezvolte subiectul privind opoziția vizavi de acest demers, dar a specificat doar că au fost „mai mulți, și din București și din județ” cei care s-au opus trecerii Taberei de la Pădureni în administrarea instituției județene. „Nici eu nu aș vrea să trăiesc într-o societate în care toți suntem uniformi. Fiecare are câteva idei, dar greutatea argumentelor întotdeauna contează”, a mai adăugat Tamás Sándor. 

Școala Populară de Arte și Meserii mai are în administrare încă două tabere, „Csipkés” de la Zăbala și cea de la Comandău. 

Aceasta din urmă a fost dată în folosință în octombrie 2019. Spațiul a fost reconstruit din temelii. Investiția a fost cifrată la 6,2 milioane de lei, din bugetul Consiliului Județean Covasna. A durat aproape 10 ani de la preluare și până la darea în folosință a centrului de agrement, cu condiții aproape de lux, pentru tineret, de 55 de locuri. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.