21 de unități de învățământ covăsnene încep anul școlar fără Autorizație Sanitară de Funcționare
Problema este dată în majoritatea cazurilor de lipsa apei potabile din localități
Lista unităților de învățământ din județul Covasna care nu dețin Autorizație Sanitară de Funcționare (ASF) numără 21 de școli și grădinițe. Deși procentul, de 6,8%, este mare comparativ cu media națională (3,5%), situația nu este de speriat, dau asigurări reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), pentru că nu înseamnă că școlile au toaletele în curte sau sunt insalubre.
Problema vine din faptul că apa care ajunge în rețelele școlilor care nu au primit autorizație nu este potabilă.
„Statistic spunem că 21 de unităţi de învăţământ nu au condiţiile igienico-sanitare corespunzătoare (...) Practic, doar una, care peste o săptămână va fi rezolvată, este vorba despre Şcoala primară din Floroaia Mică, are toaleta în curte. Se lucrează lângă şcoală, se face amplasamentul în curte şi va fi montat un container modern, aşa cum au făcut și la Vâlcele (...) Deci, toate au toalete ok, în ordine, apă, tot ce vreţi, dar, vedeţi, acolo, apa nu este potabilă, şi atunci DSP nu acordă autorizaţie sanitară de funcţionare. Vina nu este a mea, nu e a directorului, nu e a primarului, aşa e apa. Acum, la nivel de localitate, când e vorba de reţeaua existentă şi apa nu e potabilă, vezi Vârghiş, Micfalău, nu ştiu ce pot să facă, dar când e vorba de un puţ anume, acolo încearcă să monteze nişte filtre. Sunt astfel de iniţiative, se iau probe, dar până când apa nu este destul de pură, microbiologic nu corespunde, nu primesc autorizaţie. (...) Domnul ministru a zis că 3,5%, mi se pare, la nivel de țară nu au autorizație sanitară, în general. La noi este 6,8%, dacă raportăm 21 la 305 unități de învățământ. Procentul este mare, dar dacă ne uităm la fiecare caz în parte, practic e absolut ok, pentru că nu înseamnă că sunt toalete în curte sau condiții necorespunzătoare, înseamnă condiții corespunzătoare, dar apa care curge nu este potabilă. Este o diferență foarte mare în acest sens. Dar statistic înseamnă același lucru ca și cum am avea wc-uri din Evul Mediu”, a declarat Kiss Imre.
Singura școală „cu wc în curte” din județ este la Întorsura Buzăului
Singura unitate de învățământ care figurează în momentul de față în documente ca având toaleta în curte este Școala Primară din Floroaia Mică, aparținătoare Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului. Autoritățile au demarat însă procedurile pentru a rezolva problema și se estimează că într-o săptămână noua toaletă va fi funcțională.
„Am mai prevăzut 35.000 de lei plus TVA pentru montarea unui container la școala din Floroaia Mică. Suntem singura școală din județ unde nu avem toaletă în cadrul școlii. Am prevăzut un container sanitar. Se montează lângă școală, există o ușă deja făcută în spatele școlii, prin acea ușă vor ieși direct în container. Va fi un container și pentru profesori, și pentru copii. Acest container prevede încălzire, iluminat, cabinele, pisoar, două chiuvete și patru sau cinci toalete. (...) Nu va fi lipit chiar de clădire, trebuie o distanță, un metru, ca să se poată deschidă ușa. Firma ni-l aduce, îl descarcă, îl montează, dar noi trebuie să pregătim fundația. Trebuie să tragem apă și canalizare. Va fi un pic de investiție aici, dar o facem”, a spus primarul Raul Urdă în ședința de Consiliu Local din 26 august.
În lista unităților de învățământ fără ASF mai figurează și Grădinița cu program Normal Floroaia Mică. Aici este vorba despre o clădire nouă, care încă nu a fost recepționată oficial. Urmează demersuri, pentru că documentația a fost înaintată către Primărie, informează IȘJ.
Patru unități de învățământ din Baraolt fără ASF
La Baraolt, fără autorizație sanitară de funcționare sunt patru structuri din cadrul Școlii Gimnaziale „Gaál Mózes”. Dintre acestea fac parte Grădinița cu Program Normal și Școala Primară din Micloșoara, din cauză că apa din puțul forat nu este potabilă. Ca soluție, autoritățile precizează, potrivit IȘJ Covasna, că s-au montat filtre și urmează să se repete analizele.
În situație similară sunt și Grădinița cu Program Normal Racoșul de Sus și Școala Gimnazială Racoșul de Sus. Aici a fost finalizată racordarea la rețeaua publică centralizată și se iau probe. Sunt asigurări că situația se va rezolva în scurt timp.
Trei unități de învățământ în lista fără ASF și în comuna Bățanii Mari
Grădinița cu program Normal și Școala Primară din Bățanii Mici, respectiv Școala Gimnazială „Konsza Samu” din Bățanii Mari nu au autorizație sanitară de funcționare, pentru că apa din puțul forat care ajunge în unitățile de învățământ nu este potabilă. Problema se va rezolva când construirea rețelei comunale de apă, care este în construcție din 2019, va fi încheiată.
Câte două reprezentante și la Micfalău, Herculian, Sita Buzăului, Vârghiș și Dobârlău
Câte două școli cu diverse probleme sunt și în localitățile Micfalău, Herculian, Sita Buzăului, Vârghiș și Dobârlău.
La Micfalău figurează Școala Gimnazială „Fejér Ákos” și Grădinița cu Program Normal „Törpike” pentru că analizele DSP arată că apa din rețeaua publică de alimentare a localității nu este potabilă. Problema ar fi în curs de rezolvare pentru că au fost montate filtre de apă.
Și la Herculian, la Școala Gimnazială „Máthé János” și Grădinița cu program normal din același sat, problema vine de la apa nepotabilă din rețea. Se caută în prezent soluții pentru montarea unor filtre.
Sita Buzăului apare în această listă din cauză că este vorba despre două construcții noi, recent racordate la rețeaua comunală, iar autorizațiile sunt în curs de obținere. Este vorba despre Grădinița cu Program Normal nr. 2 Ciumernic și Grădinița cu Program Normal nr. 3 Sita Buzăului, ambele structuri ale Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”.
Școala Gimnazială „Borbáth Károly” din Vârghiș și Grădinița cu Program Normal nu au autorizații sanitare de funcționare pentru că s-a realizat o analiză a apei din rețeaua publică de alimentare și s-a constatat că nu este potabilă. Chiar dacă au fost montate filtre de apă, se pare că soluția nu este eficientă, informează autoritățile, prin IȘJ.
La Dobârlău, Grădinița cu Program Normal din satul Dobârlău și Școala Primară Lunca Mărcușului sunt pe lista celor fără ASF pentru că actele sunt în curs de obținere. În cazul grădiniței, este vorba despre o clădire nouă, racordată la rețeaua comunală, iar școala a suferit recent o reparație capitală, lucrările fiind abia finalizate. Aici apa este asigurată din puț propriu.
La Zăbala și Estelnic sunt vizate câte o unitate de învățământ în această listă.
La Școala Gimnazială Nr. 1 Zăbala, apa care ajunge în clădirea ciclului primar, provenită din puțul forat, nu este potabilă. Între timp, s-a achiziționat un aparat de dezinfectare de apă, așa că autoritățile dau asigurări că problema este în curs de rezolvare.
Grădinița cu Program Normal din Estelnic, care aparține de Școala Gimnazială „Nagy Mozes”, are apă dintr-un puț propriu de mare adâncime. În urma analizelor, s-a constatat că apa nu este corespunzătoare din punct de vedere microbiologic. Așa că au fost efectuate dezinfecții ale puțului. Se pare că și aici autorizația este în curs de obținere.
Luni, 5 septembrie, aproximativ 31.600 de elevi încep școala în 305 unități de învățământ din județul Covasna (plus creșa nou-înființată), organizate în 79 de instituții cu personalitate juridică.