OPINII 25 noiembrie 2022

EDITORIAL. Rusia terorizează, Ucraina sângerează, România falsează

de Dumitru Manolăchescu | 953 vizualizări

Uniunea Europeană a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”. Adică stat terorist, într-o exprimare soft. Era şi timpul, Putin a ajuns în faza terminală a grandomaniei imperialiste criminale: pentru că nu poate învinge pe front armata Ucrainei, terorizează populaţia civilă, bombardând în neştire oraşe şi sate, infrastructura civilă, în special tot ce înseamnă instalaţii care produc curent electric, spitale, maternităţi, şcoli, grădiniţe, blocuri de locuinţe. Terorizează şi omoară oameni nevinovaţi.

Când a căzut racheta rusească doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană în Polonia, atotştiutorul şef al Camerei Deputaţilor din România, Marcel Ciolacu, s-a grăbit să declare că gata, ne pregătim de război, activează NATO articolul 5, ăla care începe, practic, un conflict nuclear. „Aşa le trebuie ruşilor, să vadă ei ce forţă are NATO în Europa de Est”... Cam ăsta era mesajul războinicului Ciolacu. Şef al Camerei Deputaţilor şi viitor premier al Guvernului României, vă daţi seama pe ce mâini a încăput ţara asta?! 

Un fals total, asociat altor falsuri politice româneşti din categoria „totul pentru front, totul pentru victoria Ucrainei” – cum ar fi adăpostirea contra-cost a refugiaţilor ucraineni, o afacere prosperă pentru mulţi „băieţi deştepţi” care se închină unui singur Dumnezeu: banul! Un dumnezeu care de vreo 9 luni a pierdut orice legătură cu Ucraina, ucrainenii şi refugiaţii de război.

Dar Ucraina nu-şi poate asuma riscul de a răspunde Rusiei cu aceeaşi monedă din tot felul de motive. Cel mai prozaic: Himmars-urile cu care i-a dotat NATO nu bat la câteva sute de km. Aliaţii occidentali au simţit, pe drept cuvânt, nevoia să preîntâmpine o catastrofă nucleară previzibilă dacă armata ucraineană ar fi cedat tentaţiei de a bombarda obiective strategice de pe teritoriul Rusiei cu arme americane. Aşa încât ruşii bombardează ce vor, iar ucrainenii încasează sângerând abundent.

Nedrept, total nedrept, dar... trăim şi înţelegem poate mai bine o realitate: armele nucleare sunt făcute ca să sperie, să asigure pacea, ele asigură, teoretic vorbind, un echilibru al terorii. Asta dacă nu vine un dictator dezaxat care să strice regulile, să nu mai ştie nimeni ce-i bine şi ce-i rău, ce se poate şi ce nu se poate.

Pe lângă arma nucleară, ameninţări de genul „îi vom urmări pe Zelenski şi-ai lui câte zile vor avea” mi se par puerile. Ele abundă, însă, în discursul inspirat de Kremlin la oficinele propagandei ruse. Nu cred, însă, că Vladimir Zelenski nu e conştient că în momentul în care s-a aşezat în calea invadatorilor ruşi a îmbrăcat „cămaşa morţii”.

Un cer românesc cenuşiu cu stoluri de ciori zgribulite în fundal acompaniază rezistenţa eroică a Ucrainei. Îmi amintesc frânturi de versuri: „Dar nu-i nimic, la noi e cald şi bine şi tunetul s-o prăbuşi în gol”. Nina Cassian? Habar n-am şi nici nu-i important autorul, contează mesajul. Stăm comod, într-un oarecare confort, de bine-de rău avem şi ceva căldură, ne interesează meciurile de fotbal de la Cupa Mondială... 

Dacă tot o ducem cât de cât, dacă tot nu stăm în tranşee sau în case sub bombardament, dacă tot avem o casă cu toţi pereţii în picioare şi un acoperiş deasupra capului, dacă nu ne doare nimic, nici măcar prostia şi nesimţirea noastră, de ce să nu falsăm noi puţin, de ce să nu ne arătăm faţa urâtă, hâdă, nesimţitoare la durerea altuia?. „Ce treabă avem noi cu Ucraina, cu războiul lor?” – întreabă nişte postaci pe diverse reţele sociale. Şi nu-i înjură nimeni, şi-i lasă lumea în pace, unii îi aprobă. Motiv să continue: „Pe noi ne interesează sărăcia noastră, că nici noi n-o să avem curent electric pentru că n-o să avem cu ce să-l plătim şi vom fi debranşaţi”. 

Asta taman în ziua în care, în sfârşit, partidele alianţei PSDNLUDMR s-au decis să plafoneze preţurile la energie. Specialiştii spun că nu-i bine să plafonezi preţurile, pentru că vom suferi şi mai tare mai târziu. Poate că aşa şi e, doar că acum ne e bine, vom putea trece iarna asta fără mari probleme cu energia electrică, gazul şi alte utilităţi. Aşa că amărâţii pe care nu-i interesează decât preţul la curent pot sta liniştiţi: vor trece şi peste iarna asta fără mari probleme. 

Nu ştiu dacă vecinii noştri ucraineni vor avea norocul ăsta, dar ce treabă avem noi, la urma urmei, cu Ucraina?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 25 noiembrie 2022
Conform "revistei presei", racheta care a căzut în Ucraina a fost lansată de sistemele de apărare UCRAINENE. Nu se poate vorbi de o nișe resturi de rachetă rusească, sau de una întreagă... De citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.