OPINII 7 decembrie 2018

Tamás Sándor, mâhnit după scandalul de 1 Decembrie de la TAM

de Iulia Drăghici - Taraș | 1174 vizualizări

Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, și-a declarat joi public solidaritatea față de Teatrul Andrei Mureșanu (TAM), care de 1 Decembrie, la premiera spectacolului „Nu chiar 1918”, a fost scena unui protest.  

Aș vrea să îmi exprim solidaritatea cu Teatrul Andrei Mureșanu, cu doamna director Popa Anna Maria și cu toți membrii activi ai acestui centru cultural, pentru că, după cum știți și dumneavoastră, din păcate nu am scăpat, nici anul ăsta de provocări de 1 Decembrie. S-a schimbat însă destinatarul, într-adevăr, acum, de data asta, fiind Teatrul Andrei Mureșanu, una dintre instituțiile de bază de cultură a comunității românești și nu numai, din județul Covasna. Deși nu este o instituție în subordonarea Consiliului Județean Covasna, am avut mai multe proiecte împreună și o cunosc personal și pe doamna director, avem o relație foarte corectă și sunt mâhnit de ceea ce s-a întâmplat chiar de Ziua Națională. Aș vrea să îmi exprim solidaritatea cu trupa teatrului, care în ultima perioadă a avut proiecte care vizează buna-conviețuire dintre cele două comunități”, a declarat Tamás Sándor joi, într-o conferință de presă.

Acesta a mai precizat că nu a fost încă la teatru să vadă mult-discutatul spectacol, însă că va face acest lucru data viitoare când va fi pus în scenă.

Foaierul Teatrului Andrei Mureșanu a fost pe 1 Decembrie, la premiera spectacolului „Nu chiar 1918” scena unui protest, la care au luat parte zeci de persoane, protestatari veniți din mai multe zone ale țării, cu steaguri tricolore.

Protestatarii s-au arătat nemulțumiți că premiera spectacolului realizat în regia lui Cristian Ban, pe un text al dramaturgului maghiar Székely Csaba, despre care spuneau că ar denigra realități ale istoriei și ar batjocori Ziua Națională a României are loc chiar pe 1 Decembrie, în Anul Centenarului.

De cealaltă parte, reprezentanții Teatrului Andrei Mureșanu s-au arătat surprinși de reacția oamenilor și le-au transmis să nu se lase manipulați și să judece spectacolul abia după ce îl văd.

În final, la 19:00, ora începerii spectacolului și după apariția oamenilor legii, protestatarii au părăsit incinta Teatrului și programul s-a reluat în condiții normale.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.