OPINII 28 iulie 2021

EDITORIAL. Nu-mi mai recunosc ţara

de Dumitru Manolăchescu | 1343 vizualizări

Vorbele astea nu-mi aparţin, chiar dacă uneori le-aş striga şi eu, sătul de ce văd, ce citesc, ce aud. Le-a zis avocata unui puşcăriaş recent eliberat condiţionat, Dragnea Liviu pe numele lui. Femeia era pe aeroport în aşteptarea unui avion care s-o ducă într-o vacanţă cât mai departe de ţara pe care n-o mai recunoaşte.

Nu zicerea de mai sus deranjează, ci motivele care te fac să gândeşti aşa. La d-na avocat era vorba de „bătălia” dintre susţinătorii şi denigratorii clientului ei la ieşirea acestuia de la DNA, unde mai are mult de umblat până să se lămurească procurorii cum e cu afacerea TelDrum sau cu vizita onorabilului în America, pentru a-l privi şi chiar a-l atinge pe preşedintele Trump. Adică avocata nu pricepe de ce e lumea românească aşa de rea şi nu-l lasă-n pace pe Dragnea. Dacă s-ar uita mai bine, ar observa că manifestările „anti” de la DNA sunt nimica toată pe lângă ura bine conservată pe care o bună parte a românilor o are faţă de tot ce au însemnat Dragnea şi PSD pentru România ultimilor 30 de ani.

Să trecem de episodul trist al frustrărilor româneşti şi să vedem de ce nu ţi-ai mai recunoaşte ţara, ce motive solide ai avea să gândeşti astfel şi chiar s-o spui. De pildă, eu nu mai recunosc „ţara liberală”, cum o numea un politician neinspirat. Ce Doamne iartă-mă să recunoşti în veşnica pândă şi veşnicele certuri între aliaţii de la guvernare? Ce altceva, adică, decât prostie, orgoliu şi inconştienţă politică?

Ultimul – dar sigur nu cel din urmă – motiv de hârâială şi replici „isteţe” sunt restricţiile pe care le doreşte vicepremierul Barna pentru cei care nu se vaccinează, punând astfel în pericol întreaga naţiune prin ceea ce se presupune că va suferi economia românească în urma noului val pandemic cu tulpina Delta. Dan Barna nu vorbeşte prostii, cel puţin nu în faza asta: cei care refuză să înţeleagă că vaccinarea este un gest de solidaritate naţională, să suporte nişte consecinţe. Nu-i amendează nimeni, nu-i bagă nimeni nicăieri, dar mici „lustraţii” ar putea exista. De pildă, să nu te poţi duce la cumpărături în marile magazine oricând ai tu chef, sau să nu ai acces la spectacole, sau să nu poţi să-ţi faci meseria (în cazul medicilor şi profesorilor, de pildă) dacă nu vrei să te vaccinezi.

Speriat că va pierde „încrederea” primarilor şi şefilor care ar trebui să-l aleagă preşedinte la Congresul din septembrie, liberalul premier Cîțu refuză să ia asemenea măsuri, plusând aproape inconştient: nici vorbă de restricţii, dimpotrivă, vom da liber la public peste tot, vor fi nunţi cu 400 de persoane fără probleme, accesul pe stadioane va fi permis pentru tot poporul... Şi spune asta într-un moment în care specialiştii ne asigură că suntem la două săptămâni distanţă de un atac profund al tulpinii Delta, care va oferi spitalelor 20.000 de infectaţi în 24 de ore! Cu tot ce urmează: morţi, umplerea secţiilor ATI, din nou restricţii peste restricţii pentru economia şi-aşa grav atinsă de Covid 19.

Nici Cîțu, nici Orban nu înţeleg un lucru: bătălia lor nu poate fi dusă doar în ringul de box liberal, ea afectează toată ţara şi chiar guvernarea. Veşnica lor ceartă îi face pe mulţi alegători liberali să nu-şi mai recunoască nici ţara, dar nici partidul în care au crezut şi, probabil, ar vrea să mai creadă.

Cam asta ar fi situaţia cu „nu-mi mai recunosc ţara”. Motive, după cum vedeţi, se găsesc. Repet, însă, contează enorm ce te face să gândeşti şi să spui în gura mare ce spui.

Sursa foto - Facebook, Flavia Teodosiu

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.