OPINII 15 mai 2020

EDITORIAL. Starea de derută constituţională

de Dumitru Manolăchescu | 1223 vizualizări

Să nu-i zicem „haos constituţional”, cum foarte corect aprecia primarul nostru, Antal Arpad, actuala stare de derută din Parlament şi Guvern. Suntem în pragul unui weekend fără nicio oprelişte, fără nicio „stare” decât cea dominantă oricum: starea de derută. Este căutat „salvatorul”, preşedintele Iohannis, căruia PSD îi „sugerează” o continuare cu 3 zile a stării de urgenţă. Unii au înţeles, poate, că nu e deloc momentul unor noi „reglări de conturi” politice între Putere şi Opoziţie: până joi tocmai muriseră de Covid 1046 de români. Nu toţi bătrâni, nu toţi cu comorbidităţi. Adică nu-i de glumit cu Coronavirusul. Dar poţi să te bazezi pe sinceritatea politicienilor?!

Ce ştim înainte de declaraţia preşedintelui de la ora 18,30: PSD mizează pe continuarea stării de urgenţă cu măcar 3 zile – singura soluţie viabilă după ce Avocatul Poporului, CCR, majoritatea din Parlament şi Guvernul au făcut praf ordonanţe, legi, stări de urgenţă şi stări de alertă.

Ce ştim după declaraţia preşedintelui Iohannis: suntem eroii acestor două luni de zile. Am salvat vieţi, suntem o naţiune puternică, dar lupta nu s-a încheiat. Fără acţiunile Guvernului, numărul de victime ar fi fost mult mai mare. A crescut capacitatea de testare de la 700 la peste 10.000 de teste pe zi. N-am fost pregătiţi, dar am găsit rapid soluţii. Reconstrucţia statului – cea mai importantă reformă de care are nevoie România. Vorbe pe care ni le-a mai spus preşedintele. Are dreptate, dar eu vreau să aflu ce ne pregăteşte Guvernul pentru următoarele 3 zile. Reţin câteva idei: „Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă declară starea de alertă şi va institui toate măsurile necesare. Unii alimentează ideea de vid legislativ. Nu va urma o asemenea perioadă. Renunţarea prematură la regulile bune ar însemna o gravă eroare. Avem un cadru legal în vigoare şi în baza lui vor fi luate toate măsurile pentru ca şi în următoarele 3 zile să fim în siguranţă. Dacă situaţia se va înrăutăţi, voi declara din nou starea de urgenţă”.

Nu ne-a lămurit cum devine situaţia în acest weekend. Dar o va face, cu siguranţă, Ludovic Orban, premier şi proaspăt preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Nu se ştie la ce oră, aşa că azi rămânem cu ce-a spus preşedintele: „Avem cadru legal”. Aşa să fie!  

Dar ce-ar fi dacă am fi lăsaţi, pur şi simplu, de capul nostru la acest sfârşit de săptămână? Ce-ar fi să nu mai avem „tătuci”, să fim stăpânii propriilor noastre trupuri şi minţi? Ce-ar fi să hotărâm noi, nu politicienii, pe ce drum o apucăm într-o situaţie-limită? Acum traversăm o asemenea situaţie şi poate ar cam trebui să ştim, să fim în stare să ne descurcăm singuri. Aşa cum o cam facem de vreo 30 de ani încoace, dacă mă gândesc bine. Uneori găsim drumul bun, de foarte multe ori ne ducem în şanţ. Aşa-i viaţa, cărările drepte sunt ascunse de întunericul politic majoritar şi de manipulări odioase.

Murim sau trăim pe limba noastră, pe gândirea şi voinţa noastră. Nu trebuie să fii din cale-afară de deştept ca să înţelegi ce ai voie şi ce nu ai voie să faci în prezenţa acestui virus. Trebuie doar să ţii la viaţa ta şi să respecţi vieţile celor cu care poţi intra în contact pe nepusă sau pusă masă. Aşa încât, ca să fiu sincer, chiar sunt curios ce rezultat vor avea în statisticile Covid aceste trei zile de oarecare derută constituţională. Preşedintele ne asigură că nu va fi nicio derută. Să-l credem?

Nu e nevoie de minţi luminate, de guverne superinteligente, nici măcar de amenzi nu e nevoie pentru a înţelege că viaţa ta şi viaţa altora depind de felul în care respectăm recomandările medicilor, specialiştilor, cercetătorilor în materie de Coronavirus. Dacă ţi se pare că totul e o conspiraţie, o lucrătură ticăloasă a chinezilor şi americanilor, patronată la noi de Iohannis şi Orban, atunci eşti liber să mergi la Bărbuleşti şi să te pupi cu infectaţii.

Vom vedea peste vreo două săptămâni rezultatele stării de derută instaurată de bâlbâielile Parlamentului, Guvernului, partidelor politice şi, nu în ultimul rând, de fanii tradiţionali ai Bisericii Ortodoxe. Până atunci, o constatare valabilă oricând, dar mai ales la acest sfârşit de săptămână: trebuie să fii ori prost, ori total lipsit de idei ca să crezi că singurul mod în care poţi să petreci nişte zile libere e să te înghesui cu maşina pe şosele aglomerate către munte sau mare.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.