OPINII 8 august 2018

EDITORIAL. Tataie, de ce protestează Diaspora?!

de Dumitru Manolăchescu | 954 vizualizări

Imaginaţi-vă o asemenea întrebare pusă ditamaiului ministru de Externe al României de-o deşteaptă de la grădiniţa de cartier în care-şi duce onorabilul nepoţii: tataie, de ce protestează îmbuibaţii ăştia din străinătate?! Ce-ar răspunde, oare, venerabilul ministru născut pe 10 martie 1941? Ar sughiţa elegant şi-ar zice ce-a declarat şi pentru presă, că omul e sincer, n-are păreri de avarie, păreri de alcov şi păreri de partid: nu înţeleg, copilă, motivul protestului celor din Diaspora. Au tot ce le trebuie, cel mult s-ar fi putut supăra pentru nişte servicii consulare defecte, moştenire de la oamenii lui Cioloş, cred că e o manipulare...

Cam asta zicea Meleşcanu presei româneşti: nu înţelege supărarea Diasporei. Că nu înţelege, nu m-ar mira, omul pare să înţeleagă din ce în ce mai puţine din tot ce se-ntâmplă în jurul lui. Dar s-o spui, aşa, ca din „puţul gândirii“ politicianiste mi se pare degradant pentru un tip cu „ştaiful“ unui ministru de externe onorabil. Pentru că, una din două: ori eşti un ministru  prost, şi-atunci n-ai ce să cauţi în funcţia asta, ori eşti un ministru nesincer, îţi dispreţuieşti interlocutorii şi alegătorii şi-atunci trebuie să te duci să te culci, eventual să-ţi adormi consoarta, nepoţii şi strănepoţii.

Mă ofer voluntar să-i explic ministrului aproape octogenar despre ce-i vorba, ce supărări are Diaspora, de ce protestează; pentru acelaşi lucru pe care-l acuzăm şi noi, în ţară, venerabile: bătaia de joc a Parlamentului şi Guvernului faţă de poporeni. Să vă explic ce înseamnă asta, pentru că s-ar putea să nu pricepeţi la prima lectură: diasporenii au lăsat acasă părinţi, copii, fraţi, surori, rude. Ce informaţii primesc ei de pe plaiurile mioritice? E jale, bunicii i-a crescut pensia cu 10 lei dar s-au scumpit toate de nu-i mai ajung banii să trăiască. Cumnatul Vasilică şi-a stricat maşina pe drumul dintre Râşnov şi Bran pentru că idioţii de la Drumuri Naţionale se ceartă cu primarul şi nu vor să repare şoseaua. În Covasna zeci de drumuri aşteaptă să fie reparate, apele revărsate în luna iulie au stricat şi ce mai era funcţional în infrastructura rutieră din sate şi comune. Nimeni nu face nimic, nu-s bani de investiţii, se fac reparaţii de mântuială, tot bugetul statului se duce pe prostii aiuritoare gen „baloane cu aer cald pentru Anul Centenar“. Că dublările şi triplările de pensii încă n-au început.

Să fiu mai clar, venerabile: bătaia de joc îi supără pe diasporeni! Înţelegeţi? Bătaia de joc, minciuna, reaua credinţă, hoţia guvernanţilor din ţară îi supără pe cei care au deprins alte obiceiuri, mult mai curate, în străinătate. De servicii consulare se vor plânge abia la anul şi în 2020, când onorabilul domn ministru Meleşcanu, somnolent şi încetinel, nu va fi în stare să facă atâtea cabine şi centre de vot cât să cuprindă dorinţa de „m..e PSD-ALDE“ a tuturor românilor din marile şi micile oraşe ale lumii.

Despre asta-i vorba, d-le ministru: românii, fie din Diaspora, fie din ţară, nu mai suportă bataia de joc, dispreţul, umilinţa şi minciuna cu care-i tratează reprezentanţii statului Român la nivel de Guvern, Parlament, partide politice aflate la Putere. Iar legăturile Diasporei cu Ţara nu s-au pierdut de loc, sunt mai active şi funcţionale decât oricând.  Şi să mai ştiţi ceva, poate le spuneţi şi colegilor din Guvern: nu mai ajunge „suta de lei“ a lui Ceauşescu pentru a-i cumpăra pe români! E nevoie de politici deştepte, de empatie, de coerenţă, de inteligenţă. Inutil să le căutaţi în Guvernul din care faceţi parte, nu le veţi găsi. Dar îmi dau seama că-i foarte complicat pentru dvs., sunt lucruri pe care nu le mai înţelegeţi demult: românii au nevoie de respect din partea autorităţilor! Şi mai au nevoie de oameni politici adevăraţi, în care să-şi permită să aibă încredere.

Aşa că, venerabile, nu vă mai plângeţi că n-aţi reuşit să numiţi nişte ambasadori, dacă ăsta-i cel mai mare regret al dvs. atunci înseamnă că n-aţi înţeles chiar nimic!  Sper să ieşiţi la o binemeritată pensie până să apucaţi să regretaţi mult mai multe, adică până la alegerile din 2019 şi 2020.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.