OPINII 6 septembrie 2022

Impresii de la Festivalul Ciobănașul, ediția 49

de Iulia Drăghici - Taraș | 1769 vizualizări

Pornit în urmă cu mai bine de 49 de ani sub pălăria unei sărbători a comunității, organizată în primul weekend din septembrie, festivalul Ciobănașul din Întorsura Buzăului este astăzi un brand al stării de bine și al voioșiei. Acesta este și locul perfect unde își dau întâlnire trecutul, prin promovarea tradițiilor și a muzicii populare, prezentul, pentru că te învață să trăiești și să iubești clipa, dar și viitorul, pentru că oferă o perspectivă tinerilor despre ce înseamnă comunitatea și valorile. 

Toate numărătorile oficiale și neoficiale indică faptul că nu doar calitatea Festivalului Folcloric Ciobănașul a crescut, chiar și față de anul trecut, de când s-a schimbat puțin formatul și s-a limitat numărul comercianților (fără kitsch), ci și numărul vizitatorilor. 

Acesta este și rezultatul dorinței de a aduce conceptul de festival folcloric mai aproape de toate categoriile de vârstă. Aici oricine a putut găsi ceva care să îi fie pe plac: de la muzica populară din toate zonele României, la cea ușoară cu influențe etno ori drum’n’bass și folclor urban, aventură și/sau socializare și, desigur, mâncare și băutură (mici cu muștar, kürtőskalács și lángos, bere, cafea, vată de zahăr, chiar și prune proaspete și... oprim lista aici pentru cei prea pofticioși). 

Nu este de ignorat nici lista cu artiști, printre care s-au evidențiat Lupii lui Calancea și Adda, sâmbătă, și Ansamblul Dor Transilvan cu Veta Biriș, Matilda Pascal Cojocărița, Constantin Enceanu și alții, în ziua de duminică. 

Surpriza pentru cei mici a fost circul, cu intrare liberă, care a fost amenajat în zona dinspre fostul stadion al orașului. Copiii mai mari și tinerii au găsit și ei activități interesante în zona de aventură, cu panouri de cățărare, tiroliană, tir cu arcul și altele. 

Cu alte cuvinte, sâmbătă și duminică, zona Camping din Întorsura Buzăului a fost o oază de bucurie autentică. Asta cu toate că vremea a încercat să saboteze cheful de distracție. Nu a reușit însă, pentru că a fost de parcă o forță divină a intervenit și a oprit ploaia cu câteva ore înainte de începerea evenimentului și a adus soarele pe cerul Întorsurii. 

Nu doar din public s-a resimțit că festivalul a fost un succes, ci și din rândul organizatorilor. 

Am simțit că oamenii au fost uniți, alături de noi. Ceea ce mă bucură. Eu îmi doresc să mergem mai departe cu tradiția, să avem un festival folcloric, nu un bâlci”, ne-a spus, duminică seara, după finalul evenimentului, primarul Raul Urdă. 

Tot acesta ne-a mărturisit și că nu va uita mult timp de acum înainte acest eveniment: „Pentru mine a fost special faptul că a cântat Veta Biriș. Îmi amintește de locul natal, de casa părintească, de tatăl meu, care o iubea foarte mult. În momentul de cântece patriotice mă gândeam la tatăl meu și am avut lacrimi în colțurile ochilor”, a mai spus edilul-șef. 

„Mi-a plăcut energia oamenilor. S-a văzut că apreciază noul format al festivalului Ciobănașul, calitatea artiștilor, că s-au bucurat și că se comportă din ce în ce mai bine. Voluntarii noștri au avut mult mai puțin de lucru, ceea ce înseamnă că am făcut un pas mare spre civilizație. A fost curat pe jos, peste tot”, ne-a declarat viceprimarul Silviu Popica. 

O prezență nelipsită a acestui eveniment a fost Costică Oltean, care, pe lângă atributul de reprezentant al Casei de Cultură și instructor al Ansamblului „Cununa Carpaților”, a reluat și rolul de prezentator. Sunt deja peste 35 de ediții pe care fie le-a organizat, fie le-a prezentat și este omul care știe totul despre acest eveniment. De aceea este cu atât mai puternică declarația lui, prin care ne-a mărturisit că a simțit că a fost cel mai bun festival de până acum. 

Am înțeles că cineva a estimat că ieri (n.red. duminică) am avut undeva la 6.000 de persoane. Când prezentam vedeam un nor de capete, ceea ce m-a impresionat. Parcă din an în an e tot mai bine. Sigur, și noi prindem experiență, dar e tot mai multă lume. Consider că a fost un program reușit, am avut opt ore și jumătate la scenă neîntrerupt. Am fost foarte încântat. (...) A mers totul ca pe roate. Jocul de artificii de la final a fost cireașa de pe tort. (...) Muzica și jocul respectiv mi-au creat o senzație până la lacrimi. Mi-a plăcut totul, totul, totul. E a doua sau a treia oară în viața mea când pot să spun, eu personal, că am fost entuziasmat de tot. (...) Ducem mai departe tradiția și folclorul românesc. E exact ce trebuie”, ne-a spus Costică Oltean. 

Pe lângă mulțumirile pentru Secretariatul General al Guvernului, care a finanțat organizarea festivalului, iar astfel intrarea a fost liberă, sau cele adresate sponsorului principal, respectiv co-organizatorilor (evidențiat fiind aici Mircea Florea, pentru zona de aventură) și partenerilor, aprecieri deosebite au fost transmise de organizatori și înspre cei aproximativ 20 de voluntari care au muncit neobosiți să se asigure că vizitatorii festivalului se pot bucura în condiții deosebite de eveniment. 

Pregătirile pentru ediția 50 au început!

Dacă nivelul evenimentului crește de la un an la altul, presiunea pentru ediția de anul viitor este cu atât mai mare cu cât festivalul va marca o jumătate de secol de existență. Organizatorii au spus că vor să depășească orice așteptări, drept urmare pregătirile deja au început. 

Știm deja că o să depunem proiecte pentru obținere de finanțare pentru organizarea Întorsura Fest și Ciobănașul, pentru a putea aduce nume sonore pe scena noastră”, a dezvăluit primarul Raul Urdă. 

Încă nu ne-am gândit la ce o să facem și cum o să facem, dar cu siguranță vom încerca să le facem o surpriză plăcută”, a spus și viceprimarul Silviu Popica. 

Ne pregătim de pe acum. Deja, după experiența acestui festival, eu mi-am punctat câteva lucruri de care voi ține cont pentru a 50-a ediție. Ne dorim să venim în fața publicului cu un spectacol și mai grandios și mai de calitate”, ne-a declarat Costică Oltean. 

Reamintim că „Ciobănașul” a fost organizat de Primăria Întorsura Buzăului, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului. Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro au fost partenerii media oficiali ai evenimentului.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.