OPINII 21 septembrie 2021

EDITORIAL. O luăm de la capăt: valul nevaccinaţilor

de Dumitru Manolăchescu | 3490 vizualizări

Nevaccinaţii sunt „pe val”. Valul 4 este al lor, le aparţine în mare măsură, n-au făcut nimic ca să evite infectarea cu una din variantele Covid 19. Dimpotrivă, au făcut totul pentru a cunoaşte cât mai îndeaproape beneficiile sistemului medical de urgenţă din ţărişoară.

Cu doar puţin peste 5 milioane de oameni vaccinaţi, cu încă vreun milion şi jumătate, să zicem, trecuţi prin boală, România e undeva pe la coada listei europene cu vaccinaţi, o listă care spune multe despre gradul de civilizaţie şi cultură al unui popor. La urma-urmei, starea de sănătate în general şi vaccinul în special au o intimă legătură cu analfabetismul  populaţiei noastre. Dar şi cu nepăsarea şi incultura politicienilor care ne conduc – includ aici şi guvernanţi, şi parlamentari, şi primari, şi şefi de partide, şi şefuţi ai unor instituţii centrale şi locale.

Aşa încât o vom lua de la capăt: cu mască şi fără mască. Prin magazinele din Sf. Gheorghe nu mai vezi mascaţi, nici măcar vânzătoarele nu se mai obosesc să salveze aparenţele, oricum le purtau sub nas. Am senzaţia că eu, purtător cuminte de mască, sunt inadecvat, mă simt oarecum vinovat, ceilalţi mă privesc lung de parcă mi-ar spune: ce prost eşti, nene, las-o dracu’ jos că ne strici buna dispoziţie...

În Italia, în Grecia, în Franţa, în multe ţări europene civilizate masca se poartă aproape tot timpul, oriunde e necesar, unii o poartă chiar şi pe stradă, în aer liber. La ei numărul celor vaccinaţi e în continuă creştere, în unele state se duce spre 90%, de pildă ţările nordice. Normal că acolo restricţiile nu se mai impun, nu mai e nevoie de măsuri dure de protecţie câtă vreme populaţia e vaccinată.

La noi se înalţă rugăciuni, se spun prostii şi se lansează ştiri false despre Covid şi vaccinuri. La noi staţiunile sunt pline de oameni dornici să se distreze, să scape de mască, de restricţii. Festivaluri peste festivaluri, e ca în filmul ăla românesc de prin anii 60, cred că se chema „Toată lumea râde, cântă şi dansează”. O stare de fericire ca la sfârşitul lumii, ceva ca de ultimă zi, ultim ceas, să mai prindem şi noi o rază de soare, un cântec, un mic, o friptură, o bere...

„Răvăşitul oilor” dintr-o staţiune braşoveană de interes local scoate în stradă mii de români de prin toată ţara. E nebunie pe drumurile aşezării, total inadecvate unei asemenea explozii de motoare şi roţi angrenate în cursa pentru un loc pe şosea, într-o parcare, la coada uriaşă de la un ciolan afumat ori de la un bulz. Nu există feţe mascate, nimeni nu te-ntreabă de vaccin, de boală, de sănătate...

În ţara asta majoritar nevaccinată, dar cu spitalele pline de infectaţi cu Covid 19, fiecare face ce vrea, nimeni nu respectă regulile din Pandemie. Cheful e chef, petrecerea trebuie să continue cu orice preţ. Cum o vrea Cel de Sus, dacă e să mor, o să mor şi gata... Fatalism mioritic în toată regula, e în ADN-ul nostru.

În acest an de sfârşit sau început de lume, empaticul preşedinte al unei populaţii semianalfabete şi dependente de ajutorul social venit de la un stat sărac dar fudul, empaticul şi tăcutul nostru preşedinte îi invită pe români să facă mişcare practicând un sport nobil: golful. Sportul naţional, oina, nu se mai practică, locul e liber, deci haideţi la golf! Nu e nevoie de mască, Covidul nu pătrunde în înaltele sfere ale amatorilor de golf.

Nici măcar cifrele alarmante, în creştere continuă, de la ora 13,00 nu mai sperie pe cineva. Morţii din spitalele Covid, bolnavii care mor pe la casele lor pentru că nu mai au loc în spitalele ocupate nu au răspândire naţională pe televiziunile antivaccin, acolo domină ştirile despre cât rău fac vaccinurile, despre analizele unui fost mare bancher care ştia dar nu ne-a spus când trebuia despre planurile diabolice ale unor oameni foarte puternici şi importanţi, care şi-au dat seama că suntem prea mulţi pe planeta asta şi acum au găsit soluţia să ne scoată din scenă rapid şi eficient. 

S-ar putea să fim prea mulţi şi, probabil, prea proşti ca să-l înţelegem pe „maestrul” Jacques Attali. Dar asta-i altă discuţie, care nu are nicio legătură cu Covid 19 şi vaccinurile salvatoare de vieţi. 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.