OPINII 23 iunie 2020

EDITORIAL. Prezumtiv sănătos?!

de Dumitru Manolăchescu | 1313 vizualizări

Criticând reacţia descurajantă a doctorului Arafat faţă de asimptomaticii bănuiţi de Covid doar pentru un strănut sau o tuse seacă, o doamnă reclamă apartenenţa la „prezumţia de a fi sănătos”. De acord cu respectiva doamnă, cu o observaţie: ar trebui să-i gratulăm cu această prezumţie inclusiv pe medicii sau nemedicii care ne guvernează, pe stăpânii televiziunilor, pe oamenii de presă care se informează de pe site-uri „sănătoase” precum Sputnik sau Ortodoxinfo.

Mi-e greu să cred că-i pot numi „sănătoşi” pe nişte formatori de opinie din media şi politică. Cristoiu, Ciutacu, Guşă şi mulţi alţi pesedişti, cu sau fără acte-n regulă, care joacă hora-n bătătura plajelor de la Marea Neagră fără nici-o protecţie, sugerând că „guvernul liberal ticălos minte şi dezinformează poporul cu Covidul inexistent”, oamenii ăştia nu par a fi tocmai sănătoşi la cap. Cum spunea premierul nostru? „Ăştia sunt complet duşi cu capul” – idee cu care sunt complet de acord. Una e lupta politică, alta e minciuna vinovată faţă de românii care încă mai reuşesc să creadă în ruşii de la Sputnik, în televiziunile lui Voiculescu, în sinceritatea BOR, ori în disperarea unor politicieni care îşi văd sfârşitul carierei mult mai aproape decât îl calculaseră.

Rolul majorităţii parlamentare pesediste este unul explicit: trebuie făcut totul pentru a-i împiedica pe liberali să reuşească în lupta anti-Covid 19. De aici genul ăsta de reacţie: nu există Covid, există doar minciunile şi testele false ale medicilor lui Arafat şi Tătaru. Poţi să crezi într-o asemenea trăsnaie? Uite-i pe anteniştii Marcel Pavel, Ozana Barabancea şi încă vreo trei, infectaţi cu noul coronavirus în timpul unor filmări pentru „celebra” emisiune „Te cunosc de undeva”. Sigur, nici măcar această evidenţă nu este recunoscută şi acceptată de conspiraţionişti, de fapt Pavel e perfect sănătos, n-are decât o banală dublă pneumonie, iar Ozana „cea frumos curgătoare” îşi va găsi curând cursul firesc spre televiziunile lui Voiculescu.

Bun, ăştia sunt, n-ai ce să le faci, n-ai cum să-i desparţi de prostie, de manipularea unor site-uri ruseşti, sau de interesul politic imediat. Dar cum judecăm reacţia extrem de palidă a liberalilor din guvern, din partid, din Opoziţia parlamentară? „Joaca de-a Covidul” s-a împrăştiat nepermis de mult în societatea românească, oamenii nu mai par să priceapă nimic, duşmanul invizibil nu-i mai sperie şi se expun. De aici numărul în creştere de infecţii în fiecare zi. Aş zice că nu-mi pasă, că-i treaba lor, că merită exact ce vor primi” dacă situaţia nu ar deveni potenţial periculoasă pentru noi toţi, pentru că nu ştii când ai nevoie de o internare care ţi se refuză pentru că spitalele luptă să-i salveze pe manipulaţii infectaţi cu Sars-Cov 2.

Liberalii n-au luat lecţii de comunicare, nu explică suficient, cu excepţia câtorva, puţini, medici (miniştri, secretari de stat sau medici în spitale de primă linie), restul sunt prea puţin convingători. Lupta cu noul coronavirus nu se duce doar în spitale, iată că există „pacienţi” neexploraţi liberi să facă mari daune în societate de pe poziţii de forţă în Media şi în politică. Liberalii n-au bănuit că vor lupta pe-atâtea fronturi, n-au crezut că virusul se duce la cap şi de-acolo în societatea noastră atât de „asimptomatică” încât nu mai deosebeşte binele de rău.

„Duşi complet cu capul” poate însemna un atac dur la „prezumţia de a fi sănătos” invocată în debutul articolului. O situaţie care poate fi comparată cu „prezumţia de nevinovăţie” în cazul unuia ca Gh. Dincă, ucigaşul care şi-a recunoscut cel puţin două crime comise în decursul ultimilor ani. Altfel, desigur, „prezumtiv sănătos” exclude reacţia perfidă şi cinică a majorităţii parlamentare, sprijinită de câteva ziare, site-uri şi televiziuni care seamănă ură, nesiguranţă şi neîncredere în rândul populaţiei degrabă pupătoare de moaşte şi icoane făcătoare de minuni.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.