OPINII 30 august 2019

EDITORIAL. Soluţia rămâne aceeaşi: prin noi înşine!

de Dumitru Manolăchescu | 1400 vizualizări

„Consilier de stat pentru identitate naţională”, aşa ar trebui să se numească un cetăţean român care ar ocupa o importantă funcţie într-o şi mai importantă structură a Guvernului, care ar urma să apere drepturile minorităţii româneşti şi să-i protejeze identitatea. Aşa au gândit membrii din conducerea Forumului Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, aflaţi în căutarea identităţii la Universitatea de vară de la Izvorul Mureşului.

De la Revoluţie încoace, în fiecare an la această Universitate de vară s-au căutat soluţii pentru păstrarea identităţii noastre naţionale. Nu-i nicio noutate că în toţi aceşti ani nimeni n-a reuşit să găsească această soluţie, totul a rămas pe umerii românilor din cele trei judeţe; niciun guvern al României n-a sărit să-i apere de discriminarea etnică promovată de majoritatea maghiară în învăţământ, de pildă. Nici nu cred că s-ar fi putut implica eficient în această activitate nişte guvernanţi total lipsiţi de inteligenţă emoţională, iar faptul că românii rezistă în acest „drole de guerre”, cum ar zice francezul („război ciudat” pe limba noastră), spune multe despre cum am reuşit şi cum vom reuşi să ne păstrăm continuitatea şi identitatea în propria noastră ţară: prin noi înşine, fără sprijinul unor guverne care nu apără decât interesele partidelor şi baronilor aflaţi la Putere.

Aşadar, de ce ne-ar trebui un consilier de stat pentru identitate naţională? Nu cumva există şi un ministru pentru românii de pretutindeni, plătit de statul român ca să-i protejeze pe români oriunde s-ar afla? Nu zic că noi, românii din HarCov, am fi vreo Diasporă, dar minoritari e clar că suntem. Oare ştie ceva d-na ministru Natalia Intotero despre durerile şi nevoile românilor minoritari din inima ţării? O fi fost vreodată prin zonă? Dar dl. Dragnea, care a stăpânit atâta vreme ţara asta? Dar premierii PSD din „epoca Dragnea”? D-na Dăncilă, de pildă, ştie ceva despre noi, despre românii şi maghiarii din Covasna şi Harghita? Cu liderii UDMR vorbeşte ori de câte ori are nevoie de voturi în Parlament, cu românii din HarCov când o fi avut vreo discuţie?

Parlamentari români „din oficiu”? O altă sinecură fără sens; ori cu doi senatori, ori fără niciunul s-a dovedit în aproape toate cazurile că e cam acelaşi lucru.

Vreau să spun că încă nişte funcţii care să dea un cabinet, o secretară şi-o leafă bună unor oameni fără altă chemare decât propriul interes sunt inutile şi, în unele cazuri, dăunătoare. La fel de inutil dar nu dăunător (la urma-urmei, guvernul ungar o face cu presa de limbă maghiară din Transilvania) este să ceri finanţarea de la buget a ziarelor de limbă română din Secuime. Nu zic că n-ar fi bine să se-ntâmple minunea asta, spun doar că nu se va întâmpla. A trecut vremea, a-nţărcat bălaia, cum ar zice un zootehnist sărăcit de cormoranii lui Daea. Ştiu ce spun, am trăit vremurile când se mai dădeau nişte bani pentru presa românească din Covasna şi Harghita. Nu se mai poate dintr-o groază de motive, dar asta-i altă discuţie. Oricum, nu de bani e vorba în toată povestea asta.

Trebuie să rezistăm singuri, să ne apărăm identitatea fără sprijin guvernamental imediat, în mod sigur fără acel inutil „consilier de stat pentru identitate naţională”. Am făcut-o şi-o vom mai face. Probabil va veni vremea când guvernele României vor înţelege cât, unde şi cum au greşit în relaţia cu românii pe care i-au folosit doar pentru a-şi oferi coroniţa de „partid fruntaş în întrecerea electorală pentru apărarea identităţii naţionale a românilor oropsiţi din Covasna şi Harghita”. PSD ştie foarte bine cum se face lucrul ăsta, ne-a apărat de n-a mai putut în toţi aceşti mulţi ani în care a guvernat. Ba împreună cu UDMR, ba fără UDMR. Rezultatul: nici acum n-aş şti să spun cum a fost mai bine, cu sau fără UDMR.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.