OPINII 13 aprilie 2022

EDITORIAL. Prea puţin, prea târziu, prea prost

de Dumitru Manolăchescu | 1471 vizualizări

Acestea sunt observaţiile preşedintelui USR faţă de manifestarea de coeziune guvernamentală, penibilă altfel, afişată public de miniştrii premierului Ciucă cu ocazia prezentării programului „Sprijin pentru România”. Un program menit să-i ajute pe românii cu venituri modeste într-o perioadă greu de gestionat din lefuri minime şi pensii minore.

Da, Cătălin Drulă are dreptate: e prea puţin, e cam târziu şi, cu siguranţă, nu e ceea ce trebuie. E un program care pare gândit de doi miniştri care se pricep la toate: Gabriela Firea, de la Familie, şi Marius Budăi, populistul de la Muncă. Două persoane care, în general, n-au treabă cu realitatea, ei acţionează dintr-un curat instinct populisto-socialist utopic.

Dl. Drulă are observaţii pertinente, care se leagă de sursa de finanţare şi de eficienţa acestui program:

· Unul atent la manipularea cifrelor nu înţelege de unde apar 900 de milioane de euro din Programul Operaţional pentru Persoane Defavorizate când întregul program, desfăşurat pe 7 ani, este de puţin peste 500 milioane euro. Minciună în falş?! Imposibil, nimeni nu crede că frăţia uselistă atentează la onoarea de general a premierului neconflictual priceput eventual la arme, nu la mânăreli şi cifre din burtă! Sigur există o explicaţie salvatoare...

· Creşterea preţurilor înseamnă venituri în plus pentru bugetul statului. Explozia preţurilor la energie, de pildă, aduce statului 10 miliarde de lei în plus prin taxe – bani pe care, dacă ar fi corecţi şi nepopulişti, guvernanţii i-ar putea lăsa în buzunarul românilor prin reducerea taxării pe energie.

· 100 de milioane de euro pentru Casa Unirea inventată de Liviu Dragnea înseamnă bani aruncaţi, pentru că se resuscitează o instituţie-fantomă.

· Noul USL creşte valoarea tichetelor de masă pentru angajaţi pentru că nu-s banii statului la mijloc, ci banii angajatorilor, a firmelor private. Nu prea ai cu ce să te lauzi în materia asta...

· 200 de lei fără taxe în plus la salariul minim ar trebui să se transforme în zero taxe la salariul minim, ceea ce ar aduce cu adevărat un câştig important angajaţilor.

Cu sursa de finanţare ne-am cam lămurit, o scoatem noi la vopsea, că se pricepe dom’ ministru pesedist Budăi s-o-ntoarcă pe toate feţele până-i iese numărătoarea. Chestia e că ne cam furăm singuri căciula, pentru că Programul ăsta pompos şi răs-răs-dezbătut seamănă mai degrabă cu nişte pomeni electorale. Nici nu prea are cu ce altceva să semene când în grupul de „iniţiatori” reprezentanţi ai Guvernului Ciucă îi vedem pozând pe d-na Firea şi pe dl. Budăi.

Revenind la dl. Drulă, pentru că, de fapt, despre el şi-ai lui userişti ar fi trebuit să fie vorba aici: de ce v-am crede, incoruptibililor? Aţi dat foc casei şi-aţi fugit mâncând pământul, lăsând pompierii de serviciu să facă ce ştiu, ce pot, ce cred ei că trebuie să facă. Nu spune nimeni că Cristian Ghinea n-a muncit la PNRR, sau că programul pe care el îl supervizează acum pe post de „observator extern” n-ar fi bun. Nu spune nimeni, eu în niciun caz, că gândirea voastră economică nu este corectă, ori că desele critici la adresa guvernanţilor n-ar fi motivate. Problema e că nu vă mai bagă nimeni în seamă, dragilor! Aţi eşuat, aţi devenit din tinere speranţe nişte voci ramolite pe care electoratul abia mai dă 10% din voturi.

Ştiu, nu aveţi alte arme la îndemână, i-aţi ajutat pe uselişti să adune o majoritate uriaşă în Parlament şi-acum plângeţi cu un ochi şi vă uitaţi chiorâş cu celălalt. Vă e dor să vă aflaţi în treabă, să faceţi ceea ce unii dintre voi chiar ştiu să facă. Dar, vorba d-lui Drulă: e prea puţin, e prea târziu şi e cam prost! Nu mai sunteţi în terenul de joc, vă uitaţi de pe margine şi fluieraţi a pagubă, convinşi că voi aţi putea juca mai bine decât cei din teren.

Ar fi bine să învăţăm cu toţii câte ceva din experienţa voastră tristă. Mi-e teamă însă că voi credeţi că le ştiţi pe toate, că nu mai aveţi ce învăţa. Ceea ce ar fi de-a dreptul dramatic. Şi nu doar pentru voi.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.