OPINII 14 noiembrie 2017

EDITORIAL. Natură moartă cu familie politică vie

de Covasna Media | 1512 vizualizări

Mi-a rămas în minte o imagine de acum câteva zile, la ieşirea primarilor de la nişte „negocieri” cu premierul Tudose pe caz de „rivoluţie fiscală”. Monşer, era ca în filmele cu naşii ăia de la nunţi obosite de prea multe manele; trei, Doamne, şi toţi trei! Adică trei primari mânaţi în luptă de aceleaşi interese transpartinice: să nu mai fie la discreţia procurorilor DNA, să nu-i mai atingă nimeni decât cu flori şi aplauze şi să aibă cu ce-şi plăti lefurile, unele dintre ele crescute până la cer. Mai exact: Gheorghe Falcă, Robert Negoiţă şi... Antal Árpád. De blaturile PNL-PSD de la nivel local ştiam, n-a fost o surpriză să-i văd pe aceeaşi baricadă pe Falcă şi Negoiţă. Surpriza a fost primarul nostru, pe care l-aş fi văzut mai degrabă apărând „autonomia Ţinutului Secuiesc” decât taxele şi impozitele centralizate la Guvern. N-a fost să fie, Antal Árpád a părut să fie de acord cu sistemul de plăţi compensatorii hotărâte la Guvernul PSD pentru administraţiile locale, ce dacă vom face coadă şi vom cumpăra fonduri de la Guvern contra bunăvoinţă politică?! Trăiască centralismul democratic! Dar unde-i, frate, autonomia locală în toată povestea asta?! Unde-s supărarea şi bărbăţia liderilor UDMR, atât de revoltaţi, până mai ieri, pe orgoliul Bucureştiului corupt?

M-am întrebat de ce se-ntâmplă „minunea” asta şi n-am reuşit să găsesc un răspuns care să-i liniştească pe susţinătorii UDMR. Apoi am mai aflat ceva: un grup de senatori şi deputaţi UDMR a înaintat un proiect de lege care prevede reducerea zilelor de puşcărie pentru cei închişi acolo, mai ales pentru cei în vârstă de peste 60 de ani. Ăştia n-ar mai trebui să execute decât un sfert din pedeapsă, iar dacă scrii cărţi, se mai scad câte 20 de zile pentru fiecare compilaţie. Proiectul a fost aprobat tacit în Senat, o tăcere suspectă, dar absolut democratică, cum sunt toate cele care se petrec sub oblăduirea lui Tăriceanu. Dacă şi la Cameră va fi la fel, în curând lumea politică se va umple de persoane de peste 60 de ani, atrase de avantajul capital că nu vor mai sta la puşcărie decât în glumă, indiferent cât fură, trafichează sau mituiesc.

Luni l-am văzut pe Dragnea ieşind speriat de la DNA, unde tocmai l-au anunţat că-i urmărit penal într-o afacere cu fonduri europene şi alte blestemăţii. Păi să nu te aliezi cu UDMR şi cu oricine te ajută să treci de hopul ăsta?! Bun, e clară negocierea, e limpede ce oferă liderii UDMR preşedintelui Camerei Deputaţilor. Întrebarea e ce e dispus să dea la schimb alianţa PSD-ALDE, că banii pentru primarii din Secuime oricum nu ajung. Ce-ar mai fi, aşadar, de dat? Păi, de pildă, nişte drepturi în plus pentru minoritatea etnică majoritară în Har-Cov. Cum ar fi o zi liberă de 15 martie, recunoaşterea limbii maghiare ca limbă oficială în anumite zone, recunoaşterea unor drapele ale minorităţii majoritare etc. Nimicuri, dacă stai să judeci la rece, dar nişte nimicuri extrem de inflamabile în orice moment.

Mă bate gândul că „trocul” ăsta a fost gândit din vreme şi făptuit cu bună ştiinţă: voi îmi daţi zile de libertate când voi fi la puşcărie, eu vă ofer, pe loc, privilegii. Sigur, învoiala e valabilă şi pentru „penalii” din UDMR, care o aşteaptă cu drag şi dor. Cum ar veni, toată lumea fericită... Cu lacrimi pe obraz vom rămâne tot noi, alegătorii fentaţi a nu ştiu câta oară de politicienii de toate culorile. Vreţi să ştiţi cine sunt iniţiatorii proiectului de lege care, dacă va trece şi de Cameră, îi va scoate, practic, din puşcării pe „onorabilii” trecuţi de 60 de ani? Iată-i: senatorii Csaszar Károly Zsolt, Cseke Attila Zoltan, Fejér Laszlo Odon, Novak Csaba Zoltan, Tanczos Barna, Verestoy Attila şi deputaţii Ambrus Izabella Agnes şi Márton Arpad Francisc. Pe unii dintre ei îi cunoaşteţi, măcar după nume. Pe alţii, nu. Indiferent de unde sunt şi pe cine reprezintă aceşti parlamentari ai României, întrebarea la care ar trebui să dea un răspuns este: hoţul care a împlinit 60 de ani e mai puţin hoţ? Dacă nu, despre ce e vorba în acest proiect de lege, pe cine apără el?

Aşa cred eu că a fost gândit episodul pozei de familie cu Falcă, Negoiţă şi Antal. Că alte interese nu prea văd să-i unească. Oricum, în desluşirea iţelor afacerii Dragnea-Teldrum s-au băgat şi procurorii OLAF, adică antifrauda Comisiei Europene. Nu DNA-ul d-nei Kövesi îl va scoate din cărţi, eventual, pe Liviu Dragnea, ci OLAF. Care, e drept, lucrează în strânsă legătură cu organele de cercetare penală din România, inclusiv cu Curtea de Conturi...

Va fi interesant de văzut ce se va mai întâmpla cu nemilosul destin al d-lui Dragnea, pe care unii îl confundă, ruşine să le fie!, cu măreţul PSD. Până atunci, ne mulţumim să constatăm că primarul Antal Árpád a apărut într-o poză şi într-o companie cu care, din câte ştim, n-ar prea avea nimic în comun şi pe care, în consecinţă, ar fi fost normal să le evite. Dacă nu din alte motive, măcar de dragul autonomiei şi descentralizării pe care şi le doreşte atât de mult, pe toate vocile posibile, în numele comunităţii pe care o slujeşte. Acum, poza asta ne încurcă rău de tot, nu mai ştim ce să credem şi pe cine să credem...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.