OPINII 5 august 2021

EDITORIAL. Maşini vechi, maşini noi într-un proiect social de la Mediu

de Dumitru Manolăchescu | 2756 vizualizări

Ministrul Mediului înţelege foarte bine cât de greu e bolovanul poluării care atârnă de gâtul fiecărui cetăţean român. Înţelege că partidul din care face parte, UDMR, a greşit atunci când a încurajat importul de maşini second-hand din ţările care abia aşteptau să scape de rablele poluante. Nu o spune, dar noi ştim că el ştie că asocierea PSD-UDMR pe chestiunea rablelor din import a fost una funestă, pentru care cred că ar cam trebui să-şi ceară nişte întârziate scuze.

Prin urmare, ministrul Tanczos Barna propune soluţii care să împace şi capra, şi varza. Nu vom renunţa definitiv la importul de rable, dar vom monitoriza atent această acţiune. Mai exact, nu vor mai putea aduce rable din afara ţării decât persoanele cu venituri mici, sărace, care nu-şi pot permite o maşină nouă. Cei care îşi permit maşini nepoluante, dar nu vor, vor plăti impozite majorate. 

Băi, ce chestie, pare să fi descoperit America dl. ministru Tanczos! Da, e în regulă, e o soluţie, dar poate ne va spune dumnealui şi CUM gândeşte ministerul pe care-l conduce să pună ordine în acest haos întreţinut cu grijă de vameşi, de administraţii financiare, de alte organe ale statului. De partide, până la urmă, aceste oribile entităţi în permanentă goană după voturi.

Conform celor declarate de Tanczos Barna, ar urma ca oamenii ceva mai înstăriţi, care-şi permit maşini noi, să nu mai poată cumpăra din afară maşini vechi. OK, mă sperie deja gândul „afacerilor” pe care le presupune această idee generoasă cu mediul. Vă daţi seama ce consum de hârtii, de declaraţii, de energie, de angajaţi, de relaţii se va înregistra în bugetara şi corupta noastră ţară din momentul în care nişte instituţii ale statului vor trebui să decidă cine e sărac, cine-i bogat, cine-i aşa-şi-aşa, cine are dreptul la o maşină mai ieftină şi cine nu are...

Merg cu maşina destul de rar, pentru că nu-mi place traficul enorm din zilele de vară pe nişte şosele în general proaste şi supraaglomerate. Dar văd din ce în ce mai des dâre de fum din ţevile de eşapament ale unor maşini străine nu vechi, ci foarte vechi. În plus, văd la fel de des camioane şi tiruri destrăbălându-se pe şosele în nori de fum negru, semn de trufie şi forţă pe care nu cred că dl. ministru le va stopa prea curând. S-ar putea ca dumnealui să-şi dorească sincer să ducă la bun sfârşit această iniţiativă, dar ştiu o mulţime de alţi miniştri şi şefuţi de toate naţiile politice care nu vor permite derularea acestui proiect favorabil unui mediu ceva mai curat.

Vorba unui cunoscut europarlamentar: poţi muri de foame mai repede decât din cauza schimbărilor climatice! Adică stai, frate, avem noi grijă de mediu, dar nu atunci când sunt în joc interesele „majore” ale oamenilor, fie ei şi oameni politici. Cum ar fi votul celor care s-au obişnuit să se închine la maşini străine oricât de vechi ar fi. Şi oricât de mulţi bani ar avea, pentru că, nu-i aşa, nu compari o Dacie nouă cu o nemţească veche, a noastră iese oricum pe locul doi...

Nu pot decât să-i doresc succes d-lui ministru Tanczos. Mi-e teamă, însă, că din proiectul ăsta nu va rămâne decât ideea, bună cât să defilezi cu ea pe o listă de priorităţi în materie de mediu.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.