OPINII 27 septembrie 2022

EDITORIAL. Ne dăm cu AUR?!

de Dumitru Manolăchescu | 1060 vizualizări
Sursa foto - Facebook @partidulAUR
Sursa foto - Facebook @partidulAUR

AUR e o poleială subţire şi uşor de controlat dacă celelalte partide politice româneşti n-ar fi varză. Dar sunt varză toate, şi-atunci e normal ca AUR să prospere. Nu mult, nu va trece de 15-20%, dar şi-atâta ar fi foarte, foarte mult pentru încropeala de chivernisiţi extremişti adânc ploconiţi în faţa Rusiei lui Putin.

Vorbim de AUR dintr-un singur motiv: în Italia alegerile au fost câştigate de o alianţă de dreapta, o îmbinare de fascism, populism şi conservatorism. Berlusconi, Salvini şi Meloni. Asociere ciudată, dispusă să lupte cu Uniunea Europeană mai degrabă decât cu dictatura pe care şi-o doreşte Vladimir Putin.

Viitoarea, probabil, şefă a primului guvern fascist după al doilea Război mondial a fost deja felicitată de premierul ungar, de cel polonez şi, cum aş putea uita, de George Simion. Nu putea lipsi, vă daţi seama... El se declară fericit că Italia are la Putere un „guvern patriotic, care ia soarta ţării în propriile mâini”. Evident, urmaşii fascistului Mussolini sunt patrioţi, ei nu se lasă conduşi de birocraţii de la Bruxelles. 

Putin îşi contemplă opera tragicomică: va pierde războiul cu Ucraina, dar va reuşi să pună în practică o „nouă ordine mondială” prin câteva guverne populist-extremiste apărute în ţări cu un electorat uşor de manipulat. În Italia, de pildă, prezenţa la vot a fost extrem de scăzută, italienii s-au supărat pe creşterile de preţuri, pe război, pe pandemie, pe toţi şi pe toate şi-au stat în casă. Cam ca la noi, ştim cum sună scenariul ăsta.

Nu cred că apariţia acestei alianţe de dreapta pe primul loc la alegerile din Italia este la fel de periculoasă cum ar putea fi, de pildă, o guvernare AUR în România. Oamenii sunt alţii, situaţiile sunt altele, ţările sunt altele. Italia nu poate fi despărţită de Uniunea Europeană nici măcar de această struţocămilă conţinând cel puţin un produs expirat: Silvio Berlusconi, reînviat, machiat şi retuşat la 80 şi nu mai ştiu câţi de ani. El senator, prietena lui de 32 de ani deputată... Să mai zică cineva că nu ne tragem de la Râm...

Mai presus decât ciudăţeniile alegerilor din Italia sunt, însă, războiul şi ameninţările cu bomba atomică atent întreţinute de Putin. Când auzi în fiecare seară cum vrea ţarul rus să tragă cu bombardeaua ba în Polonia, ba în Insula Şerpilor, ba în Ucraina, ba în România îţi tot vine să dormi, să nu mai ştii, să nu mai auzi, să nu mai citeşti...

Până atunci, adică până să hotărască Putin pedeapsa pentru antihriştii occidentali, noi, românii, mai avem de trecut o toamnă care a început cu frig şi cu preţuri mari la produsele de sezon. 25 de lei un boţ de mămăligă cu brânză la răvăşitul oilor de la Bran?! Şi ce coadă era, frate, ziceai că se transmite în direct nunta lui Georgică Simion!

Revenind la alegerile din Italia, ar fi timpul să se gândească şi politicienii noştri la ce ar trebui să producă pentru a nu încuraja extremismul politic în România. AUR are, deocamdată, un scor mic, dar lucrurile se pot schimba în rău dacă celelalte partide, fie ele şi PSD, PNL şi UDMR, nu înţeleg pericolul real pe care îl reprezintă masele de oameni sărăciţi de inflaţie, speriaţi de pandemie, de război, de lipsa de mesaje şi de comunicare din partea clasei politice teoretic măcar responsabile.

Toată supărarea asta îşi va găsi, mai devreme sau mai târziu, un făgaş, o cale, precum pârâul umflat de ploi care mătură tot ce întâlneşte în cale. Nu mi-am dorit guvernul lui Iohannis, dar când văd ce se întâmplă prin Europa îmi dau seama că s-ar putea să fim norocoşi că-l avem; aşa strâmb alcătuit, prost şi incompetent cum e, s-ar putea să fie „parfum” faţă de ameninţarea reală pe care o poate reprezenta într-un viitor oarecare un partid extremist şi naţionalist, cum este cel condus de George Simion.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.