OPINII 4 octombrie 2023

Toate Femeile din Visor3 se întîlnesc în Piaţa Libertăţii

de Covasna Media | 1070 vizualizări

O fotografie alb-negru, al cărei centru de interes este o siluetă feminină, pe holul de la etajul unei clădiri cu o identitate incertă (hotel, bloc de locuinţe sau de birouri?). Lumina care pătrunde pe fereastra imensă de la capătul holului decupează silueta unei femei într-o postură ce îi dezvăluie doar ocupaţia. Deşi nu îi vedem chipul şi silueta din imagine nu poartă nici un semn care să trimită la identitatea sa, recunoaştem că şi noi am întîlnit-o pe Femeia din vizorul artistului Plájás István, autorul fotografiei. Este femeia care ne şterge urmele, de prin diversele locuri, unde trecerea noastră murdăreşte. Este femeia-umbră, obişnuită să fie ignorată şi dispreţuită, din cauza prezenţei sale lipsite de strălucire / mărire / glorie, deşi totul străluceşte pe unde trece Ea.

În loc să vă povestesc ce am văzut eu în fotografia lui Plájás István, ar fi fost mai simplu să fi cerut acordul artistului şi să public aici toată povestea sa vizuală. Căci o spectaculoasă poveste vizuală este fotografia în discuţie, numită STRĂLUCIRE, un titlu care îi trimite pe cinefili la capodopera lui Stanley Kubrick, The Shining / Strălucirea (1980). Dar nu am publicat fotografia, pentru că Femeia din vizorul lui Plájás István, împreună cu femeile din vizorul altor artişti din Secuime vă aşteaptă în Piaţa Libertăţii, începînd din 7 octombrie, cînd se deschide Expoziţia Visor3 Ediţia3 a Festivalului de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc. Mi-am început textul de promovare cu Strălucire, pentru că este fotografia care m-a emoţionat cel mai mult şi mi-a stîrnit imaginaţia să pornească în direcţii ce duc spre realitatea noastră cea de toate zilele, dar şi spre ficţiuni vizuale, precum Strălucirea lui Kubrick. Aşa se întîmplă întotdeauna cu o autentică creaţie artistică, inclusiv cu o fotografie reuşită, poartă în ea referinţe culturale a căror descoperire depinde de sensibilitatea, experienţa şi imaginaţia privitorului. Referinţa la celebrul film horror al lui Kubrick ţine de efectul psihologic al fotografiei lui Plájás István: în cadru nu există nimic care să te îngrozească, există doar un spaţiu banal şi misterios, deopotrivă, cu multe uşi, dar cu o atmosferă claustrofobă, care accentuează singurătatea, vulnerabilitatea şi izolarea femeii-umbră.

Tema Ediţiei3 a Festivalului de Artă Fotografică Visor este FEMEI ÎN VIZOR, aşadar  Expoziţia din Piaţa Libertăţii reuneşte fotografii ce surprind diverse faţete feminine, iar lucrările pot fi privite şi ca o încercare de explorare a condiţiei femeii contemporane. Expoziţia Visor3 are două componente: Retrospectiva Cluburilor de Artă Fotografică din Secuime şi fotografii ale unor artişti independenţi. Strălucire – fotografia pe care eu am ales-o pentru a stîrni curiozitatea cititorilor prezentului text ca să meargă la întîlnirea cu toate femeile din Expoziţia Visor3 –  poartă semnătura lui Plájás István, un artist care este membru al celui mai vechi grup foto din România, Fotoclub Marx József din Tîrgu Mureş (înfiinţat în 1953). Organizatorii Visor3 le doresc vizitatorilor ca, în căutarea Strălucirii din Piaţa Libertăţii, să descopere cît mai multe fotografii memorabile, demne de povestit, şi să nu rateze celelalte evenimente din Programul Festivalului de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc! Şi la această ediţie, Visor devine un spaţiu de întîlnire al artelor, o confluenţă pe care celebrul fotograf, regizor, director de imagine şi teoretician al poeticii fotografice, Francisc Mraz Ferko, o explica prin faptul că fotografia de expresie este o complexă construcţie simbolică, este fiica picturii, verișoară cu filmul și ucenică a muzicii, căci în fotografie este și sunet, și mișcare.

VisorFestivalul de Artă Fotografică din Sfîntu Gheorghe este un Proiect al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, coordonat de Levente Vargyasi, realizator de filme documentare şi fotograf. Visor se desfăşoară în cadrul Programului Zilele Ţinutului Secuiesc.

Nina Ţînţar

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.