EDITORIAL. „Omicron”: noroc sau ghinion?
„Omicron” se numeşte tulpina de virus SarsCov provenită din Africa de Sud. Specialiştii sunt circumspecţi să evalueze un anumit grad de pericol, dar înclină spre „mai periculos decât Delta”. Prin urmare, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pare îngrijorată când se adresează europenilor răsfăţaţi de soartă cu vaccinuri gârlă: „Vă rog să vă vaccinaţi cât mai repede posibil dacă nu aţi făcut-o şi să urmaţi regulile cunoscute pentru a vă proteja. Vaccinarea cu un booster oferă o protecţie şi mai bună”.
Nu se alarmează lumea ştiinţifico-politică degeaba, chiar dacă, după ce ne-am ars cu ciorbă, mai suflăm şi-n iaurt... Tulpina sud-africană e foarte contagioasă. De aici un pericol iminent, fatal cel puţin pentru România: prăbuşirea sistemului spitalicesc, aflat oricum pe buza prăpastiei. „Omicron” va umple cu oameni spitalele abia părăsite de „Delta”.
Dar avem un guvern nou şi-un ministru al Sănătăţii nou. Un domn doctor foarte grijuliu cu ştiinţa dumisale şi, în egală măsură, cu directivele de la partid. Dl. dr. Rafila ne ameţeşte cu vorbe şi interpretări savant-democrate despre teste, certificat verde, alte restricţii şi obligaţii pe care le impune riscul infectării cu SarsCov 2 şi tulpinile derivate: „Trebuie să creşti accesibilitatea la testare, dar mai trebuie să creşti şi dorinţa oamenilor de a se testa şi de a recunoaşte că sunt infectaţi cu noul coronavirus. Poate avem noroc şi tulpina asta nu face forme grave de boală”.
Nici măcar nu poţi spune „nu” la ce glăsuieşte proaspătul ministru. Doar că e un fel de a te învârti în jurul propriei cozi: nu rezolvi nimic, nu prinzi nimic, nu spui, de fapt, nimic. „Poate avem noroc...”?! Democraţia noastră lăbărţată ne-a adus, până acum, vreo 55000 de morţi asociaţi Covid 19. Suntem „vitejii” Europei când e vorba să murim ca proştii. Ne-a fost frică să impunem restricţii, n-am ştiut sau n-am vrut să le respectăm, ne-am bazat pe „gena dacică” salvatoare, aia care ne duce direct la Zamolxe după ce dăm ortu’ popii. O fi, dar nu mi se pare o virtute să te laşi omorât de-un virus pentru că ţi-e frică de vaccin.
Cât despre certificatul verde pe care îl tot cer medicii din spitale, el poate să aştepte, nu putem să-i discriminăm, să-i nedreptăţim, să-i supărăm pe antivaccinişti şi antitestişti. Trebuie mai întâi să „creştem accesibilitatea la testare” (nu văd cine pune beţe-n roate acestei accesibilităţi) şi, mai mult, să-i aducem pe oameni în situaţia de a recunoaşte că sunt infectaţi. Faza a treia, pe care n-a mai apucat s-o spună dl. ministru, ar fi să ne rugăm de cei infectaţi să accepte că sunt infectaţi şi că-i pot infecta şi pe alţii, eventual să-i despăgubim pentru suferinţa cauzată de posibila claustrofobie provocată de o carantină neapărat voluntară.
Mie mi se pare că dl. Rafila trage pur şi simplu de timp, încercând să împace propriile convingeri ştiinţifice cu ordinele politice de la PSD – un partid care a pus mereu piedici vaccinării. Dar vine Omicronul peste noi, n-avem cum să scăpăm la cât de bezmetici suntem, şi-atunci va fi interesant de văzut ce poziţie va adopta dl. ministru. Pentru că la această oră un lucru e clar: cine a vrut, a simţit, a înţeles pericolul uriaş al Covid 19 şi binefacerile vaccinului, s-a vaccinat deja. Cine nu, slabe speranţe s-o mai facă decât obligat într-un fel sau altul – certificatul verde fiind unul din instrumentele promovate în întreaga Europă pentru creşterea numărului celor vaccinaţi. Frica de boală şi moarte ar fi alt motiv pro-vaccin, dar nu se pune la noi, suntem o naţie care sfidează şi boala, şi moartea.
Într-o conferinţă de presă susţinută în week-end, ministrul Rafila a dezvăluit un lucru deloc încurajator pentru antivaxeri: pastila-minune anti Covid nu înlocuieşte vaccinarea. Ea poate doar întârzia o vreme apariţia formelor grave ale bolii. Vaccinarea rămâne singura soluţie care poate salva nu doar vieţile românilor, ci şi sistemul medical românesc. Poţi să te infectezi, e adevărat, şi dacă eşti vaccinat, dar faci o formă uşoară a bolii, foarte puţini ajung în spitale şi extrem de puţini mor.
Dl. ministru a explicat că tratamentul anti Covid are mai multe contraindicaţii şi este mai periculos decât vaccinul. Dar, desigur, este inacceptabil să impui vaccinarea, aici e nevoie de vorbă bună, de convingere, nu de impunere... Dacă am fi o naţie de oameni civilizaţi, cuminţi, cu scaun la cap şi respect faţă de lege, mai că l-aş crede! Dar nu suntem, am atins măreaţa cifră de 7 milioane de vaccinaţi doar după ce oamenii s-au speriat că nu mai pot merge la muncă sau la cârciumă fără certificatul verde.
Rămâne de văzut cum va resimţi dl. ministru Rafila diferenţa de nivel dintre sediul PSD şi Palatul Victoria. Unii ar pune pariu că va câştiga „politrucul” Rafila, comandat de şeful de partid, alţii au încredere în doctorul şi ministrul Rafila. Vom afla foarte curând despre ce-i vorba.