OPINII 18 octombrie 2021

EDITORIAL. Trei pilde şi-o revoluţie paşnică

de Dumitru Manolăchescu | 1107 vizualizări
Sursa foto - Facebook @arhiepiscopiatomisului.ro
Sursa foto - Facebook @arhiepiscopiatomisului.ro

Când în Biserică se iveşte o schismă apar tulburări de trezire la credincioşi. Adică nu se mai trezesc liniştiţi oamenii din somnul fără vise urâte, încep să-şi pună întrebări şi să aibă păreri proprii în materii care le sunt străine – Covidul 19, de pildă. Când la vârful statului se ivesc schisme şi neputinţe ticăloase, în popor apar insomnii şi tulburări de comportament prevestitoare de revoluţii. Sunt semne, nu ştiu dacă bune sau rele, care ar trebui să le spună ceva irelevanţilor care ne conduc. 

Am trei pilde referitoare la Covid 19. IPS Teodosie, nu vă mai spun cine e că-l cunoaşteţi, nu crede nici în Covid, nici în vaccin. Ceea ce n-ar fi, la urma-urmei, decât treaba lui dacă ipochimenul n-ar fi unul din capii BOR. Şi, mai grav, dacă n-ar îndemna lumea să nu se vaccineze, să se apere cu avocaţii în faţa diabolicului vaccin. Mai că-ţi vine să zici „iartă-l, Doamne, că nu ştie ce spune şi ce face!”.

Chestie pe care a făcut-o chiar BOR, prin purtătorul ei de cuvânt, care a delimitat Biserica ortodoxă de ignobilul arhiepiscop căruia poţi să-i spui „analfabet ofensiv” fără teama că greşeşti. Asta înseamnă, Doamne fereşte!, o schismă în BOR?! Nici vorbă, e doar o „liniştire a apelor”, o „trecere a punţilor”, ca să fie bine să nu fie rău... În realitate, la fel cu arhiepiscopul de Tomis gândeşte şi Prea Fericitul, care îndeamnă la „ascultare faţă de medici” şi bate mătănii pentru bolnavii din spitale dar nu pronunţă nici să-l pici cu ceara de la lumânările Catedralei Neamului cuvinte otrăvite precum „Vaccinaţi-vă, oameni buni, e pentru binele vostru şi al celor de lângă voi!”.

Cealaltă pildă e mult mai dureroasă şi mai de neînţeles pentru mine, un biet mirean supus erorilor pe care lipsa de ascultare duhovnicească le naşte. Mor trei oameni în Giurgiu. De Covid 19. Mama, tata şi băiatul. Oameni în toată firea, toţi trecuţi de 35 de ani. Nevaccinaţi. Al patrulea copil, o fată, cadru medical, scapă. Era vaccinată. Fata îi rugase, îi implorase să se vaccineze. N-au ascultat-o, au crezut mai mult în sfatul medicului de familie, care le-a spus că vaccinul nu e necesar, e suficient să se izoleze, să stea în casă. Uite că n-a fost suficient.

Părinţii decedaţi erau oameni cu şcoală, mama era ingineră. Felul stupid în care au murit alegând să ignore sfatul propriei lor fiice, întâmplător şi cadru medical, va fi un caz de studiat la facultăţile de psihologie-psihiatrie şi nu numai. Temă pentru acasă: de cine să asculte părinţii neajutoraţi? De medicul de familie antivaccin, sau de cadrul medical din familie care se vaccinează? De prietenii şi cunoscuţii care se vaccinează, sau de copiii din familia lor, cărora le e frică de vaccin?

Pentru că medicul ăla de familie, la fel cu ÎPS Teodosie şi alţi antivaccinişti ofensivi, ar trebui să suporte restricţii, ori să aibă dosare penale şi să fie băgaţi la puşcărie pentru „omor prin imprudenţă” sau măcar „zădărnicirea combaterii bolilor”. Altfel, cu duhul blândeţii electorale, va fi foarte greu să ieşim teferi din criza Covid 19. Altfel vor muri nu 41.000, ci 141.000 de români care nu reuşesc să facă diferenţa între bine şi rău, între proşti şi deştepţi, între manipulare şi adevăr.

Mai am o pildă care merită povestită: o profesoară de muzică la un liceu din Botoşani îi îndemna pe elevi să nu se vaccineze şi să-i sfătuiască şi pe părinţi să n-o facă. Elevii au înregistrat-o – ce bine mă simt să constat că unii copii sunt mai deştepţi decât unii părinţi... – şi-au dat-o-n gât, drept pentru care acum i se pregătesc nişte acuze grave într-un dosar penal.

Nu avem prea multe soluţii la dispoziţie în „cazul Covid 19”: ori ne vaccinăm, ori trecem prin boală, ori ne izolăm de aşa manieră încât nu mai ieşim, practic, din locuinţe încă vreun an de-acum încolo. Virusul există, e perfid şi mortal deopotrivă, terorizează deja lumea întreagă. Nu şi pe românii „deştepţi”, care nu se vaccinează pentru că ei cred în Cruce şi în conspiraţiile de pe reţelele sociale mai mult decât în medici, în specialişti, în ştiinţă. Vaccinul este soluţia cea mai la îndemână. Trecerea prin boală înseamnă, în foarte multe cazuri, moarte. Izolarea e iluzorie, strică la cerebel mai tare decât frica de cipuri sau infertilitate pe care o induce vaccinul minţilor tulburate.

Aş zice că e treaba lor. Nu pot s-o fac pentru simplul motiv că nu e vorba doar de viaţa lor, de sănătatea lor, ci şi de viaţa şi sănătatea noastră. Sunt o mulţime de bolnavi care nu pot ajunge pe un pat de spital pentru că sistemul sanitar e blocat de nevaccinaţii infectaţi cu Sars-Cov2. Sunt oameni nevinovaţi care suferă şi mor pentru că mişcarea antivaccin ocupă toate paturile din spitale.

Iar asta ar fi trebuit să devină de multă vreme o urgenţă naţională, în numele căreia să se ia dure măsuri restrictive împotriva ofensivei antivacciniştilor.  Doar că n-are cine s-o facă, autorităţile sunt ocupate să-şi împartă pumni, să se cotonogească, să-şi dea la gioale. Până când? Până când s-or trezi cu revoluţia la porţile Palatelor.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.