OPINII 8 mai 2020

EDITORIAL. Nu mergeţi la furat fără declaraţie pe proprie răspundere!

de Dumitru Manolăchescu | 1707 vizualizări

Tare de tot informaţia: poliţiştii covăsneni au prins doi tipi din Ghidfalău la furat de fier vechi şi cabluri electrice din curtea unei societăţi comerciale. Obicei străvechi al oamenilor fără altă ocupaţie, mai util decât să intre-n casele oamenilor la furat şi dat în cap. Dar tot infracţiune se cheamă.

De ce mi-a atras atenţia ştirea asta? Pentru că cei doi tinerei au fost amendaţi şi pentru că nu aveau asupra lor declaraţii pe propria răspundere. Înţelegeţi cum devine treaba? Bine-bine, treacă de la noi, nu sunteţi nici primii, nici ultimii pe care-i prindem în „flagrant de fier vechi”, dar cum să n-aveţi voi declaraţii pe propria răspundere în buzunare?! Cum să vă duceţi la furat fără hârtiile doveditoare?! Aşa ceva nu se iartă.

Îmi imaginez cum ar suna declaraţia pe propria răspundere a hoţilor, în cazul în care aceştia ar şti să scrie cele câteva cuvinte în limba română (nu ştiu dacă sunt valabile şi în limba maghiară, n-am aflat): „Subsemnatul... mă deplasez în Ghidfalău, la firma..., cu scopul de a fura nişte fiare vechi şi cabluri electrice necesare centrelor de colectare”. Dacă ar fi avut asupra lor asemenea declaraţii, bărbaţii ar fi scăpat de amenda de 4000 de lei...

Treaba-i serioasă: CCR, acest „cumplit instrument de tâmpenie”, cum i-ar fi spus Creangă, a admis sesizarea Avocatului poporului, o doamnă Weber întotdeauna recunoscătoare celui care a aşezat-o pe binecuvântatul scaun, şi a desfiinţat amenzile date de Comitetul pentru situaţii de urgenţă prin ordonanţe militare. De-acum înainte va fi liber la mers oricum, oriunde, oricând fără frică de amenzi usturătoare. Că mă şi-ntreb: ce-o fi fost, frate, în capul liberalilor din guvern? Nu ştiau ei că Avocatul poporului şi CCR există pentru a apăra imunitatea la lege a politicienilor şi libertatea de mişcare a cetăţenilor în vreme de Covid? Nu sunt singurii, toată „lumea bună” sare în apărarea amendaţilor: şi CCR, şi Avocatul poporului, şi, iată, trei partide politice – PSD, ALDE, Pro România. Aceste partide vor să anuleze prin lege orice amendă. Cu o condiţie: poporul votant amendat să fie recunoscător măcar la primele alegeri... Curat constituţional! 

Premierul Ludovic Orban a tunat şi-a fulgerat: „E un îndemn la anarhie, la nerespectarea legilor din partea CCR”. Să fim serioşi, puţină anarhie nu strică, ştiu asta şi judecătorii constituţionali, mai ales după ce-au fost prinşi pe picior greşit la CEDO în cazul „Kovesi contra statul român”. Lajos szivem, nu-i bai cu amenzile astea, hotărârea CCR vă pică prost nu pentru că pierdeţi 100 de milioane de euro – oricum nu s-ar fi plătit niciun sfert din amenzile astea, de unde să ia băbuţa care-şi căuta porcul pe drum fără declaraţie la ea 5-10.000 de lei?! Şi nici pentru că se instalează anarhia – oricum aţi fi relaxat lupta anti Covid după 15 mai. Vă pică prost pentru că vă arată oarecum incompetenţi, ca să nu zic de-a dreptul proşti în materie juridică. Adică e mai deşteaptă Renate Weber decât voi?! E mai priceput „nimicul” Dorneanu decât juriştii voştri?! Aici vă doare!

Vom vedea cum şi ce va fi după 15 mai, vom simţi pe pielea noastră cât şi cum va ajuta dispariţia amenzilor în lupta cu inamicul Covid 19. Oricum, scopul Ordonanţei militare care a crescut până la cer amenzile pentru indisciplină pe timpul stării de urgenţă a fost atins: nu avem prea mulţi infectaţi şi nici prea mulţi morţi de Covid. Încă suntem în grafic, dacă poate exista aşa ceva când e vorba de viaţă şi de moarte. De-acum încolo, însă, grijă mare la nuanţele neconstituţionale ale legilor pe care le veţi da, Renate, Valer şi „cei trei de la Răsărit” sunt cu ochii, gura şi instituţiile statului pe voi.

Nu-mi dă pace o întrebare: hoţii de fier vechi din Ghidfalău vor scăpa şi ei de amendă ca urmare a legii pe care o vor vota majoritarii Ciolacu, Ponta, Kelemen şi Tăriceanu? Probabil că da, dar n-ar fi o noutate, majoritarii ăştia s-au străduit mereu să sară în apărarea borfaşilor, reducându-le pedepsele, dându-i afară din închisori sau iertându-i de amenzi. Păziţi de sepepişti şi garduri înalte, pe ei nu-i interesează cine-o să ne apere pe noi de hoţi când ţara tocmai s-a îmbogăţit cu câteva sute de mii de „liber profesionişti” şcoliţi la furat prin ţări străine.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.