OPINII 20 octombrie 2017

EDITORIAL. Neam prostit!

de Dumitru Manolăchescu | 774 vizualizări

Cel mai rău lucru care se-ntâmplă în România acestor ani este revenirea în forţă la obiceiuri şi practici comuniste. În politică e clar, ideea atotputernicului Partid Unic începe să se vadă cu ochiul liber; o ascultam pe fosta ministră Rovana Plumb şi nu-mi venea să cred: „Dacă Partidul o cere, mă supun”, „Fac tot ce îmi cere Partidul”, „Doar Partidul mă poate judeca” şi altele de toată jena. Despre Liviu Dragnea ce să mai zic, mostrele gândirii lui comuniste mi-au luat piuitul: „Dacă cineva, fie el şi preşedintele ţării, vrea să zică ceva despre PSD, atunci să se înscrie în partid, altfel nu are dreptul să vorbească, să dea sfaturi, să comenteze despre Partid”...

Te-apucă durerea de cap şi spaima de viitor. Partidul e, din nou, în toate, în tot ce mişcă şi râde la soare... Am senzaţia că n-am ieşit din anii ’70-’80, nimic nu se face fără ordin de la Partid, nimic nu se poate fără aprobare de la Partid. Aştept să văd încolţindu-le prea-iubiţilor noştri şefi de la PSD şi ideea carnetului obligatoriu de membru cotizant sau simpatizant al acestui partid miraculos şi atotputernic. Nu mai e mult până atunci. Obligativitatea înscrierii în PSD începe să se facă simţită nu doar în mediul politic, ci şi în administraţie, învăţământ, cultură, sănătate... Vrei o funcţie? Înscrie-te în partid, cotizează, fii credincios Conducătorului. Altfel, mai aştepţi.

De curând am mai auzit una: la un liceu din Cluj, directorul şi profesorii au instituit prin regulament obligaţia elevilor de a nu-şi lăsa părul să crească mai mult de 5 cm. Părul scurt, mintea lungă...? Aiurea, prin anii 60 era la fel, dar eu credeam c-am trecut de trista perioadă când ni se spunea „să vii cu tac-tu tuns la şcoală”, atunci n-aveam voie nici cu pantaloni evazaţi, de păr lung nici vorbă. Dar, frate, au trecut totuşi 50-60 de ani de-atunci, să fi fost chiar degeaba? În anul 2017, elevii unui onorabil liceu din Cluj sunt obligaţi să-şi tundă părul la maxim 5 cm. Păi ce, elevii sunt militari în termen?! Cum dracu’ să-ţi treacă măcar prin minte să pui aşa ceva în regulamentul unei şcoli?!

Am văzut tot soiul de exagerări şi tâmpenii legate de şcoală, dar asta cu tunsul la 5 cm le-ntrece pe toate. Dar nu e singura: zilele trecute am vorbit cu un elev de clasa I, care tocmai venea de la şcoala din satul în care mă aflam. Copilul era îmbrăcat cu un trening, cămaşă albă, haină neagră şi papion negru strâns pe gât. L-am întrebat dacă au avut vreo serbare: „Nu, aşa suntem obligaţi să ne îmbrăcăm, zice doamna că suntem eleganţi”... Elegant ca o maimuţă cu joben, dacă-mi permite puştiul comparaţia.

Spre ce ne îndreptăm, ce societate pregătim, ce fel de oameni vor scrie viitorul acestei ţări? Greu de descifrat hieroglifele astea existenţiale din politicile cripto-comuniste. Ne e jenă de şcolile profesionale, nu mai avem meşteri în nicio meserie, vrem toţi la liceu... ca să ce? Să-ţi spună tovarăşul director că n-ai voie cu părul mai lung de 5 cm la ore?

Îmi sună oarecum cunoscut: neam prostit! Nu, nu trebuie nicio cratimă. Doar că în februarie ne bucuram: neam deşteptat! N-au trecut de-atunci decât câteva luni de stăpânire pesedistă şi totul s-a dat peste cap. Am revenit în viteză la practici demne de anii ’80. Şi nu-i decât începutul, ne aşteaptă încercări mult mai mari, mai importante. Eu încă mai sper că vom fi în stare, noi ca societate civilă, să facem faţă tăvălugului PSD-ALDE.

Sursa foto - psd.ro

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.