OPINII 23 septembrie 2022

EDITORIAL. Parlamentari şi miniştri pun bazele Partidului Bugetarilor Nesimţiţi

de Dumitru Manolăchescu | 1004 vizualizări

Încep să cred că parlamentarii români îşi doresc o inflaţie continuă şi cât mai consistentă. Pentru că atunci vor găsi scuza pentru a-şi mări permanent lefurile oricum nesimţite şi nemeritate: e inflaţie, dacă se măreşte pensia cu 10% trebuie să crească şi leafa noastră cu acelaşi procent. 

Un liberal nesimţit, senatorul Guran, are o teorie de te bagă-n boală: „Iliescu a decretat că trebuie să fim săraci şi cinstiţi. Noi credem că trebuie să învăţăm să fim bogaţi şi cinstiţi...”. Caşti gura la nemernicul ăsta îmbuibat cu aproape 45.000 de lei pe lună (cam la atât se ridică veniturile unui parlamentar din salariu, indemnizaţii de şedinţă, sume forfetare pentru cabinetul din teritoriu, bani de chirie etc.) pentru că-şi lipeşte fundul de scaunul senatorial câteva zile pe săptămână şi nu-ţi mai vine să stai niciun minut în ţara în care te-ai născut.

Alt nesimţit cu un rânjet fals afişat permanent este ministrul liberal Boloş, care se ocupă de fondurile europene. El se compară cu miniştrii din Comisia Europeană, care sunt plătiţi cu circa 15.000 de euro pe lună, şi ajunge la concluzia că el, cu doar 3.000 de euro, munceşte aproape degeaba. O muncă voluntară pentru care naţiunea trebuie să-i fie veşnic recunoscătoare.

Baza acestui „partid al nesimţiţilor bugetari” este asigurată de udemerişti, care protestează prin vocea deputatului Szabó Ödön: „Nu înţeleg această mânie proletară, văd că suntem consideraţi nişte chiaburi comunişti...”. Eroare totală, onorabile, când te înscrii în Partidul Bugetarilor Nesimţiţi pe criterii de lefuri nesimţite eşti mult mai rău decât un chiabur comunist. Voi, demnitarii-parlamentari asociaţi în PBN, aţi găsit soluţia pentru a vă creşte lefurile împreună cu primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ, tot felul de şefi de tot soiul de instituţii publice, multe câtă frunză şi iarbă, din teritoriul stăpânit discreţionar de cele trei partide aflate la guvernare.

Specialiştii au calculat doar efectul măririi lefurilor la categoria demnitari-parlamentari: 1 milion de lei pe lună. Adică vreo 400 de salarii minime pe economie. N-a cutezat nimeni să meargă cu socotelile în jos, spre bugetarii şefi şi şefuţi din teritoriu. Ar ieşi nişte sume imense, pe care ar trebui să le suporte bugetul de stat sărăcit oricum de incompetenţa, lăcomia, corupţia şi iresponsabilitatea celor care îl gestionează.

„Bogat şi cinstit” vrea să fie liberalul Guran. Are toate şansele să i se împlinească pohta ce-a pohtit, pentru că nimeni nu mai crede că legea făcută de UDMR şi votată de PSD („din greşeală”, zice ministrul Grindeanu...), PNL şi AUR (doar senatorii USR au votat împotrivă, bravo lor!) va fi esenţial schimbată în Camera Deputaţilor, aşa cum au promis pesediştii şi aşa cum au cerut judecătorii Curţii Constituţionale, cărora senatorii le-au dat cu flit... 

Aşa încât liberalul Guran va mai lua câteva mii de lei pe lună în plus la salariu-diurne-indemnizaţii-sume forfetare pentru că, nu-i aşa, s-a scumpit viaţa, dom’le, a crescut inflaţia ceva de groază, trebuie să mănâncă şi gura demnitarilor ceva din afacerea asta... 

Dar e musai să fiu corect şi să spun cinstit: va creşte spectaculos şi pensia amărăştenilor, şi leafa bugetarilor de rând; la urma urmei, 10% din 2000 de lei e 200 de lei, frate, iar din 4000 e 400 de lei; bani curaţi, bani albi, care te ajută să fii pensionar sau funcţionar cinstit, să dormi bine noaptea, să te trezeşti bine dispus la gândul că alde Guran şi alţi 91 de senatori nesimţiţi care au votat o lege doar pentru ei şi-ai lor se perpelesc la focul mic al remuşcărilor nocturne... 

Ceilalţi, lumea proastă care munceşte de se rupe în două-trei slujbe la privat ca să-şi poată plăti întreţinerea, curentul şi gazul, să poată da de mâncare copiilor şi să-i ţină la şcoală degeaba, ăia sunt fraierii care ţin România în picioare, care susţin bugetul sărăcit de corupţia, incompetenţa şi lăcomia demnitarilor-parlamentari îmbogăţiţi pe banii statului. 

De ce fac ei asta? Pentru că nu ştiu să facă altceva. Şi pentru că pot. Pentru că sunt siguri că prostimea care votează nu are alţii de ales. USR abia de intră în Parlament, Reper zace, Forţa Dreptei e o forţă doar cu numele... Aşa că tot la ce e acum ajungem într-o formă sau alta. Dar, dac-aş fi în locul Guranilor şi Odonilor şi Boloşilor, eu nu m-aş culca prea mult pe urechea asta... Nu se ştie niciodată cum şi când se revoltă mulţimea votantă. 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.