OPINII 9 mai 2023

EDITORIAL. Testaţi legumele şi fructele din pieţe!

de Dumitru Manolăchescu | 25151 vizualizări

Îndemnul din titlu aparţine unui domn senator PNL de Buzău. L-am preluat pentru că merită; senatorul liberal a lansat o petiţie on-line pe această temă, cerând administraţiei locale buzoiene să introducă în pieţe teste rapide pentru legumele şi fructele vândute, pentru a proteja sănătatea consumatorilor.

De o bună bucată de vreme, în fiecare primăvară explodează câte o „petardă” producătoare de emoţii: grijă mare ce roşii cumpăraţi, alea ţuguiate au ethrel, o substanţă toxică folosită în exces de legumicultori, cu toate că este interzisă în România.

Petarda are sens, pentru că, iată, tocmai ce au fost prinşi cu „ethrelul în sac” nişte fermieri din comuna Glodeanu Sărat. Respectivii foloseau substanţa pentru coacerea rapidă a roşiilor în special, dar şi pentru creşterea altor legume şi fructe.

Aşa încât, un laborator pentru testarea rapidă a legumelor şi fructelor tratabile cu asemenea substanţe toxice ar fi binevenit în fiecare piaţă din judeţul Covasna. La noi sunt puţini producători autohtoni, marfa se aduce de la pieţele en-gros din Braşov şi nici acolo, din câte ştiu, nu se controlează calitatea produselor. 

Această testare ar fi nu doar în interesul cumpărătorilor, ci şi al producătorilor corecţi, care muncesc din greu străduindu-se să folosească cât mai puţine substanţe toxice, în cantităţile permise de legile care acţionează în domeniu. 

Dacă nu se va întâmpla nici acum nimic, atunci încrederea în legumele şi fructele româneşti va scădea dramatic şi păgubitor pentru toţi fermierii. Şi-atunci se vor termina, probabil, şi banii daţi de Guvern pentru programele speciale „roşia”, „usturoiul” şi tot ce, eventual, se mai gândeşte la Ministerul Agriculturii în sprijinul fermierilor români.

La magazinul de lângă blocul meu un kil de roşii ţuguiate costa acum câteva zile 38 de lei. Nu cumpăra nimeni la preţul ăsta nesimţit, mai ales după ce a apărut informaţia despre ethrelul interzis folosit în exces de către câţiva fermieri din Glodeanu Sărat. N-am cumpărat nici eu, am preferat o cutie cu roşii mici din Italia, foarte gustoase, la jumătate de preţ faţă de „ţuguiatele” româneşti suspectate de coacere rapidă nenaturală. 

Obiceiul prost se ia repede, aşa că sunt sigur că nu doar buzoienii folosesc asemenea substanţe toxice pentru creşterea rapidă şi „faţa” legumelor şi fructelor pe care le vând în toată ţara, prin intermediari. De aici derivă o lipsă generală de încredere în toate produsele din piaţă, chiar dacă de fiecare roşie sau căpşună va atârna un bilet pe care scrie „bio”.

Se vor cumpăra, în schimb, produsele concurenţei: cele din supermarketuri. Nu ştiu dacă ele sunt mai sigure, dar cumpărătorul devine mai încrezător când vede numele şi adresa producătorului din România în galantare. Despre legumele şi fructele importate, numai de bine câtă vreme nu scrie pe ele Turcia, pentru că de acolo provin majoritatea substanţelor toxice pe care le folosesc nu doar fermierii români... 

Revenind, ideea senatorului liberal de Buzău este una extrem de binevenită. Nu pot decât să sper că ea va strânge suficient sprijin on-line şi, de ce nu, inclusiv la nivel parlamentar pentru a fi pusă în practică inclusiv în pieţele aflate în administrarea autorităţilor din judeţul nostru. Testele rapide propuse de dl. senator Mircea Pufu nu înseamnă mare cheltuială de timp, sunt suficiente câteva minute pentru a depista substanţele chimice în exces din legume şi fructe.

Simt nevoia să repet: e vorba de sănătatea noastră, a tuturor şi, deloc în ultimul rând, e vorba despre eliminarea suspiciunilor care planează asupra corectitudinii tuturor producătorilor de legume şi fructe româneşti, preferate până acum de consumatori mai ales pentru calitatea lor, şi mult mai puţin pentru preţurile la care sunt comercializate. Ce mai rămâne dacă pierdem şi bruma de încredere pe care o avem în calitatea produselor agricole „Made in Romania”?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.