OPINII 5 februarie 2021

EDITORIAL. Prefectura Covasna: lupul, capra şi varza

de Dumitru Manolăchescu | 1884 vizualizări

Una din condiţiile supravieţuirii în funcţia de prefect de Covasna este să împaci lupul, capra şi varza politică. Sau să te faci frate cu dracul până treci puntea – ca să dau doar două pilde de înţelepciune oportunistă profund românească.

Vom avea prefect numit de UDMR, secondat de doi subprefecţi, unul de la PNL, celălalt de la USR-PLUS. Ca să fie bine, să nu fie rău. Să fie toată lumea mulţumită. Dacă ar fi ajuns şi PMP în Parlament, cu siguranţă am fi avut trei subprefecţi în judeţul Covasna.

Nu ştiu ce oameni valoroşi au maghiarii pentru o asemenea funcţie, mie îmi vine în minte numele unui om pe care l-am cunoscut „în exerciţiul funcţiunii”, ca să zic aşa, prin 2010: Gyorgy Erwin. O persoană absolut onorabilă şi neconflictuală. Dar şi cu prea puţine „calităţi” de politician, ceea ce s-ar putea să nu fie pe placul partidului din care ar trebui să facă parte.

Subprefectul propus de USR-PLUS este Dulanyi-Balogh Szilard. Un necunoscut în politică şi în administraţia publică. Dar s-au mai văzut cazuri, de undeva trebuie să începi. Cu atât mai bine dacă începi de la un nivel suficient de înalt ca să-ţi ofere o perspectivă. Îi putem acorda prezumţia de nevinovăţie.

Celălalt subprefect s-ar putea să fie Cosmin Boricean, pe care, în mod normal, PNL îl va păstra în funcţie. Nici el nu făcuse anterior politică şi uite că s-a descurcat binişor câtă vreme a fost „cabinetul doi” în Prefectura Covasna.

Cheia supravieţuirii celor trei în funcţii se numeşte Guvernul României. Adică locul din care se emit direcţii de acţiune, sarcini şi legi care urmează să fie puse în operă în teritoriu. Să dau un exemplu: la Guvern nu este agreată arborarea steagului Ţinutului Secuiesc pe edificii publice în HarCov şi Mureş. Dar liderii UDMR insistă să le afişeze în locuri vizibile, eventual eclipsând drapelul tricolor al României. Cineva observă neajunsul şi reacţionează, reclamă la presă, ia poziţie în Parlament (avem un senator de la AUR în Covasna), scandalul e gata. Prefectul e obligat să considere gestul ilegal şi să amendeze instituţia care a hotărât aşezarea steagurilor pe respectivele clădiri. Adică Primăria. Adică Gyorgy Erwin şi Dulanyi-Balogh Szilard ar trebui să-l amendeze pe Antal Arpad. Mie îmi sună oarecum ciudat, dacă nu de-a dreptul neverosimil...

Sigur, s-au mai întâmplat minuni de genul acesta şi n-a fost nicio catastrofă, cred că şi unii, şi alţii s-au obişnuit cu fatalitatea amenzilor. Dar exemplul de mai sus este unul minor, menit să înţelegem eventuale suspiciuni de incompatibilitate între ce ar trebui şi ce se poate. Sunt şi alte posibile izvoare de mari nepotriviri de „caracter politic”. Autonomia teritorială pe criterii etnice – pe care liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu încetează s-o prezinte ca pe o binefacere pentru românii şi maghiarii din Secuime – va fi, cu siguranţă, adusă din nou pe tapet atunci când formaţiunea politică maghiară va prinde Guvernul Câţu la înghesuială. Iar asemenea momente nu vor lipsi în următorii ani.

Rămâne de văzut cum vor trece râul „lupul” de la Guvern, „capra” de la Prefectură şi „varza” din partide în aceeaşi barcă a „guvernării armonioase”. Adică a unei guvernări care să nu strice şi mai mult relaţiile interetnice în judeţul Covasna. Va fi o probă de înţelepciune, răbdare, reţinere, menajare reciprocă a sensibilităţilor etnice în sânul comunităţii româno-maghiare din Covasna, susţinută sau nu la Bucureşti de către reprezentanţii partidelor politice în Guvern şi Parlament.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 5 februarie 2021
Foarte corect spus! Eu cred că inițiativa lui Cseke A. tocmai asta a vizat: eliminarea prefectilor români care atacă mereu în Contencios acele hotărâri ale CL și CJ care conțin - deschis ori citeste integral
Costin Cristea, 5 februarie 2021
Foarte corect spus! Eu cred că inițiativa lui Cseke A. tocmai asta a vizat: eliminarea prefectilor români care atacă mereu în Contencios acele hotărâri ale CL și CJ care conțin - deschis ori citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.