OPINII 21 iulie 2011

EDITORIAL - Mai puţină politică, mai multă administraţie!

de Covasna Media | 547 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Conform unui sondaj realizat la comanda PNL, pe teme ţinând de realităţi locale, 46% dintre cetăţenii maghiari ai oraşului Sf. Gheorghe ar fi de acord cu autonomia. Asta ar da speranţe celor care ar putea crede că maghiarii din judeţ n-ar prea vrea autonomie teritorială. Ar trebui să insistăm puţin asupra „găurilor” din şvaiţerul sondat la comanda şi cu întrebările gândite de liderii PNL Sf. Gheorghe.

Dumitru Manolăchescu

Conform unui sondaj realizat la comanda PNL, pe teme ţinând de realităţi locale, 46% dintre cetăţenii maghiari ai oraşului Sf. Gheorghe ar fi de acord cu autonomia. Asta ar da speranţe celor care ar putea crede că maghiarii din judeţ n-ar prea vrea autonomie teritorială. Ar trebui să insistăm puţin asupra „găurilor” din şvaiţerul sondat la comanda şi cu întrebările gândite de liderii PNL Sf. Gheorghe.

  1. Nu e vorba de întregul judeţ, ci doar de municipiul Sf. Gheorghe. Bănuiesc că la Baraolt, Tg. Secuiesc şi prin multe alte aşezări din judeţ răspunsurile la întrebarea cu autonomia ar fi sunat altfel decât la Sf. Gheorghe.
  2. Întrebarea vizând un răspuns esenţial, pe teme – se presupune – vizând autonomia teritorială este incompletă. La întrebarea pusă de PNL Sf. Gheorghe (dacă e vorba de Mădălin Guruianu, m-aş fi aşteptat la mai multă rigoare) „În ce măsură sunteţi de acord cu ideea realizării autonomiei?”, vreau să spun că eu, de pildă, dac-aş fi fost chestionat aş fi răspuns „da”, pentru că aş fi putut bănui că-i vorba, de pildă, despre autonomia financiară. Sau despre alte tipuri de autonomie, cu excepţia celei la care, probabil, s-au gândit realizatorii sondajului. Fără s-o şi spună. De ce oare?...

În rest, cred că oamenii vor într-adevăr mai puţină politică şi mai multă administraţie. Reacţie absolut normală, de la nişte oameni – îndrăznesc să afirm – absolut normali. Dacă e să vorbim de anormali, atunci trebuie spus încă o dată că ei nu se află în marea masă de alegători, ci printre politicieni. Nu e motiv de mirare că Dan Suciu (care plăteşte şi pentru PDL, şi pentru Partidul Conservator, ca orice pasăre călătoare căreia i s-au defectat Antenele...), Rodica Pârvan (o doamnă consilier municipal cu vechime în funcţie, care nu-şi foloseşte experienţa didactică în propriul discurs politic oarecum dezechilibrat) şi Horia Grama (un lider PSD totalmente local, chiar dacă stă mai mult în fotoliile Camerei Deputaţilor) au imagine preponderent negativă, inclusiv printre respondenţii etnici români. Ceea ce pe mine unul mă miră este situarea consilierului local PNL Mădălin Guruianu pe locul doi în preferinţele cetăţenilor oraşului pentru funcţia de primar. Aici voi recunoaşte un lucru: l-am votat pe Mădălin Guruianu atunci când a candidat pentru calitatea de consilier municipal, dar nu l-aş vota pentru funcţia de primar al municipiului. Nu cred că are suficient spirit practic pentru această funcţie. Lasă că nici actualul primar nu se lăfăie în spirit practic, dar nu văd de ce aş vota cu vreunul dintre ei împotriva convingerilor mele intime... Populaţia oraşului se va descurca şi cu, şi fără votul meu pentru primar, aşa cum s-a descurcat şi până acum! Nu sunt suficient de naiv ca să cred că votul meu poate schimba ceva în topul preferinţelor pentru primar.

N-am nicio îndoială că sondajul e „pe bune”, cu toată clasarea penelistului fruntaş al municipiului printre protagoniştii în cursa pentru Primărie. E ciudată, dar nu definitorie. Dar nu cred că PNL Sf. Gheorghe îşi poate realiza strategii de campanie solide urmând interpretarea unui singur sondaj de opinie, realizat de studenţii Facultăţii de Administraţie Publică de la Babeş Bolyai – Sf. Gheorghe (n-am altă traducere pentru Asociaţia Ştiinţifică Pro Scientia Administrativa... Dacă greşesc, îmi cer de pe acum scuze cui are nevoie de ele).

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.