OPINII 7 septembrie 2018

EDITORIAL. Ţara bunului plac analfabet

de Dumitru Manolăchescu | 805 vizualizări

Trăim la voia întâmplării, într-o greaţă care-ţi dă fiori dacă te preocupă şi altceva decât propria ta persoană şi clipa de faţă. „De azi pe mâine“ începe să fie un vis, trăim din ce în ce mai mult „de azi pe azi“, nu mai suntem siguri de nimic, nu mai credem în nimeni.

Sau credem, uite că destui români, chiar prea destui, cred încă în Ceauşescu-patriot-binefăcător al naţiei. Alţii, iarăşi prea destui în opinia mea, n-au părăsit anticamera „celui mai iubit“ şi cred în urmaşii PCR, aliniaţi în FSN şi partidele care l-au avut, îl au şi-acum, pe Ion Iliescu preşedinte de onoare. Ultimul dintre ele: PSD.

În vreme ce nu mai ştim ce-i bine şi ce-i rău, cine minte şi cine spune adevărul, cine manipulează şi cine-i sincer, apar nişte cifre care contrazic laptele şi mierea care curg prin şanţurile patriei: conform unui studiu Eurostat, traiul în România s-a scumpit din 2000 încoace cu 257%. Suntem ţara cu cea mai mare creştere a preţurilor în această perioadă din toată Uniunea Europeană. Asta ca să înţelegeţi ce puţin înseamnă creşterile de salarii şi pensii cu care ne adorm „binefăcătorii“ urmaşi ai „celui mai iubit“.

Sigur, ne-au crescut şi lefurile, ne-au mai dat o sută şi la pensie, dar uitaţi-vă în buzunare şi vedeţi unde şi pe ce se duc banii, dacă vi se pare că în buzunare e-n regulă, poate reuşiţi să observaţi încă un amănunt: când l-a dat jos pe Ceauşescu, poporul român tocmai aflase că au crescut lefurile cu o sută de lei şi indemnizaţiile pentru „copchii“ cu nu mai ţin minte cât... Vreau să spun că banii nu înseamnă chiar totul! Îmi place să cred că nu doar pentru asta l-am împuşcat pe cel mai iubit! Şi nu pentru bani ies să protesteze în stradă sute de mii de români!

Să ne uităm puţin, de pildă, pe modificările pe care le vrea PSD-ALDE la Codul penal şi cel de Procedură penală. Ce vedem noi acolo? De pildă, că dacă în termen de un an procurorii nu găsesc făptaşul unei tâlhării, sau chiar al unei crime, dosarul se clasează! Nu, nu eu sunt nebunul, ci ăia de-au putut gândi atât de scurt. În felul ăsta, însă, băgaţi bine de seamă, se vor clasa foarte multe dosare, iar beneficiarii nu sunt doar  criminali şi tâlhari, ci şi „găinari“ de drept comun sau corupţi din înalta societate politică. Dacă într-un an de zile nu formulezi nişte capete de acuzare pentru începerea urmăririi penale, dosarul se clasează automat.

V-aţi prins, nu? Sunt dosare complicate, care necesită mult efort şi mult timp pentru a le da de capăt. Mai ales cele în care-s băgaţi politicienii corupţi. Acesta este scopul final al modificărilor propuse de PSD-ALDE la Codul penal: salvarea politicienilor mafioţi. Îi ştim, urmează doar să-i vedem cum şi dacă scapă de braţul lung al Justiţiei.

Săptămâna viitoare adastă în România o delegaţie a Comisiei de la Veneţia, care urmăreşte exact modificările astea la cele două Coduri. Dacă opiniile acestei Comisii nu vor fi destul pentru a potoli setea de libertate a câtorva sute de politicieni şi zeci de mii de infractori de drept comun sau tâlhari periculoşi la drumul mare, atunci vom fi cu adevărat „Ţara nimănui“. O ţară în care nu mai poţi să dormi pentru că-ţi păzeşti casa, nu mai poţi să circuli pentru că n-ai drumuri şi dacă le ai eşti jefuit din mersul maşinii, nu mai merită să munceşti cinstit pentru că munca cinstită nu-i plătită... O ţară în care nu mai poţi să trăieşti, de fapt, pentru că viaţa a devenit o corvoadă nu doar pentru pensionarii oricum sacrificaţi, ci şi pentru cei tineri.

Ce se-ntâmplă cu o asemenea ţară? Este părăsită. Pleacă oamenii unde văd cu ochii şi se gândesc de două ori dacă să se mai întoarcă, fie şi doar în concediu, după ce s-a întâmplat pe 10 august la mitingul Diasporei. O asemenea ţară, condusă de asemenea oameni, va deveni încet-încet o ţară a bunului plac analfabet şi mafiot... O ţară pe placul inimii baronilor care-o vor stăpâni. O ţară-feudă.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.