OPINII 9 aprilie 2021

EDITORIAL. Vrea cu adevărat cineva alegeri anticipate?!

de Dumitru Manolăchescu | 944 vizualizări

Coaliţia de guvernare se târâie cumva. E ca o broască ţestoasă fără carapace. Adică expusă. Nu unui vot la vreo moţiune de cenzură, ci propriilor picioare moi, nesigure, care nu par s-o ducă într-o direcţie bună pe cât de repede şi-ar dori electoratul. Covidul e taman bomboana pe colivă, ca să zic aşa...

Da, sunt bâlbe, sunt poticneli, sunt „nepotriviri de caracter”. Şi e normal să fie, pentru că la români va fi întotdeauna o competiţie între „deştepţi”. Mereu va exista unul şi mai deştept decât cel mai deştept, mereu va fi unul cu capul plin de idei năstruşnice, mereu vom avea parte de „salvatori” care să ne scoată din groapa în care ne-au băgat ceilalţi cei mai deştepţi. Cu atâţia deştepţi, harnici şi pricepuţi pe metru pătrat de partid nici nu-i de mirare că nu ajungem niciodată prea departe... Nu mai găseşti „proşti” care să muncească, să pună în practică ideile formidabile ale „deştepţilor”.

Cam aşa e şi în guvernul Cîţu. Vlad Voiculescu se crede, cu siguranţă, cel mai deştept dintre toţi miniştrii Sănătăţii care s-au perindat prin guvernele României. Poate că e (vorbeşte cu „r”, graseiază din naştere, eu n-am văzut-auzit-întâlnit un „rârâit” cu un IQ neperformant), dar la ce foloseşte un ministru deştept nesigur şi conflictual? Nici el, nici ceilalţi miniştri nu reuşesc să comunice eficient, să ajungă la sufletul şi în mintea omului, să spună populaţiei cu ce se ocupă, ce idei au, ce manevre fac pentru a pune locomotiva guvernării, deraiată de Covid 19, din nou pe şine. Să fie ei exemple de urmat, nu de amendat pentru nepurtat mască şi intervenţii haotice ale „organelor”.

În vreme ce partidele alianţei de la guvernare pierd puncte electorale din „motive obiective şi subiective” (ce parfum de limbă de lemn...), liderul PSD, Marcel Ciolacu, vrea alegeri anticipate, se visează premier conducând un guvern social-democrat în Pandemie. Alegeri anticipate într-o Românie crizată?! Cine şi cu cine îşi asumă o asemenea grozăvie?! Daţi-mi voie să mă înfior numai la gândul unei alianţe PSD-AUR (alianţa asta e obligatorie, PSD nu va putea guverna singur multă vreme de-acum încolo, indiferent câte puncte electorale pierd partidele de dreapta) guvernând o Românie încă bolnavă!

Imaginaţi-vă un guvern Ciolacu-Simion cu Justiţia sau Sănătatea pe mâinile aurite ale Dianei Şoşoacă. Sau ale unui deputat AUR învăţat să dea ordine colegilor de Parlament: „Îţi ordon să dispari din faţa mea!”...  Doamne fereşte şi apără! Un guvern format din două partide care nu cred în Uniunea Europeană, nu cred în ştiinţă, în virusuri, în infecţii, în Covid 19, în pandemie. Dar cred nestrămutat în „libertăţi şi drepturi democratice” – doar că, până să apucăm să ne bucurăm de interpretarea lor în versiunea Şoşoacă-Ciolacu, ne-am sufoca cu toţii prin spitalele părăsite de medicii de care pesediştii, auriştii şi susţinătorii lor îşi bat joc de când s-a declarat Pandemia. 

Greşelile, poticnelile şi bâlbâielile guvernanţilor se văd cu ochiul liber. Dar ele sunt suportabile, mai ales dacă faci un efort să-ţi imaginezi cum ar guverna Ciolacu şi Simion în locul lui Cîţu, Barna şi Kelemen. 

Ne-am obişnuit să alegem „răul cel mai mic”, de „bine” n-am prea avut parte. Vă amintiţi „jurământul” fostului preşedinte, de dreapta şi el, Emil Constantinescu? „Nu vor mai exista generaţii de sacrificiu în România!” spunea Miluţu prin 1996. Ce vremuri, ce promisiuni, ce minciuni frumoase! Acum guvernul nu mai îndrăzneşte să promită decât austeritate şi reţinere, iar zgârcenia asta, chiar dacă motivată de criza economică, înfurie electoratul  obişnuit să trăiască din minciuni şi promisiuni.

Va fi un an greu. Iar unul din motivele pentru care nu mă grăbesc să sar la gâtul acestui guvern pentru toate stângăciile pe care le comite este că nu avem ce pune în loc. În situaţia teribil de complicată în care se află România şi lumea, a vorbi despre alegeri anticipate fără un motiv serios înseamnă doar să te afli în treabă, să ocupi şi tu un loc pe ecranele televizoarelor. Asta şi fac cele două partide, care vor la guvernare pentru că „au specialiştii necesari” şi, nu-i aşa, sună bine să ai un ţel în viaţă...

Alegerile anticipate pot fi, pentru unii, un scop în sine, motivând implicarea în seria de „manifestaţii ale nesimţirii” organizate şi asumate de vânătorii de voturi. O aiureală, un joc, singurul joc pe care şi-l pot permite acum cele două partide. „Acum”! Nu ştim ce se va întâmpla cu psihicul nostru electoral labil peste un an-doi, când poate ne va ierta şi Covidul.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.