OPINII 12 aprilie 2021

EDITORIAL. Pseudo-vedetele care împrăştie moarte

de Dumitru Manolăchescu | 2521 vizualizări

Un doctor de „linia întâi” din Constanţa, Irina Dumitru pe numele ei, spune nişte vorbe pe care ar trebui să le audă, să le citească, eventual să le înţeleagă mai ales negaţioniştii, coronascepticii, antivacciniştii, conspiraţioniştii. Iată: „Eu n-am văzut în nicio ţară ca pseudo-vedetele să ştie mai mult decât medicii, iar medicii să fie consideraţi criminali!”.

Tot ea mai spune nişte mari şi dureroase adevăruri, construite pe lipsa noastră de empatie şi responsabilitate, pe egoismul nostru funciar: „E atât de multă moarte şi anxietate, încât nu mai putem dormi. Îmi doresc foarte mult ca negaţioniştii să vadă secţiile ATI. De ce nu vor să vină? Presa poartă o mare responsabilitate pentru tot ce se întâmplă”.

Da, d-nă doctor, nici eu nu ştiu o ţară în care unul care vrea să-şi repare maşina să se ducă la croitor – vorbim aici de oameni cu aparent discernământ.  Nu ştiu, de pildă, ce caută modista Dana Budeanu pe la emisiunile medicale de la câteva televiziuni. Nici Bitman, nici Şoşoacă, nici atâţia alţi frizeri care montează instalaţii electrice... Ce sunt ăştia?! Cine sunt ăştia?! Ce cunoştinţe au ei în materie medicală, ca să nu mai zic de noul coronavirus despre care nici medicii de elită ai lumii nu prea ştiu mare lucru? Cum să nu-ţi vină să spargi ecranul când constaţi că nepricepuţii ăştia lămuresc câţiva buimaci fixaţi pe Antena 3 şi România TV să nu se ducă la spital când se infectează cu diverse tulpini SarsCov2 pentru că acolo oxigenul şi medicii îi omoară?!

Aceste pseudo-vedete împrăştie moarte şi nimeni nu-i opreşte s-o facă. Plâng ipocriţii pe umerii românilor care şi-au pierdut rude, prieteni, apropiaţi; ei, care au refuzat luni de zile să recunoască noul coronavirus; ei, care au făcut tot ce-au putut ca să minimalizeze boala şi să decredibilizeze actul medical. „Nu există aşa ceva, staţi liniştiţi”... Păi, dacă nu există, de ce nu vă duceţi voi prin secţiile ATI, să vedeţi cu ochii voştri şi să plângeţi sau să râdeţi acolo cu oamenii internaţi „cu forţa”?! Vă invită respectuos d-na doctor Dumitru, şi nu cred că e singura care vă va primi cu braţele deschise în secţiile în care ei îşi petrec jumătate de viaţă chinuită, care le interzic somnul şi liniştea interioară.

Da, românii care au murit din cauza Covid 19 şi au fost autopsiaţi apoi la IML n-au fost înmormântaţi îmbrăcaţi, aşa e tipicul, aşa e legea. A încurcat rău borcanele emotivul ministru Vlad Voiculescu, suficient pentru conspiraţioniştii tv. să plângă cu lacrimi de crocodil şi să acuze Biserica Ortodoxă de neimplicare, de cedare în faţa „autorităţilor criminale”. Nu că n-ar merita BOR să fie acuzată pentru tot felul de lucruri, dar întreb şi eu: ce ar fi putut face Biserica noastră ca să fie pe placul negaţioniştilor? Că a făcut destul, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Uitaţi-vă la Teodosie de la Constanţa şi vă lămuriţi cam câţi s-au dus şi se vor duce înainte de vreme la Domnul cu pecetea ÎPS, viitor mitropolit, pe plămâni şi alte organe distruse de Covid 19 după o înghesuială la agheazmă, miruiri şi pupături de prea-sfinte mâini şi linguriţe bisericeşti.

Pe antivaccinişti îi supără îndemnul BOR către credincioşi să se vaccineze. Ei consideră că Biserica strămoşească a trădat interesele unei minorităţi gregare care crede că Dumnezeu le vede şi le rezolvă pe toate. Nu contează că au murit o mulţime de asemenea credincioşi pentru că Dumnezeu nu le-a spus să meargă din timp la spital, altfel medicii nu-i mai pot salva. Purtătorul de cuvânt al BOR, dl. Bănescu, a avut noroc, s-a infectat între vaccinuri, are o oarecare imunitate dată de prima înţepătură, dar asta nu-l face deloc simpatic conspiraţioniştilor. Refrenul pentru săptămâna următoare a fost găsit de negaţionişti: „Vedeţi, vaccinul nu vă fereşte de Covid!” – cum să-i lămureşti că e taman pe dos?!

Ce e cu adevărat grav este, însă, că încep să cedeze nervii autorităţilor centrale. Voiculescu, Arafat, d-na dr. Moldoveanu nu se pot pune de acord asupra unor mişcări urgente. Unii vor carantină, alţii nici nu vor să audă – premierul urăşte ideea pentru că i-ar pune economia pe butuci definitiv. E de înţeles, cumva, dar cum facem să nu fie haos? Psihicul labil al guvernanţilor cedează în faţa secţiilor de terapie intensivă arhipline cu intubaţi în stare gravă. S-au umplut Urgenţele cu bolnavi Covid, ce facem? Păi hai să facem rost de nişte paturi la un spital necovid. Vineri noaptea au fost externaţi sau mutaţi la alte spitale bolnavi de la Spitalul Foişor din Capitală. Noaptea, ca hoţii?! O acţiune necesară, dar prost, amatoristic făcută. De mirare la Arafat, care părea stăpân pe ce face şi ce ştie. Uite că cedează şi el, de Vlad Voiculescu nu mă mir, el este oricum aerian, inadecvat situaţiei complicate în care se zbate sistemul sanitar românesc, pus la pământ în 30 de ani de hoţia şi haosul patronate de mafia politică.

Aşa că, pe fondul lipsei de autoritate guvernamentală, acţiunea necesară de la Foişor s-a desfăşurat cu scandal şi altercaţii de care absolut nimeni nu avea nevoie. Iar aici nu s-au mai amestecat grosanii, budenii şi şoşocii. Aici au greşit chiar cei care nu au voie să greşească: guvernanţii şi managerul respectivului spital.

Încep să cred că orice şi oricum ar face, la sfârşitul pandemiei actuala coaliţie de guvernare nu va beneficia de clemenţa unui electorat sătul de amatorismele şi restricţiile autorităţilor. Jocul politic „de-a pandemia” va fi câştigat de cei care n-au făcut nimic, de cei care au pus piedici, de coronasceptici şi negaţionişti. Pentru echipa de guvernanţi amatori altfel bine intenţionaţi de la Palatul Victoria există o singură şansă: încheierea cu succes a vaccinării majorităţii românilor vaccinabili până la sfârşitul lunii august. Asta le mai oferă timp să acţioneze şi pe alte planuri, complet sau parţial ignorate acum.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 13 aprilie 2021
O micuță observație... Dacă aceste persoane (Groșan, Diana Șoșoacă și alții) erau "pseudo-vedete", atunci nimeni nu știa de ei și nici nu existau oameni care să scrie, din diverse motive, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.