EDITORIAL. Trianon 100 – alegeri 2020: obsesie, binecuvântare, şantaj
Mai e până pe 4 iunie 2020, dată la care, cu 100 de ani în urmă, se semna un Tratat de pace obsedant. Mai e şi până la alegerile locale, care vor avea loc pe 7 iunie 2020. În ambele cazuri, însă, încep să se-agite spiritele. Trianon şi alegerile locale din România: obsesie, blestem, binecuvântare, şantaj.
Înainte de alegerile locale de anul viitor se vor împlini, aşadar, 100 de ani de Trianon. Un secol tragic pentru Ungaria, care şi-a câştigat, în sfârşit, independenţa pentru care luptaseră revoluţionarii maghiari de la 1848, dar a pierdut nişte teritorii pe care le luase cu japca Imperiul austro-ungar; un secol binecuvântat pentru România, care a recâştigat Transilvania – leagănul istoric al poporului român.
Nu vom persista în argumente istorice. Vom aborda realităţile momentului, insistând asupra felului în care se vede Trianonul la 100 de ani de la semnarea tratatului de cele 17 state participante: 16 învingătoare+1 învins. Putem înţelege că din această perspectivă Trianon nu este o bucurie pentru maghiarime. Dar nu înţelegem de ce le cer liderii UDMR românilor să fie trişti, să respingă această sărbătoare. Noi nu suferim pe 15 martie, când vecinii noştri se bucură de Ziua maghiarimii – ne-a luat ceva timp să acceptăm situaţia, dar uite că nu mai suferim. Poate a venit timpul să nu mai sufere nici liderii maghiari la sărbătorile noastre.
Se pune în pericol pacea etnică – sugerează deputatul UDMR Attila Korodi. Nu mă-nnebuni, onorabile! Ar trebui, oare, să plângă românii pe umărul UDMR-FIDESZ pentru a păstra „pacea etnică” în România?! Ar trebui, oare, să cedeze PNL şantajului permanent al UDMR ca să păstrăm „pacea etnică”?! Culmea potrivelii este că ideea legiferării unor sărbători prilejuite de ziua de 4 iunie 2020 e scoasă de la sertar de un parlamentar PSD, Titus Corlăţean. De ce e „potriveală”? Pentru că politicienii maghiari, care se laudă că fac orice pentru „pacea etnică”, au ajuns să ameninţe că vor vota o eventuală moţiune de cenzură iniţiată de PSD. Motivul: alegerile în două tururi de scrutin nu convin nici UDMR, nici PSD. Şi pentru ca tacâmul „potrivelii” să fie complet, liderii maghiari ne sugerează că dezbinăm naţiunea dacă promovăm prin lege sărbătorirea unui secol de la Tratatul care ne-a redat Transilvania.
Şantajul este abil mascat, bine ascuns sub mantaua unei moţiuni împotriva eventualei OUG pentru votul în două tururi de scrutin la alegerile locale. Un vot în două tururi ar dezavantaja UDMR, care n-ar reuşi să negocieze mare lucru în câteva judeţe ale Transilvaniei. Ar pierde, de fapt, nişte primari şi consilieri prin Satu Mare, Bihor, Maramureş. Dublă suferinţă: să pierzi câţiva primari şi consilieri locali la doar câteva zile după ce românii sărbătoresc un eveniment tragic pentru naţiunea maghiară.
Cum se pot împăca suferinţele şi bucuriile astea? Simplu: respectându-ne reciproc sentimentele. Şi lucrând împreună pentru bunăstarea ţării în care trăim, nu pentru un iluzoriu succes electoral al unui partid etnic pus pe şantaj şi negocieri insalubre. Asta ar însemna ca politicianul maghiar să accepte că românii au dreptul să se bucure la un secol de la Trianon, iar politicianul român să accepte că „Trianon 100” nu poate fi o sărbătoare pentru maghiari.
Cât despre ameninţările unor lideri UDMR în legătură cu votul împotriva Guvernului la o moţiune de cenzură iniţiată de PSD, n-am alt argument mai plastic decât o postare pe G4Media a unui cititor atent la nuanţe: „Ca de fiecare dată, sunteţi dispuşi să vă prostituaţi fără nicio jenă dacă interesele voastre cer acest lucru”.
Iată cum se leagă veacurile şi se despart politicienii! Trianon 1920 şi alegerile locale din 2020 – bucurie, suferinţă, obsesie, ameninţări şi şantaj. Baba Vanga n-a prevăzut nicio catastrofă pentru România în anul viitor, ea a văzut probleme doar pentru Putin şi Trump. Să sperăm că vom trece trişti, veseli, dar sănătoşi peste „marile încercări” ale noului an: provocările Ungariei cu tema Trianon 100, alegerile locale, alegerile parlamentare.