OPINII 7 noiembrie 2022

FCRCHM: focurile de veghe, manifestări demne de perioada medievală

de Iulia Drăghici - Taraș | 828 vizualizări

Focurile de veghe, acțiuni organizate în mai multe localități din Covasna și Harghita de „Ziua Autonomiei Ținutului Secuiesc”, sunt „manifestări demne de perioada medievală”, susține Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), într-o reacție ce face referire la evenimentele din 30 octombrie. Aceeași sursă cataloghează demersul ca fiind îngrijorător, în contextul războiului din Ucraina, și cere autorităților să investigheze atent inițiativele care fac referire la „cartea de identitate secuiască”. 

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) a transmis vineri redacției Observatorul de Covasna/CovasnaMedia.ro un comunicat de presă numit „Focuri de Veghe prevestind vremuri întunecate în Ardeal”, care face referire la acțiunile organizate în 30 octombrie și în localități din județul Covasna. 

„Și în acest an suveranitatea statului român și autoritatea României în județele Covasna, Harghita și Mureș au fost sfidate și călcate în picioare printr-o manifestare demnă de perioada medievală la care organizatorii îi îndeamnă pe locuitorii din această zonă să se întoarcă. Au fost aprinse „focuri de veghe” în peste o sută de localități din județele Harghita și Covasna pentru a reitera solicitarea autonomiei pentru așa-zisul „ținut secuiesc”. La fiecare dintre focurile de veghe aprinse pe înălțimile din apropierea așezărilor a fost citită proclamația evenimentului, semnată, ca şi în anii precedenți, de Balázs Izsák, președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), inițiatorul şi organizatorul focurilor de veghe”, se arată în comunicatul transmis redacției noastre, publicat și pe pagina de Facebook a organizației. 

Aceeași sursă evidențiază și solicitarea introducerii „cărților de identitate secuiești” și notează că demersul nu va face decât să provoace atitudini favorabile tensiunilor interetnice. 

„Ca un afront adus statului român și ca o dovadă în plus că acești așa-ziși apărători ai drepturilor minorităților nu doresc altceva decât ruperea unui teritoriu din trupul României, organizatorul a reafirmat importanța implementării unei așa-zise „cărți de identitate secuiești”. Fără nici o utilitate practică și fără nici o bază legală, revizioniștii maghiari doresc să impună un act de identitate paralel în Transilvania, accentuând și mai mult tensiunile inter-etnice și promovând o atitudine complet în favoarea segregării. A crea acte de identitate paralele aduce aminte de cele mai sumbre perioade ale istoriei, când minorități etnice erau separate prin acte și însemne pentru a nu se amesteca cu majoritatea.

Aceste atitudini contrare tuturor valorilor europene, a spiritului democratic și a nevoii de dialog inter-etnic nu fac decât să demonstreze viziunea anti-românească a celor care caută separarea pe criterii etnice. Atmosfera și mesajul transmis prin această acțiune a liderilor separatiști subliniază o mentalitate medievală, prin focuri de veghe și cu husari în uniforme de mult uitate în negura istoriei, observăm care sunt adevăratele atitudini și obiective. Din păcate aceste focuri de veghe nu au putut să lumineze mințile celor care doresc să vadă România risipită, ele demonstrând doar intenții întunecate”, se mai arată în comunicat. 

Nu în ultimul rând, semnatarul comunicatului de presă, Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, solicită autorităților să ia măsuri și să investigheze inițiativele din jurul „cărții de identitate secuiești”. 

„Atragem atenția autorităților statului, Prefecturilor și Ministerului Afacerilor Interne că aceste manifestații care au ca scop disoluția statului român și pierderea completă a autorității în zonă vor continua, iar mesajul devine tot mai accentuat și sfidător. Este cu atât mai îngrijorător acest demers în contextul geopolitic european din prezent. Cu un război sângeros în apropiere, lideri de mișcări secesioniste doresc modificarea granițelor și creează tensiuni inter-etnice, fapt pe care îl condamnăm în totalitate. Solicităm investigarea temeinică a inițiativelor privind actul de identitate așa-zis „secuiesc” și respingem cu fermitate orice tentativă de separare ori segregare a populației pe criterii etnice”, mai arată comunicatul amintit. 

Subiectul introducerii cărților de identitate secuiești a revenit în spațiul public recent, după ce, duminică, 30 octombrie, au fost aprinse focuri „de veghe” pe înălțimile din apropierea mai multor localități din Bazinul Carpatic, dar și din Ungaria, pentru a marca, potrivit organizatorilor, „Ziua Autonomiei Ținutului Secuiesc”. În Sfântu Gheorghe, un astfel de foc a fost aprins pe dealul Orotvány (Pacé), la ieșirea din oraș spre comuna Vâlcele. Cu această ocazie, participanții au solicitat din nou autonomia teritorială, prin proclamaţia citită la acțiuni, semnată de preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Balázs Izsák, iniţiatorul şi organizatorul acestor evenimente, și au amintit de inițiativa de a crea „cărțile de identitate secuiești”. 

Balázs Izsák a explicat ulterior, la solicitarea Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, că scopul acestor forme de identificare va fi unul strict statistic și le-a asemănat cardurilor de fidelitate generate de magazine. 

Potrivit unor publicații maghiare, anul acesta a fost al șaptelea în care au avut loc manifestații în jurul focurilor de veghe. 

Sursa foto: Sursa foto: Facebook/Székely Nemzeti Tanács 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.