OPINII 16 octombrie 2020

EDITORIAL. „Vultur” prost, sau „slugă” deşteaptă?

de Dumitru Manolăchescu | 1496 vizualizări

Noul coronavirus a mai împărţit o dată lumea, de parcă n-ar fi fost şi-aşa destul de divizată, de însingurată, de debusolată. Ne spune „vulturul” din Brăila cum, el e primarul recent ales al acestei comunităţi: „Victorie! Fără mască în Brăila! Decât o viaţă slugă, mai bine 4 ani vultur”. Adică doar vulturii, curajoşii, îndrăzneţii nu poartă mască, temătorii şi proştii sunt nişte slugi care îşi pun masca şi-n somn. Trăiască „vulturii” fără mască (din ce în ce mai puţini, priviţi-l pe Trump şi vă lămuriţi...),  jos „slugile” fricoase cu masca pe figură! (Aici intră nu doar Iohannis şi Orban, ci toţi preşedinţii şi oficialii UE).

Bă, eu tâmpiţi coronasceptici am mai văzut, dar ca Viorel Dragomir ăsta n-am întâlnit. El şi cu Buzatu de la Vaslui. Pesedişti amândoi, ce altceva să fie? Ciolacul lor e în izolare pe motiv de contacte cu persoane infectate, ei o dau înainte cu formula „fără mască”. „Nu s-a demonstrat ştiinţific că masca protejează” – zic „vulturii” ăştia orbi din Brăila şi Vaslui. Cred că au ordin pe unitate: băgaţi-vă dopuri în urechi şi ţineţi capul adânc sub plapumă, să nu auziţi şi să nu vedeţi ce spun de 100 de ori pe zi toţi specialiştii epidemiologi din toată lumea pe toate posturile. Muriţi asfixiaţi, dar n-aveţi treabă cu masca şi Covidul.

În categoria „temători” intră şi alţii: jandarmii care au păzit-o pe Sf. Parascheva de hoardele de bigoţi răzvrătiţi care ar fi călcat racla în picioare de-atâta respect şi sfinţenie. Am înţeles că jandarmii erau din Bacău şi, la un moment dat, au cedat presiunii mulţimii aţâţate de o ceată bezmetică aflată la locul faptei nu ca să se-nchine, ci ca să provoace. Băieţii în uniforme s-au prins despre ce-i vorba şi au acţionat inteligent, permiţând accesul la racla Sfintei şi persoanelor fără buletin de Iaşi. Au încălcat, adică, ordinul direct dat de ministrul de Interne, lucru pentru care au fost foarte aspru criticaţi de doritorii de măcel public cu orice preţ. Dar au rezolvat o problemă uriaşă: au evitat o încăierare urâtă de tot cu provocatorii puşi pe harţă şi credincioşii pe pupat de moaşte. Mai târziu, spre seară, când lucrurile s-au mai liniştit, au revenit la controlul actelor.

Vă mai amintiţi episodul înmormântării mafiotului Emi Pian, liderul Duduienilor? Atunci organele de ordine publică au procedat la fel, s-au întâlnit cu familia decedatului noaptea, ca hoţii, dar au evitat astfel o încăierare între clanurile interlope. Plătind un preţ: discreditarea capilor Poliţiei, chiar demisia unuia dintre ei. Temători şi ei, dar deloc proşti.

Judecând la rece, aş zice că şi jandarmii din Iaşi, şi capii Poliţiei române au procedat înţelept şi corect, renunţând la orgolii şi rezolvând amiabil un conflict care în ambele situaţii ar fi putut să degenereze. Le-a fost frică? Ei erau nişte găini rebegite şi alţii erau „vulturi” curajoşi, gata să se bată la moaştele Paraschivei sau la capul mortului Pian?

Da, puteţi gândi şi-aşa, cu siguranţă Dragomir şi Buzatu aşa văd situaţia, ei sunt mereu puşi pe ceartă, sar cu gura, cu darul, cu pomana să-şi atragă simpatizanţi. Dar luaţi o pauză, respiraţi adânc şi imaginaţi-vă ce mai eram acum dacă guvernul ăsta încropit, temător, fricos, de tranziţie, fără majoritate în parlament, ce-ar fi fost de noi toţi acum dacă amărâţii ăştia n-ar fi rezistat presiunii unor cete politice şi bisericeşti şi-ar fi desfiinţat purtarea măştii pe motiv că „nu s-a demonstrat ştiinţific utilitatea ei”. Mă trec fiori gândindu-mă la reacţiile coronasceptice ale unui guvern pesedist condus de Dragnea din puşcărie prin reprezentanţii lui autorizaţi: Dăncilă, Ciolacu, Pintea, Buzatu, Ştefănescu, Carmen Dan... Închipuiţi-vă câţi români infectaţi ar fi dat pe-afară din spitalele pline de bacterii pe care se chinuie acum Arafaţii şi Tătarii să le salveze, să le facă funcţionale.

Când mă supără bâlbele şi certurile liberalilor ajunge să-mi închipui ce s-ar fi întâmplat cu ţara asta, cu noi toţi, dacă Iohannis şi Orban n-ar fi spart zidul pesedist cu capul, încasând înjurături şi blesteme şi suferind răni politice care nu se vor şterge, electoral, niciodată. Să vii la guvernare în cea mai încurcată situaţie posibilă, să astupi cum poţi găurile „sacului” bugetar şi să plăteşti preţul – asta mi se pare un act de curaj. Aproape inconştient şi, ar zice unii, iresponsabil atunci când ai în Opoziţie o majoritate parlamentară care nu face altceva decât să te vâneze. Nişte „vulturi” şi majoritarii ăştia, de-ăia care până să le dea stăpânul ordin să vâneze stau cu masca pe ochi, nu pe gură şi nas.

Ştiţi, desigur, răspunsul la întrebarea din titlu.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.