EDUCATIE 13 iulie 2022

10 sfaturi pentru studenți și nu numai, de la o absolventă de 10

de David Leonard Bularca | 3357 vizualizări

Pentru absolvenții de liceu care vor să își continue studiile, alegerea facultății este cu siguranță un pas important în această perioadă, mai ales pentru că nu mereu știu la ce să se aștepte. Așa a fost și pentru Ioana Pastor, de loc din comuna Barcani. Ea a absolvit anul acesta Universitatea Valahia, din Târgoviște, Departamentul de Geografie, și a reușit la final să își încheie studiile ca șefă de promoție și să aibă diploma de licență cu nota 10, primind astfel diploma onorifică „summa cum laude”. O performanță demnă de remarcat, despre care am dorit să aflăm mai multe. 

Ioana Pastor ne-a spus care a fost parcursul ei până la această performanță și ce sfaturi are pentru viitorii și actualii studenți. 

1. Învață constant 

Tânăra originară din Barcani spune că reușitele ei se datorează și faptului că a învățat constant în cei trei ani de facultate. 

„Acest titlu onorific, summa cum laude, reprezintă rezultatul învățării constante în cei 3 ani de facultate. Mă consider a fi o persoană foarte ambițioasă, iar ambiția m-a ajutat să nu renunț la visul meu. Am demonstrat că orice se poate realiza cu un pic de răbdare, multă muncă și determinare. Chiar dacă asta ar însemna să petrec ore în realizarea unei hărți, a unor proiecte sau învățând, în final contează doar rezultatul din spatele muncii depuse, iar rezultatele de orice fel sunt recompensate, fie prin sentimentul de împlinire sufletească, fie prin ambiția de a te autodepăși”

2. Urmează-ți visul

Ioana Pastor este de părere că, dacă ne urmăm visul, ne va fi mult mai ușor să obținem rezultate bune. Totodată, ne-a dezvăluit și cum și-a descoperit pasiunea ei pentru geografie. 

„Atunci când înveți din plăcere totul este mai ușor. Încă de mică am fost atrasă de acest domeniu, îmi plăcea să călătoresc, să stabilesc cauze și efecte ale unor procese și fenomene care au loc în mediul înconjurător sau să caut soluții la probleme. Această pasiune a fost cultivată, pe de o parte, de către profesorii de geografie pe care i-am avut de-a lungul timpului. Un model pentru mine l-a constituit domnul director al Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna” Barcani, Cătălin Petcu, fost absolvent al aceluiași domeniu studiat de mine. Prin prisma unei excursii școlare organizate la Târgoviște în urmă cu 8 ani și a poveștilor împărtășite de dânsul referitoare la anii de studenție, aplicații practice și activități ale cercurilor științifice studențești, am reușit să-mi îndeplinesc un vis în momentul de față, prin faptul că am urmat studiile aici, devenind licențiată în geografie”, a explicat tânăra. 

3. Mergi la cursuri și seminarii

Este importantă și prezența la ore, este de părere Ioana Pastor, pentru că va fi mai simplu să găsești în suporturile de curs informațiile de care vei avea nevoie la un moment dat. 

„Consider că este foarte importantă prezența la cursuri și seminarii, mai întâi de toate. Cel mai bun mod de a înțelege informațiile pe care le regăsești în suporturile de curs este să asculți explicațiile profesorului. Mai mult decât atât, pe mine m-a ajutat foarte mult să învăț constant și să repet informația, precum ne amintea mereu un profesor: Repetitio mater studiorum est”. 

4. Implică-te

Ca student, nu ar trebui să ratezi diferitele oportunități pe care ți le oferă facultatea, pentru că mereu poți învăța ceva, spune covăsneanca. 

„Mie mi-au plăcut provocările, am încercat mereu să mă autodepășesc, iar în acest sens am participat la sesiuni de comunicări științifice, învățând de la ceilalți colegi de la alte universități, am obținut motivația de care aveam nevoie pentru a da ce e mai bun din mine”.

5. Fă-ți prieteni

O altă provocare pentru studenți este, de cele mai multe ori, acomodarea într-un oraș nou. Ioana Pastor îi sfătuiește pe tinerii care se mută într-un loc nou să-și facă noi conexiuni. 

„Mutarea la Târgoviște a fost o adevărată provocare. M-am acomodat imediat, cu toate acestea, iar acest fapt se datorează colegilor mei. Am întâlnit persoane deosebite aici; persoane cu simțul umorului, sincere, persoane modeste și altruiste, până la urma urmei este vorba de oameni, nu de locuri. Nu exagerez când afirm că m-am schimbat în acești ani de facultate, dacă în liceu eram nesigură pe mine și foarte timidă, in momentul de față mi-am învins teama de a vorbi în public, am devenit mai sociabilă, responsabilă și organizată, prin prisma îndatoririlor pe care le-am avut ca reprezentant de grupă”, ne-a împărtășit aceasta. 

6. Fii deschis

Ioana Pastor spune că viața de student este diferită față de cea de licean, pentru că ai parte de mai multă independență. 

„Există o diferență sesizabilă între viața de licean și cea de student. Dacă în liceu aveam anumite obligații, la facultate totul este tratat diferit, ne oferă mai multă independență. Spre deosebire de liceu, în facultate s-a pus foarte mult accent pe practică, pe ieșiri în teren și mai ales pe învățare prin colaborare. Dacă ești deschis ai doar de câștigat, câștigi prieteni, înveți de la ceilalți, iar eu am avut de învățat de la fiecare”

7-8. Ai încredere în tine și nu te compara cu nimeni

Tânăra din Barcani îi îndeamnă pe studenți să se pună întotdeauna pe primul loc și să se concentreze pe ce au ei de făcut. 

„Deoarece de cele mai multe ori există această competiție pentru păstrarea locului la buget sau obținerea unei burse de merit, se ajunge la pierderea încrederii în propriul potențial și, în final, la neînțelegeri în ceea ce privește colectivul de colegi. 

Eu m-am focusat întotdeauna pe persoana mea, m-am comparat doar cu mine și i-am apreciat pe cei care au reușit la rândul lor. Îi încurajez pe toți să încerce să urmeze acest sfat, să se pună pe primul loc, întrucât, în final, rămâi doar tu cu tine, nu ai nevoie de validarea nimănui pentru a-ți demonstra ceea ce poți realiza și poți realiza atât de multe, important este să ai încredere în tine”.

 9. Fă ceea ce-ți place

Ioana Pastor plănuiește să urmeze și masterul și încă nu este hotărâtă ce loc de muncă își va alege, dar știe cu siguranță că va face ceva ce îi place. 

„Sunt puțin indecisă privind ceea ce vreau să profesez, întrucât mă atrag mai multe domenii, sunt în etapa de a mă descoperi încă. Drept pentru care voi continua studiile de masterat. Cert este că m-ar atrage un loc de muncă prin care să pot combina munca de birou cu cea de teren, să fac observații și măsurători. Eu simt că locul meu este acasă, îmi doresc să pot aplica cunoștințele dobândite în cei 3 ani de facultate și să-mi placă ceea ce voi profesa”. 

10. Fii echilibrat

Chiar dacă este important să înveți și să te implici cât mai mult, Ioana Pastor ne sfătuiește să găsim totuși un echilibru între muncă și viața personală. 

„Îi îndrum pe toți cei care citesc acest articol să-și urmeze inima, deoarece în lupta dintre rațiune și pasiune câștigă întotdeauna pasiunea. Eu m-am bazat pe premisa că a face ceva din plăcere este primul pas în atingerea tuturor obiectivelor. De asemenea, este foarte important să existe un echilibru între muncă și viața personală. Nu încerca să sacrifici o cale în alegerea celeilalte, acordă-ți timp pentru tine și cei dragi ție”, ne-a mai spus, în final, covăsneanca.

Îi urăm și noi mult succes Ioanei Pastor în tot ceea ce își mai propune să facă și îi mulțumim pentru sfaturile oferite, important de luat în seamă pentru cei care se pregătesc de un nou capitol din viață, studenția, cât și ca sfaturi generale în viață. 

Sursa foto: Ioana Pastor

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.