OPINII 13 august 2021

EDITORIAL. UDMR şi AUR, braţ la braţ în parada anti-gay

de Dumitru Manolăchescu | 2746 vizualizări

S-au repezit politicienii să muşte din „mărul interzis”: propaganda gay. Le scapă printre degete „jail”-ul lui Florin Cîțu în America, acum 20 de ani, pentru alcool la volan. Vaccinarea s-a fâsâit, dar mai e o lună-două până să se umple din nou spitalele cu covizi. Implozia PNL mai aşteaptă şi ea, până în septembrie, la Congres, dar nu e deloc sigur că se va produce. Plictiseală majoră, şi dacă tot vom avea o „paradă gay” sâmbătă pe Calea Victoriei, hai să vedem cum, cine, de unde şi de ce. 

E un „măr interzis” pentru că, indiferent de opiniile noastre tradiţionale despre lume, sex, gen şi viaţă, comunitatea gay este o realitate pe care ţările civilizate din UE se străduiesc să o înţeleagă şi să o sprijine atâta cât se poate fără daune politice importante. Un subiect incomod, inconfortabil pentru cei mai mulţi dintre noi.

Dar e simplu să foloseşti subiectul ăsta incomod ca să câştigi nişte voturi amărâte. O fac mai ales partidele populiste din Ungaria, Polonia, Rusia şi România, ca să mă refer doar la ţările care contează oarecum pentru noi. În România se dau în bărci împotriva comunităţii gay două partide despre care n-ai crede că pot avea ceva în comun: UDMR şi AUR.

Nici măcar motivele abordării simplist-populiste a acestui subiect nu diferă foarte mult. UDMR acţionează în Parlament printr-o iniţiativă legislativă care copie fidel „modelul ungar” în materie de discriminare a acestei comunităţi. Iniţiativa legii anti LGBTQ româno-maghiare aparţine deputatului Zoltan Zakarias, membru al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, ales în Parlamentul României pe listele UDMR. 

Partidul AUR susţine orice iniţiativă împotriva comunităţii gay, deci va vota, dacă va fi cazul, cot la cot cu parlamentarii UDMR. De unde până unde alăturarea UDMR-AUR-Guvernul ungar? Simplu: UDMR execută conştiincios directivele premierului Viktor Orban, care se amestecă masiv în politica românească pentru că are nevoie de voturile maghiarilor ardeleni cu dublă cetăţenie. Iar liderul AUR, George Simion, este un admirator declarat al premierului de la Budapesta. 

Şi un amănunt care leagă şi mai mult firele astea doar aparent încâlcite:  Viktor Orban este un „prieten” mărturisit al Rusiei lui Putin, UDMR merge pe mâna Budapestei în materie de relaţii externe, iar AUR, se ştie, girează orice manifestare politică în stare să aducă acest partid într-o alianţă a unor partide populiste de dreapta şi extremă dreapta din Italia, Ungaria şi Polonia, alianţă anti-UE pe care Viktor Orban şi-o doreşte de multă vreme, mai ales după ce FIDESZ a fost îndepărtat din Partidul Popular European. Să mai amintim că orice alianţă anti-europeană este sprijinită pe toate căile, inclusiv financiar, de Rusia? Inutil.

Iată de ce subiectul LGBT poate deveni unul exploziv în mod cu totul artificial – pentru că, de fapt, serveşte unor interese politice care nu au nicio legătură cu „intimitatea”, cu „propaganda gay” reclamată de partidele populiste cu apucături de extremă dreapta. Politicienii noştri n-au nicio treabă cu „familia tradiţională”, iar electoratul românesc, influenţat de biserici şi preoţi, nu înţelege nimic din lupta asta surdă şi absurdă împotriva unor oameni care au dreptul să trăiască şi să iubească aşa cum simt, aşa cum vor, aşa cum i-a lăsat Creatorul pe Pământ...

Intoleranţa politicienilor şi preoţilor anti-LGBT se ascunde în spatele „propagandei Gay”. Adică n-are nimeni nimic cu homosexualii, dar să nu-şi facă propagandă, să nu facă prozelitism – de parcă partidele şi Biserica ar fi nişte instituţii ferite de păcatele astea. Minciună, desigur, în joc sunt, aşa cum am încercat să argumentez, interese politico-electorale evidente, dublate nefericit de o întunecime a minţii înguste, care nu poate înţelege o altă abordare a relaţiilor sexuale decât cea clasică, tradiţională.

Nu-mi plac nici mie propaganda şi prozelitismul gay. Nu cred nici că adopţia unor copii e o rezolvare corectă a singurătăţii unor cupluri gay. Dar astea sunt subiecte cu adevărat importante, pe care politicienii româno-maghiari ar trebui să le dezbată nu influenţaţi de priorităţi politico-etnice, ci cu mintea şi inima deschise spre înţelegerea celor care s-au născut, simt şi acţionează altfel decât majoritatea într-o relaţie sexuală. Dar pentru asta ai nevoie, cum spuneam, şi de minte, şi de inimă. Greu pentru vânătorii de voturi şi relaţii de import.     

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 13 august 2021
Precizări de bun-simț (rog a se citi tot înainte de înjurăturile la adresa mea): 1)Politicienii români nu s-au repezit să muște din "mărul interzis", ci AU FOST REPEZIȚI să muște din el! citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.